Gruplara ayrılan öğrencilerin görevi; Köy yerinde ailelerle ilgili gözlem yapmaktı. Gözlemlerini kısaca açıklayacaklardı. Aile, gözlendiğini bilecek fakat çalışma şekillerini, yaptıklarını hiç değiştirmeyecekti.
Birinci grup; Ailenin büyüğü, meyve ağaçlarının diplerini açtı. Ağacın çevresindeki yabani otları ve çalıları kesti. Dal aralarını ve gövdesinden çıkan filizleri de kesti. Çevresini kazmayla eşti ve toprağı havalandırdı. Toprağı eştiği yerlere gübre koydu ve toprakla kapattı.
Evin büyüğü ağaçların dibinde çalışırken, sevgiyle ağaçlara yaklaşım gösterdiği belli oluyordu. Gövdelerini bile temizledi. Dalların uç kısımlarını, bağ makasıyla kesti. Öğleden sonra, ekmek peynir ve tere yağ ile çaya eşlik ederek karnını doyurdu. Hanımının beraberinde komşusuyla incir ağacının altına geldiler. Meyve toplayıp birlikte yediler.
İkinci grup; Yol için toplanan aileleri gözlediler. Ailelerin erkekleri arkları açtı. Yoldaki taş ce toprak yığınlarını düzeltiler. Tam bir imece türü çalışma sergilediler. Suyun açtığı çukurlara büyük taşları elleriyle yerleştirdiler. Taşların aralarına çakıl ve kumu çektiler.
Yola düşen taşları balyoz ile kırdılar. Parça taşları aralara serptiler. Arkların kenarlarına daha büyük taşları sıraladılar. Kaşlardan gelen suyun önünü kestiler ve suyu arka verdiler. Böylece yolun bozulması önlenecekti. Bu süre zarfında, yöresel türküler ve şarkı söyleyenler oldu. Çok neşeliydiler, niçin çalışıyoruz, demediler. Yolun yapımını yetkililer yapsın demediler. Sorduğumuzda; bizim geçtiğimiz, arabalarımızın yararlandığı yolu yapsak ne olur ki, dediler. Yetkililer daha büyük işleri yapıyorlar.
Getirdikleri yiyecekleri, piknik havasında yolun kenarında kaynattıkları çay eşliğinde yediler.
Üçüncü grup; Yarı yıl tatilini fırsat bilip okullarını onaracak ve iki sınıf daha ekleyeceklerdi. Bir büyük olacak laboratuvar olarak kullanılacaktı. Aileler okul yanındaydı. Ayrıca gerekli malzemeler de kapıya yığılmıştı. İnsanlara yalnız ustalıkları kalmıştı. Sorduğumuzda, köyümüzden olup dışarda olanların katkılarıyla gerekli malzemeler alınmıştır.
Ustaların direktifleriyle çalışmalar hızla başlamıştır. İşe dört elle sarıldılar. Başarma azmi ve isteğindeydiler. Yorgunluk onlar için değildi. Aileler o kadar insana yemekleri geliyordu. Bizi de yedirdiler. Onlarla birlikte olmak, onlarla huzur bulduk.
Yaptıkları her işi sevdiler, herkes koştu, çakıl kum taşıdı, harç kardı. Köyümüzün en iyi bir okula sahip olmasını istiyoruz. Okulun çatısı yapıldı ve içinin döşenmesine sıra geldiğinde çok şaşırdığımız bir olay oldu. Kamyon okula yanaştı ve okulu baştan donatacak sıra, masa ve sandalyeleri yıktığında şaşırdık.
Eskileri temizlediler ve başka okula aynı kamyonla gönderdiler. Ayrıca kendilerine yapılanın aynısı Atatürk büstünü de gönderdiler.
Okulun bahçesini çakıl taşıyla döşediler.