Çizimlerle, çamurdan modellerle uğraşıp yorulup, zaman kaybetmemek için yerli ve milli otomobilin dış tasarımı İtalyan Pininfarina’nın, 5 yıldır müşteri bulamadığı için rafta bekleyen otomobil tasarımını satın alarak birinci aşamayı geçtik. Rafta bekleyen veya üretimden kalkmış modellere özel bir ilgimiz var. 5 yıl önce de yerli ve milli otomobil yapmak için iflas eden, Saab otomobil firmasının 2005 yılında üretimden kaldırdığı bir modeli için 40 milyon Euro ödemiştik. (Sorun değil bizde para bol)
– Otomobilin mühendislik işlerini ise 250 milyon Euro bedelle Alman mühendistik şirketine EDAG ihale ederek çözdük. Yerli ve milli otomobilin elektrik aksamı ve elektrik motorunu Alman BOSCH firmasından alacağız. Bataryalar ise Çin’den gelecek. Bizim milli ve yerli otomobilin dışı İtalyan içi Alman olacağı için ihracat şansıda yüksek olacak ki Sayın CEO ihracatta ilk hedef pazarların Almanya olduğu, adından Fransa ve İtalya’ya satış yapmayı planladıklarını açıkladı.
– Başta TOGG CEO’su Gürcan Karakaş olmak üzere yerli ve milli otomobil konusunda sorumluluk alanlar geçen üç yıl içinde yerli ve milli olarak hangi mühendislik çalışmaların tamamladığı, hangi teknolojiyi geliştirip üretime hazır hale getirdikleri ile ilgili tek satırlık bilgiyi kamuoyuna açıklamıyorlar. Bunun yanı sıra yerli ve milli otomobilimiz için bu güne kadar yapılan harcamaların ne kadarını 5 babayiğit yaptı, ne kadarı ise kamu kaynaklarından yapıldı bu konuda da bir bilgi de vermiyorlar
– TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, şu anda TOGG ekibinde çoğunluğu mühendis olan 180 kişiyi istihdam ettiklerini, devamında ise küresel rekabete hazır bir ekibimiz var diyor. Volkswagen gurubun yayınladığı 2018 yılı faaliyet raporuna gör, sadece AR-GE faaliyetlerinde çalışan personel sayısı 51.948 kişi. Gurubun bünyesinde ise toplamda 664.496 kişi çalışıyor. Biz 180 kişilik bir ekiple mi dünya devlerine karşı küresel rekabete hazır hale geldik?
– Yerli ve milli otomobil ile ilgili ortada kayda değer bir ar-ge ekibi, alınan patent, ortaya çıkarılan bir mühendislik çalışması yok, ama 700 milyon TL üzerinde devasa bir ar-ge harcaması var.
– Volkswagen grubunun 2018 yılında aldığı patent sayısı 7.639. Bir başka ifade ile bir çalışma günü içinde aldıkları patent sayısı 32. Volkswagen gurubun elinde alınmış on binlerce patent var. Bizim yerli ve milli otomobil ile ilgili 3 yıllık süre içinde alındığı söylenen sadece 2 patentimiz var. Bunun dışında ortaya konan bir mühendislik çalışmamız ve teknolojimiz yok, Yerli ve milli otomobilimizin CEO’su Gürcan Karakaş açıklamasında, “yurt dışından teknolojimize büyük ilgi var” diyor. Sayın Gürcan Beye sormak lazım yurtdışındakiler hangi teknolojimize veya aldığımız patentlere ilgi gösteriyorlar?
– Yerli ve milli otomobil için 100 milyonlarca doları önüne arkasına bakmadan su gibi harcadığımızdan, yerli ve milli otomobil projesine yurt dışından büyük ilgi olduğu doğrudur.
– Üretilecek ilk yerli ve milli otomobil % 100 elektrikli SUV bir model olacaktır. Emsal araçların bugün için yurt dışında satış bedelleri ise 90 bin ile 100 bin dolar arasındadır. 2018 yılından beri yaşanan ekonomik kriz nedeni ile kişi başına milli gelirin 9 bin doların altına gerilediği nüfusun yüzde 60’ının aylık gelirinin 2 bin 500 TL (335 dolar) olduğu ülkemizde Sayın CEO’ya sormak lazım, 100 bin dolar değerindeki araçları kimlere satmayı planlıyorlar?
