“Bir Paylaşımda: ” Sırat Köprüsü yoktur, bunlar birilerinin uydurma yoludur” açıklamasını okudum ve sizler için bu konuyla ilgili şu bilgileri araştırdım ilginize”
(AS)
“Sırat” kelimesi yol anlamına gelmektedir ve “müstakim (doğru)” kelimesiyle de vasıflandırıldığı zaman doğru ve hak yol anlamına gelir. Kuran-ı Kerim’de de bazı ayetlerde “sırat-ı müstakim (doğru yol)” kelimesi geçmektedir ve bu ayetler de işaret edilmektedir:
“Allah’ım bizleri doğru yola hidayet et.”(Fatiha Suresi Ayet:6) “Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyle ise O’na kulluk edin. İşte bu doğru yoldur.”(Ali İmran Suresi. 51 Ayet) gibi…
Akaid ve Kelâm kitaplarında sırat, “cehennem üzerine kurulmuş yol olup müminlerin rahatlıkla geçebileceği, kâfirlerin ise üzerinden cehenneme düşeceği köprü” diye açıklanmıştır.
Mâtürîdî’ye göre insanlar, cehennem’in üzerinde kurulan bir köprüden geçecektir. Bu köprünün adı kaynaklarda,“Sırat” olarak adlandırılmıştır. Köprü, Müslümanlar için geniş bir yol olurken; kâfirlere kıldan ince bir geçit mahiyetinde görünecektir. Müellif, Müslümanların ve kâfirlerin sırat köprüsü üzerinden bir evin damından geçer gibi geçeceklerini, Müslümanlar sıratı geçerken kâfirlerin ayaklarının kayacağını ve cehenneme düşeceklerini belirtir.
Sırat köprüsü ; Cehennemin üzerine kurulmuş bir köprüdür. Herkes buradan geçecektir. İyi amel sahibi Mü’minler hızlı ve rahatça bu köprüden geçip cennete kavuşacaklardır. Günahkâr Mü’minler, günahlarının cezasını çektikten sonra cehennemden çıkıp cennete gireceklerdir. Kâfirler ise, bu köprüden geçemeyip cehenneme düşeceklerdir.
Aklını dinden üstün gören Mutezile denilen sapık mezhep sahipleri Sırat köprüsünü inkâr ediyorlar. Ehl-i sünnet âlimleri, Sırat köprüsünün hak olduğunu naslarla ispat etmişlerdir. Kur’an-ı Kerimde mealen, (Onları Cehennem Sıratına (Sırat köprüsüne) götürüp hapsedin! Çünkü onlar sorguya çekileceklerdir) buyruluyor. (Saffat 23, 24)
Hadis metinlerinde “cehennemin üzerine kurulmuş köprü” manasında sıratın yanı sıra “cisr” ve “kantara” kelimeleri de geçmektedir. Ebu Hureyre, Peygamberimiz (as)’dan şöyle rivayet ediyor: “Cehennemin ortasına sırat (köprüsü) kurulur. Oradan peygamberlerden ümmetleri ile beraber geçenlerin ilki ben olacağım. Peygamberlerden başka o gün kimse konuşamaz, peygamberlerin sözleri de ‘Ey Allah’ım, kurtar kurtar.’ olur.” (Buhari ve Müslim’den naklen, Tâc, V, 377-378).
İlgili hadislerden anlaşıldığı üzere herkes sözü edilen köprüden geçecektir. Ebû Saîd el-Hudrî yoluyla Hz. Peygamber Efendimiz (as)’dan rivayet edilen bir hadiste, iman ve salih amel derecesine göre sırattan göz açıp kapayacak kadar bir zaman içinde veya şimşek, rüzgâr, kuş uçuşu yahut yürük at hızıyla geçilebileceği gibi köprünün kancalarına takılıp cehenneme düşecekler de vardır. (Buhârî, Eźân, 129; Tevĥîd, 24; Riķāķ, 51; Müslim, Îmân, 302, 326, 329)
Nuhbet-ül-Leali kitabında deniliyor ki: Sırat, Cehennem üzerinde bir köprüdür. Bir âyette mealen, (İçinizden hiçbiri istisna edilmemek üzere mutlaka Cehenneme varacaktır. Bu, Rabbinin katında kesinleşmiş bir hükümdür. Ancak cennetlikler yanmadan geçecekler, cehennemlikler ise ateşe düşeceklerdir) buyruluyor. (Meryem 71)
“Kıyamet gününde Cehennemin üzerine Sırat köprüsü kurulur. Bu köprüde kaypak yerler, ayakların kayıp sabit kalamayacağı kısımlar, kapanlar, demirden kelepçeler, dikene benzer kılçıklar vardır. İmanlı kişiler, amellerine göre, göz açıp kapamadan, ya şimşek gibi, ya hızla uçan bir kuş gibi, ya iyi koşan asil bir at hızıyla geçer giderler. Böylece bir Müslüman ya hiç zarar görmeden veya yara bere içinde geçip kurtulur. Yahut feci şekilde Cehennem ateşine düşer.” (Hadis-Buhari, Müslim)
AS- NOTU: İslami Kaynaklarda “Sırat Köprüsü” bu şekilde ifade edilirken sırat köprüsünü inkar etmenin sapıklığına düşenler aklı evvel zavallılar neyin peşindedir bilmiyorum: Allah ıslah etsin demekten başka sözüm yok!…