Emekli günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Emekli kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: – Emek harcanarak elde edilen, zor, zahmetli- Belirli bir süre çalıştıktan sonra kanunlar gereği işi ile ilgisi kesilerek kendisine aylık bağlanmış olan kimse, tekaüt. Emekli Aylığı, emekli ikramiyesi bunları sık sık duyarız. Bu arada ben de emekliyim. Atomik bir yalnızlığa giden insanoğlu, yeni bir kent mimarisine doğru, ne yazık ki hayat şartları, bugün karı-koca çalışmak zorunda olan gençlerin, büyüklerine zaman ayırıp onların bakımlarıyla ilgilenmelerine fırsat vermiyor. Acı ama gerçek. Modern toplumda aile halkının yaşam alan darlaşıyor. Çekirdek aile olarak hayatlarını idame ettirirken koşturmaca ve hayat mücadelesinin içinde boğuluyorlar. Bu durumda kendine yer bulamayan yaşlılar kendilerini bakımevleri veya huzurevlerinde yer aramaya başlıyorlar. Bunlar ilerleyen zamanda normal gördüğümüz ve hepimizin tercihi olabilecek bir durum. Sosyal Hizmetler bünyesinde ki huzurevine girme koşulları; Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine kabul edilecek yaşlılarda aranan nitelikler şöyle sıralanmış; Huzurevlerine Kabul Koşulları şu şekilde sıralanmış.
- 60 yaş ve üzeri yaşlarda olmak,
- Kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmamak, yeme, içme, banyo, tuvalet ve bunun gibi günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olmak,
- Ruh sağlığı yerinde olmak,
- Bulaşıcı hastalığı olmamak,
- Uyuşturucu madde yada alkol bağımlısı olmamak,
- Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak. Başvuruda hangi belgeler isteniyor?
- Dilekçe
- T.C Kimlik No Beyanı
- Gelir Durumunu Gösterir Belge Örnekleri
- Sağlık Raporu (*)
(*)Sağlık Raporunun karar bölümünde “Huzurevine girmesinde sakınca yoktur” ya da
“Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakım görmesinde sakınca yoktur” ibaresi yer alan rapor…
3.Madde’yi ele almak istiyorum. Gelir durumunu gösterir belge. Emekli Aylıkları şu anda çok net söylemekteyim.1800 TL/2400 TL arasında.2400 TL alanlar niye fazla derseniz 6.seneleri.Bir yakın dostum için huzurevi için araştırmaya başladım. Vakıf ve özel yerlerin fiyatlarını duyduğum an kulaklarıma inanamadım.2900 TL (4 kişilik oda),5000 TL arası. İp odaların fiyatları (tek kişilik) veya bakıma muhtaç olanların fiyatlandırmaları daha da yükselmekte. Odasının değişimi, hemşire ihtiyacı vs. bunlar duruma göre farklılık gösterebiliyor. Emekli kelimesinin anlamını ilk başta özellikle yazdım. Zor zahmetli koşullarda çalış, didin. Asgari ücret emeklisinin maaşıyla, çekirdek ailenin de evi müsait değilse, emekli maaşında bakım için yetmiyorsa vay haline. Evin var diyelim. Eve bakım için çağırdığında gece-gündüz bakım 4000 TL den başlatılıyor. Elektirik, su ve diğer yemek giderleri hariç. Maddi durumu iyi olanlar için bunların hiç biri sıkıntı değil. Eve özel bakım personelini tutar.
Emekli olanlara biçilmiş maaşla kendinize devletin öngördüğü bakımevlerinde bile yer bulamıyorsunuz. Aslında bulsanız da ne kadar ekmek o kadar köfte misali. Kalitesi her anlamda tartışılır.
Ben Mersin’de 3000 TL altında bir yer bulamadım. Hastanelerde ki gecelik refakat ücretleri olarak özel destek almaya kalktığınızda gecelik 300 TL istiyorlar. Biz evlatlarımızı yaşlandığımızda bizlere baksın diye doğurmuyoruz. Hiç evladı olamayanları da düşünecek olursak; Benim Ülkemde kadın olmak ne kadar zorsa, yaşlanmak ve yaşlı olarak hayatını düzgün, kaliteli idame ettirmek de o kadar zor.
Bir kişi yaşlanmaktan değil, yaşlandığı zaman elden ayaktan düşerek başkalarına muhtaç yaşamaktan korkar.Bu durumda korkulmaz mı?
Emekli maaşlarını iyileştirmek için ivedilikle adımlar atılmalı.Bakım evlerinin ücretlendirmeleri yasal çerçevede düzenlenmeli..
Orson Welles’ın şarkısı aklıma düştü. Ben gençliğin ne demek olduğunu bilirim,ama sen yaşlılığın ne demek olduğunu bilemezsin.
Gençken yaşın bir anlamı yoktu.