Koronavirüs bulaşmasına karşı alınan maske, fiziki mesafe, temizlik tedbirlerinin yeterli olmadığını, bunlara mutlaka vücut savunması ve bağışıklığı güçlendirecek moral-motivasyon-maneviyat ile adam gibi beslenmenin de eklenmesi gerektiğini savunuyorum.
Ağır KOVİD ve ölümlerin hemen tamamının obezite, diyabet, kalp hastalıkları, kanserler gibi beslenme ile doğrudan alâkalı hastalıklardan kaynaklandığı biliniyor.
Adam gibi beslenenlerde hem bu kronik enflamatuar hastalıkların görülme ihtimali çok azalıyor hem de böyle beslenenlerin ağır KOVİD ve ölüm riskleri çok düşük oluyor.
Kuersetin, vitamin C ve bromelain üçlüsü koronavirüse dur diyor
Ülkemizde yapılan ve Lancet’ de yayınlanan bir çalışmada başta soğan, elma, bal, ahududu, kırmızı üzüm, kiraz, turunçgiller ve yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere birçok yiyecekte bulunan kuersetin, vitamin C ve ananasta bulunan bromelainin gıda takviyesi olarak verilmesinin koronavirüs enfeksiyonunu önleyebileceği gösterildi (1, 2).
Koronavirüs bulaşma riski yüksek birimlerde çalışan 71 sağlık çalışanına 500mg kuersetin, 500mg vitamin C and 50mg bromelain (QCB) günde iki doz olarak verildi; bu takviyenin verilmediği 42 kişi ise kontrol grubu olarak alındı.
120 gün sonunda takviye verilen 71 kişilik grupta sadece bir kişi, kontrol grubundaki 42 kişiden 9’ unda KOVİD geliştiği belirlendi. Enfeksiyon, takviye grubundaki kişide sessiz seyrederken, diğerlerinde belirtiler vardı ve tedavi görmeleri gerekti.
Gelelim neticeye
BİR: Araştırmayı, beslenmenin önemini ortaya koyması bakımından değerli buldum.
Dilerim çalışmacılar, malûm “bilim beyefendileri” ve “bilim hamfendileri” tarafından modern tıbbın ilaç ve aşılarına güvensizlik yaratmak, halk sağlığını tehlikeye atmak ve “şarlatanlıkla” suçlanmazlar.
İKİ: Adı geçen besin ögeleri sadece KOVİD için değil diğer enfeksiyonlar ve tüm kronik hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için şarttır; bunun için araştırma yapmaya gerek de yoktur.
ÜÇ: Tek tek gıda takviyeleri ile çalışma yaparak, bunlardan çıkan sonuçlara göre birtakım haplar içerek bir yere varılmaz.
Bir başkası çıkar magnezyuma methiyeler düzer, bir başkası çinkoyu göklere çıkarır, bir başkası D vitaminini baş tacı yapar. Avuç avuç hap içersiniz, takviye tüccarlarını zengin edersiniz.
Oysa mesele gayet de basittir:
Adam gibi besleniyorsanız hem karnınız doyar hem ağzınız bayram eder hem sağlığınız yerinde olur hem de gıda takviyelerine eşek yükü ile para ödemezsiniz.
DÖRT: Araştırmanın başı Prof. Dr. Hasan Önal “bu besin ögelerinin beslenme ile de alınabileceğini” söyledi de muhabir mi duymadı yazmadı yoksa o da gıda takviyelerini beslenmeye tercih eden etıbbadan mı?
Kaynaklar:
1. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3682517
2. https://www.milliyet.com.tr/gundem/bu-urun-kovid-19dan-koruyor-6413703
***
Milliyet‘ in haberi:
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Güvenilir Gıda Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Önal, koronavirüsten korunmak için umut veren bir çalışmaya imza attı.
Prof. Dr. Önal, Kovid-19’a karşı bağışıklık kazandıran “Quermax” adını verdiği yeni bir besin takviyesi geliştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gıda takviyesi olarak kullanıma sunulmak üzere gerekli izinleri alınarak seri üretimine başlanan Quermax ile ilgili konuşan Prof. Dr. Önal şunları anlattı:
“Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde etik kurulu onayı sonrası yapılan klinik çalışmada, Kovid-19 bulaşma riski yüksek birimlerde çalışan 71 sağlık çalışanına Quersetin ve C Vitamini (QC) iki bölünmüş dozda koruyucu olarak başlandı. Aynı risk grubuna sahip herhangi bir takviye kullanmayan 42 sağlık çalışanından kontrol grubunu oluşturdu. 120 günlük izlem süresi içerisinde QC grubundaki 71 sağlık çalışanından bir tanesi, kontrol grubunda yer alan 42 sağlık çalışanından dokuz tanesi Kovid-19 enfeksiyonu geçirdi. Quersetin kullanan bir katılımcı sessiz enfeksiyon şeklinde asemptomatik geçirirken, diğerleri semptomatik olarak evde 15 gün süre ile izlendi. Sonuç olarak bu bulgular QC takviyesinin düzenli kullanımının kovid-19 enfeksiyonuna karşı koruyucu olduğunu anlamlı olarak ortaya koymuştur. Çalışmanın preprint hali dünyanın önemli dergilerinden birisi olan Lancet’te yayımlandı.”
Seri üretime başlandı
“Quersetinin Kovid-19 virüsünün hücreye tutunmasını önlediği, bağışık yanıtını dengelenmesi ile sitokin fırtınası riskinin azaldığı, damar iç duvarını onardığı, damarları genişlettiği ve pıhtı oluşumunu zorlaştırdığı düşünülmektedir. Quersetin koronavirüs ailedeki diğer virüslere karşı 2004 ve 2012 yıllarında test edilmiş ve korona virüslerin hücrelere girişini engellediği gösterilmiştir. Quersetin ve Vitamin C etken maddeleriyle yeniden sentezlenen ‘Quermax’ adlı ürün için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan öncelikle gıda takviyesi olarak kullanıma sunulmak üzere gerekli izinler alındı ve seri üretime geçildi. Kullanıma hazır. Etkinliği artırılmış bir diğer formül için de Sağlık Bakanlığı’na ilaç başvurusu yapılması için gerekli hazırlıklara başlandı.”
Ciddi yan etkisi yok
“Uzun süreli kullanımında ciddi herhangi bir yan etkisi bulunmayıp gebeler, emziren anneler, aktif meme kanseri veya aktif böbrek hastalığı bulunan kişiler için kullanımı uygun değil.”