Çayıralan Yozgat’ın şirin bir ilçesi. Geniş arazisi bol suları ve yemyeşil görünümüyle umut vaat eden bir ilçemiz. Elverişli tarım arazisi olan bu bölgede hayvancılık ve meyve üretimi yapmak da mümkün. Yöresel doğal köy ürünleri üretimi içinde oldukça verimli bir bölge…
Çayıralan ziyaretimizde bu gerçeği gözümüzle görme imkanını edindik. Nitekim Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar’ da bu gerçeği görmüş olmalı ki; yöre ürünlerinin değerlendirilmesi için harekete geçmiş. Çayıralanlı hanımlarla işe başlamışlar. Onlara bir şirket kurdurup üretime geçmişler. Malumunuz üretim olmadan tüketim de olmaz.
Belediyelere 2018 yılına kadar bir şirket kurma yetkisi verilmiş; şirket kurulması için fizibilite raporu hazırlanıp bakanlığa sunulması istenmiş. Bu tarihten sonra da kurulacak şirketlere müsaade edilmeyeceği ifade edilmiş. Çayıralan belediyesi de eksik olan bu açığı kapatmak maksadıyla 2019 yılında seçilip göreve başlayan Başkan Ömer Codar’ın gayret ve çabasıyla bu konuda yeni adımlar atılmış.
Önce Çayıralanlı 4 kadın adına ÇEKAŞ şirketinin kurulması için harekete geçilmiş. Şirketin kuruluşu tamamlandıktan sonra bu şirket belediye meclisine müracaat edip şirketin belediyeye devri sağlanmış. Bu aşamadan sonra çalışmalara hız verilmiş, yeni adımlar atılmış. Belediye Başkanı Ömer Codar’ın gayretiyle kullanılmayan ve atıl halde duran eski sebze ve meyve halinin ÇEKAŞ’a tahsisi sağlanmış.
Sonra ÇEKAŞ’a 13 vasıfsız kadın işçi alınmış. Köy ürünlerinin üretimine ve pazarlamasına ağırlık verilmiş. Çayıralan’a bağlı 23 köyden doğal köy ürünleri toplatılarak alımına başlanılmış. Kuşburnu, geliboru gibi doğal ürünler toplanıp işlenmeye başlanmış. Ambalajlara konulan bu ürünlerin satışına geçilmiş. Kadınların emek ve istihdamına yönelik olan bu çalışma geliştirilmeye ve zenginleştirilmeye çalışılmış. Bu konuda da bir hayli mesafe katedip başarılı olmuşlar.
Çayıralan Belediyesi bünyesinde kurulan ÇEKAŞ- “Çayıralan Emekçi Kadınlar Şirketi” ilçe kadınlarına istihdam sağlamak maksadıyla kurulmuş. Çevre köylerden toplayıp paketledikleri doğal köy ürünlerini hem iç pazara hem de büyük şehir pazarına sunmaya başlanmış.
Doğal köy ürünleri: Pezik Turşusu, turşu çeşitleri, salça, pekmez, reçel üretimi, geliboru, sos, nohut, mercimek,erişte, mantı gibi ürünlerin işlenip paketlenmesine ağırlık verilmiş ve bu ürünler ülke pazarlarına sevk edilmiş.
Bu konuda bir hayli başarı sağlamışlar. Kayseri, Ankara gibi büyük şehir pazarlarına girip marketlerde satış yapılmaya başlanmış. Büyük market tezgahlarında yerini almış. Yumurta, süt ve yoğurt gibi doğal köy ürünleri ile de çeşidi artırıp zenginleştirilmiş.
Ayrıca ilçe merkezinde ÇEKAŞ bünyesinde bir mini market satış merkezi kurulmuş; burada bir de kafeterya açılmış. Bu şirkete 13-14 işçi kadın alımı yapılarak dolgun bir maaşla kadınların istihdamı sağlanmış. Çayıralan Belediye Başkanı Ömer Codar beyin ifadesiyle: “ ÇEKAŞ’ı uluslararası bir firma- marka yapma yolunda !” Adımlar atılıyor Çayıralan’da…
ÇEKAŞ Çayıralan’ın yıldızı ve markası olma yolunda ilerliyor. Başkan Ömer Codar: ÇEKAŞ ürünleri ile Avrupa pazarlarına açılmayı düşündüklerini ifade etti. ÇEKAŞ da çalışan bayanlara ve emeği geçenlere de teşekkür etti. “Amacımız Çayıralanlı hanımlara iş imkanı hazırlamaktır”, dedi.
Çayıralanda bir dünya markası olmaya çalışan ÇEKAŞ’a bizde başarılar diliyor başarılarının daim olmasını temenni ediyoruz. ÇEKAŞ diğer ilçelerimize de örnek olmalı ve bölgemizin yöresel ürünleri değerlendirilmelidir. Çünkü Yozgat yöresi tarım ve köy ürünleri üretimi için oldukça verimli bir bölgedir.