– CEO Sayın Karakaş, kur artışına rağmen, 22 milyarlık projede finansman konusunda bir endişeleri olmadığını, çünkü ortaklarının çok güçlü olduğunu vurguluyor. Söz konusu projeyi kamu finanse edecekse devlette para yok, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tıbbi cihaz ve malzeme firmalarının kamudan alacaklarının 15 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. 15 milyar TL’yi bulan devlet ve üniversite hastanelerin ilaç ve tıbbi cihaz alım borçları ödenemediğinden, 500’e yakın hastaneye icra takibi başlatılmış durumda. Yerli ve milli otomobil projesini babayiğit iş adamları finanse edecekse, orada da durum karışık. Sözcü gazetesinde yer alan bir habere göre, döviz açık pozisyonu en yüksek olan ilk beş içinde THY, sonra 2. sırada yerli ve milli otomobil projesinde yer alan bir babayiğit var.
– Ticari araç üreticisi olan diğer 3 babayiğit ise düşen araç satışları nedeniyle bugünlerde oldukça sıkıntılı durumdalar. Konunun uzmanlarına göre yerli ve milli otomobil projesinin kar elde etmesi kesinlikle mümkün değildir. Daha ötesi büyük mali riskler içeriyor. Böyle bir projeye ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda iş adamları niye gönüllü olurlar? Bu durum hayatın olağan akışına aykırıdır. Gazeteci Ege Cansen’in ifadeleri ile beş babayiğit Cumhurbaşkanı tarafından celp çıkartılarak askere alınmış görevlilerdir. Projenin bir yanında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve AKP iktidarı ve diğer yanında ise bu işe gönülsüz olan babayiğitler var. İşin en sorunlu yanı, yerli ve milli otomobil projesinin sahibi belli değildir.
– Yerli ve milli otomobil projesi diğer birçok milli proje gibi ekonomik olmaktan ziyade AKP iktidarının siyasi bir projesidir. Bu nedenle başarıya ulaşma şansı çok azdır.
– Bu konuda en canlı örnek Altay tankı üretmeye 30 Mart 2007 tarihli savunma sanayi icra komitesinde karar veriliyor. 30 Temmuz 2008 yılında OTOKAR firması ile prototipinin üretilmesi için sözleşme imzalanıyor.
Tank üretmeye karar verdiğimizden bu yana 12-13 yıl geçti, 1 milyar dolardan fazla harcama yaptık. Ortada ne tank var nede tank motoru?
– Ekonomide, yatırımların olmazsa olmazı; fizibilite etütleri ve verimlilik analizleridir. Ne yazık ki AKP iktidarı, hiçbir yatırımda, (otoyollar/köprüler/ hava alanları/şehir hastaneleri vs. vs.) bu çok önemli kurallara uymamıştır. Kamu, çok büyük zararlara uğratılmıştır. Yandaşlar astronomik tutarlarda haksız kazanç sağlamıştır.
– Ülke çıkarları gerçek anlamda düşünülse, politik çıkarlar bir tarafa bırakılsa; bu hatadan, israf girdabından vazgeçilmelidir. Kaynaklar; tarıma, Savunma Sanayine, yerli ilaç/aşı/tohum vb. üretimine, yüksek teknoloji araştırmalarına, yazılıma, gemi inşa sektörüne vb aktarılmalıdır. Türkiye, otomobil üretirse bir şey kazanmaz. Üretmezse de bir şey kaybetmez. Ama tarımdaki ve sağlık sektöründeki çöküş, bizi perişan edebilir…
milli otomobil togg, yerli üretim, ceo gürcan karakaş,
Her türlü hakkı saklıdır.
Ülkemizde otomobil üretimini “Jet Fadıl”a havele etselerdi; hem yerli ve millî olurdu hem de tasarımı, çizimi, fizibiletisi vb. teknik konular daha ucuza gelirdi ve hem de pazarlaması, daha mükemmel olurdu. // Bu projenin gerçekleşmesi ve Üretimi nasıl mı olurdu? Onu boşverin; nasıl olsa elin gavurlarına milyarlar ödeyerek yaptığınız ve bir algı operasyonundan başka bir şey olmayan otomobil tasarımlarının da gerçekleşme, üretilme olasılığı hiç ama hiç yok. // Sayın Burhan ÖZFATURA güzel yazmış, duygu ve düşüncelerime tercüman olmuş adeta. // Teşekkür ederim.