4 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla Türk Toraks Derneği Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu’ nun açıklamasındaki bazı ifadeler doğrusu beni çok şaşırttı: ‘Hastalık birçok zaman kolay tedavi edilebilse de Türkiye’de bulunan 4 milyon astım hastasının yalnızca yüzde 1,25’ i hastalığını tam olarak kontrol altında tutabiliyor. Yapılan araştırmalara göre astım hastalarının yüzde 80’i günlük yaşamlarında astım nedeniyle sıkıntı çekiyorlar. Geçtiğimiz bir yıl içinde her 4 astımlıdan birinin hastaneye yatırılması ve neredeyse yarısının acil servise başvurması gerekmiş.’
YORUM
Yılda ilaca ödenen paranın 15 milyar doları geçtiği bir ülkede, 4 milyon astımlıdan 2 milyonunun acile başvurmuş, 1 milyonunun ise hastaneye yatırılmış olması ve astımlıların sadece yüzde 1 kadarının tam olarak kontrol altına alınmış olması bilgileri, akla ve mantığa aykırı. Bu kadar astımlının hangi hastanelerde yer bulunup yatırıldığını, bu kadar hastaya hangi doktor ve hemşirelerin baktığını doğrusu çok merak ediyorum.
Bugüne kadar gazetelerde, dergilerde yayınlanan yazılarımda, radyo-televizyon konuşmalarımda, kitaplarımda astımın tıbbın en iyi tedavi ettiği hastalıkların başında geldiğini söyledim durdum. Bu sadece hastalara umut vermek veya onları motive etmek için söylenmiş bir ifade de değil; gerçek bu.
Benim astımlı hasta grubuma baktığımda, bunların yüzde 90’ ının çok iyi tedavi edilebildiğini görüyorum. Üstelik her hastada ilaç ve aşıya dahi gerek olmuyor. Birçok hasta, uygun korunma tedbirleri ile bile okuluna, işine gidiyor; sporunu ve diğer günlük aktivitelerini normal insanlar gibi yapabiliyor. Hastalık astımlıların ancak yüzde 10 kadarında süreklilik gösteriyor ve devamlı ilaç kullanmayı, acile başvurmayı gerektiriyor. Hastaneye yatılmak ise bence astımlıların ancak yüzde 5’ i için söz konusu olabilir.
Bundan sonraki yorumu size bırakıyorum.
KAYNAK
Haber Medical Tribune Türkiye’ nin internet sayfasından
http://www.medical-tribune.com.tr/content/2010-dunya-akciger-sagiligi-yili: