Yazının sonunda, bizde Dolar neden hiç düşmüyor onu ifade edeceğim, ancak, çapraz ateşte ki Doları bir anlatalım.
Amerika 2020 krizini, pandemiye bağlayarak rahat edeceğini sandı. Aslında Amerika’ya finans krizi gelmişti ki, salgın ile bütünleşti ve felaket daha büyük oldu.
Amerika, krizi siyaseten salgına bağladı. Oysa benzer bir yapısal krize, 2008-2009 yılında da girmişti. 2008 krizi finans krizi gibi görünmesine karşılık, arkadaki tüm sorunlar, bilhassa da üretim ve teknoloji sorunları, Finans Krizi denip kapatıldı. Aslında yapısal sorunların üzeri örtülmüş oldu.
Amerika’nın içinde bulunduğu yapısal krizler olduğu gibi duruyor, hatta artarak duruyor.
Çapraz ateş dediğimiz; Amerika’nın içinde bulunduğu finans krizi ve sosyal krizden başka, bir de Dolar Çin parasının saldırısı altındadır.
Çin her vatandaşına bir dijital cüzdan verdi. Çinli bu cüzdan ile bir başka kişiye veya kuruma para gönderiyor. Başka kurumdan para alabiliyor. Mesela, Bir Çinli İran’dan, 50 milyon dolarlık petrol aldı. Bunu İran’daki bir bankaya Yuan olarak, güvenle gönderebiliyor.
ABD’nin İran’a 50 milyon dolar gönderip, petrol alması için, bankalar arası SWİFT’i açması ve bir bankadan öteki bankaya göndermesi gerekir.
Oysa bu anahtar, artık Amerikan dolarının dolaşımının önünde bir engel olarak duruyor. Elbette sadece teknik engelleri değil, siyasal ve insani engeller var.
Amerika’nın iç sorunları, sürekli, kendi tehditleri sebebiyle, bitmeyen dış sorunları, Amerikan Dolarının başını yiyecek. Bir de teknolojik ve üretim üstünlüğünün, Çin’e geçmiş olması, eninde sonunda Doların başında patlayacaktır.
Amerikan merkez bankası, parasal manipülasyonlar yoluyla şimdilik Doları ayakta tutuyor. Tabi hala dünya finans sisteminin Dolar üzerinden yürüyor olması, Amerikan Merkez Bankasına manipülasyon yapma alanı açıyor.
Çin, Yuan üzerinden, İran ile yaptığı ticarete benzer antlaşmaları, başka ülkelerle genişletiyor. BAE, Hong Kong, Tayland ve bazı Afrika ülkeleri ile…
Artık Petro-Yuan ile tanıştığımızı ifade edebiliriz.
Çin insansız tarım traktörlerini satışa çıkarıyor. Nükleer Fusion sitemi ile bölgesel iklim değişiklikleri yapabiliyor. 500 metre çapında Radyo Teleskop üretebiliyor. Vs.
Biz de doların yükselmesi, üretimimizin dışa bağımlı olması, büyümemizin borca dayalı olması, kontrol edilemeyecek şekilde borçların yükselmiş olması, sebebiyle, tüm ülkelerin parası bizim paramızdan daha değerli oluyor. Dolar ile borçlu olduğumuzdan da bizim ülkede doların dizgini tutmak mümkün olmuyor.,
bulentesinoglu@gmail.com