Sorgusuzca ve vandallar gibi sömürdük doğayı. Evet yine bu sayımızda da doğa ve çevreden bahsediyoruz. Çünkü geleceğe baktığımızda, en önemli ortak sorunumuzun çevre olacağından hiç kuşkumuz yok.
İnsanoğlu, petrolü kullanmaya başlamasıyla yer küremiz de ısınmaya başladı. Önceleri müthiş bir devrim algısıyla, buhar makinesinin ardından petrol, endüstride kullanıldı. Ardından bir de petrokimya sanayisi çıktı ki, elimizi sürdüğümüz her şeye plastik karıştı.
Naylonlaştıkça dünya, insan davranışları da naylonlaştı. Duygusuz, umarsız, sürü halinde ve günübirlik. Akın akın plastik kullanmaya yöneldik ve bu yönelişimiz de küremizin nefesini kesmeye başladı. Tıpkı solunum sorunu yaşayan bir ‘koronalı’ gibi. Dün yediğimiz hurmalar bu gün bizi tırmalamaya başladı.
Doğa verdiğini mutlaka geri alır. Biz ona karşı nazik olursak eğer nazikçe geri alır. Biz ona karşı acımasız yaklaştıkça, o da verdiğini belki on misliyle ve şiddetle geri alır. Yüce yaratıcı bir çok semavi dinde, göğü kaldırıp yere de düzen kurduk” dese de, biz bu doğal düzeni bozarak Tanrının TILSIMLI DOĞA düzenine karşı çıktık. Evet, işte bu günlerde bu düzenin bozulmasının faturalarını ödemeye yeni yeni başladık.
Doğanın bize sunduğu harikulade nimetlere karşı bu gün için TEK ÇÖZÜM: Bilinçli tüketim. Çok tüketmenin değil azla yetinmenin bir “erdem” addedilmesi dünya devletlerinin bir an önce uygulamaya koyması gereken kamu spotu ve bilinçaltı mesajı olmalı. Ama, ne yazık ki, “kullan at” kültürü, acımasız kapitalizmin değer yargısı haline gelmiştir. Oysa ki çok yakında, kullan at diyen kapitalist ruhu, DOĞA kullanıp atacaktır. Gafil insanlığın bunun bir an önce farkında olması gerek.
Kent Akademisi Dergimiz, 14 Yılında, 45. Sayısını Yayınlıyor!
45. sayımızda yine birlikteyiz. Her geçen yıl, her yeni sayıda çok daha kurumsal ve çok daha düzeyli hale gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
ICAM NETWORK bilişim altyapısı yenilemelerimiz ve salgın süreci adaptasyonu nedeniyle iş yoğunluğundan yayın periyodumuzda gecikmeler olmuştur. Bu sayımız da bir ay geç çıkmak zorunda kalmıştır. Aynı şekilde son bir yıldır editör yazısı yazma fırsatımız olamamıştı. Artık dergimiz üst yayın kuruluşu olan ICAM Network Yayın grubunun içinde çok daha güçlü olarak yerini almıştır, yayın akışımız olağan sürecine dönmüştür. ICAM Network çatısı altında, ICAM PUBLISHING olarak 2020 yılından itibaren uluslararası dijital kitap yayıncılığını da başlattık. Yazarlarımızdan dergimizde olgunlaşmış ve yayına girmiş kimi makalelerin daha da büyütülerek Icam Publishing (ICAM YAYINCILIK) markası ile kitap haline getirmelerini bekliyoruz.
Kent Akademisi Dergisindeki Makale Yayın Süreçlerinde Bazı Değişikliklere Gidildi
2020 yılının ikinci yarısından sonra DERGİPARK sistemi süreç altyapısını değiştirdi, gittikçe düzelen yapısıyla kullanıcı dostu makale yayın süreci oluşturmayı başardı.
Dergimiz 2021 yılı itibarıyla bazı değişiklik yeniliklere gitme kararı almıştır. Bunları maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz.
1. 2020 yılının ikinci sayısından itibaren dergimiz üç karşılıklı kör akran hakemlik sistemine geçmiştir. Bu sistemde, hakemlerden birini (varsa yazar hakem önerileri arasından, diğer ikisini de dergimizin ve Dergipark sisteminin hakem havuzundan görevlendiriyoruz. Hakemlerin aynı eğitim kurumundan atanmamaları ilkesine bağlı kalmaya çalışıyoruz.
2. 2021 yılından itibaren dergimiz sadece Araştırma ve Derleme makale yayınlayacaktır. Olgu sunumu, kitap incelemesi türünde eserleri, www.kentakademisi.com Portal Sitemizde iki hakemli olarak yayınlayacağız.
3· Yine 2021 yılı itibarıyla yayın sürecinde de bazı değişiklikleri uygulamaya koymuş durumdayız. Buna göre, alan editörlerimiz makalenin tüm hakemlik süreçlerinin tamamlanmasının ardından, ilgili makaleyi minör revizyon talebiyle yayın tasarım şablonuna göre formatlaması için yazara gönderecek, son sürüm tasarım şablonuna uyarlanmış makale sisteme yüklendikten sonra makale son okuyucuya gönderilecek, son okuyucudan geldikten sonra, alan editörü tarafından son sürüm üzerinden ithenticate veya intihal net programıyla taranmasının ardından, ilgili makaleye kabul verilecektir.
4· Bu sayımızdan sonra, yeni sayı için (Volume 14, Issue 2) kabul alan makalelerin yayın tarihi gelmeden Dergipark sisteminde görünür hale getirme uygulamasını başlattık. Bu konuda yazarlarımızın atama veya y. Lisans veya doktora bitirme süreçlerinde makalelerini bir an önce kullanmalarını amaçladık.
5· 2021 yılından itibaren, dergimize yeni katılacak alan editörlerinde Doçentlik ve Profesörlük şartı aramaktayız.
Yazarlarımızın makale yüklerken, makale ekinde yüklenecek evrakları (Te’lif Devir Formu, Etik Onam Formu, Yazar Katkısı ve Çıkar Çatışması Beyanı Formu) ıslak imza ile imzalayarak eksiksiz olarak yüklemelerini istirham ediyoruz.
Aynı şeklide yazarlarımızın ilk yükleme şablonuna göre, makalelerini İSİMSİZ olarak yüklemeleri hususunu ÖNEMLE belirtmek isteriz. İlk yükleme sürecinde makalelerinizin Turnitin, ithenticate veya intihalnet tarama raporlarından her hangi biri ile taranmış olması ve bu tarama sonucunun yüzde 20 ve altında olması yeterlidir.
En başta okurlarımızın, yazarlarımızın dergimize olan ilgi ve yönelimleri için çok çok teşekkür ederiz.
Aydınlık yarınlar dileği ile esen kalınız.