Çöl faresi, kavurucu sıcakların ayrıştırdığı toprağı mesken tutmuştu. Ara sıra yüzeye kadar çıkıyor ve hemen içeriye kaçıyordu. Güneşin ışınlarından doyasıya yararlanamıyordu. Belki de ay ışığı onu daha çok ilgilendiriyordu.
Geceleri toprak üstüne çıkar ve ay ışığından yararlanıp aralığa düşmeyen besinleri almaya çalışır. Besinleri alırsa sığınağına iner. Yer altı sığınağı genelde serin ve de güvenlidir. Çünkü toprak üstünde düşmanının kokusunu aldığı için, hiç beklemez ve sığınağına kaçar.
Çöl faresi, toprak altındaki, düşmanlarının yavrularını ve yumurtalarını yer. Bu düşmanının sayısını artırır. Onun için çöl faresi görüldüğü gibi mazlum değildir. Boyundan daha büyük kötülüklere karışır.
Sis durumunda, gökyüzünden gelen düşmanlarından doğal olarak korunur. Daha sakin besin arar ve toprak üstünde biraz uzun kalabilir. Taşıyamadığı besinleri kaya altlarına gizler. Onların dişlerinin kökleri olmadığı için, dişin kök ve uç kısmı devamlı büyür. Hayvan bu tür büyümeyi durdurmak için, bir şeyleri kemirmesi gerekir.
Çöl faresi sürekli kemirdiği için, her şeyi yemek adına değil de dişlerinin büyümemesi için kemirir. Sabah erkenden tüm canlı mahlukların, uyanmamasını fırsat bilip besin bulmaya çalışır.
Çöl faresine hiçbir hak tanımayan düşmanları, onu üstten kontrol eder ve en küçük bir açık vermede hemen pençeleri arasına alır. Onun için farenin algısı çok iyi gelişmiştir. Yer altı katmanlarında çok iyi gizlenirler.
Sıcak yakar gibi ise çöl faresi, yer atında serin ve korunmalı bir durumda zaman geçirir. Yiyecek ararken başka yırtıcılara yem olmamak için saklanmayı uyum hâline getirmiştir. Kısmen aydınlık olan bir ortama uyum sağlayan fare, yer yüzeyine ona uygun durumlarda besin arar.
Çöl farelerinin birbirlerine bekçilik yapması, izlemeye değer. Beraber yaşamaları ve birbirlerini gözetmeleri belki de yaşantılarının en büyük şanslı tarafıdır.
Bunlar aile yaşantılarını sürdürürler. Yuvalarına taşıdıkları böceklerle beslenen yavrular, besinsiz kalmaz.
Çöl farelerinin, korunması için görevli bekçiler, en küçük bir problemde kaçalım sinyalini verir.
Bir anda kaçar ve ancak sığınakta soluk alırlar.