Devlet milletinin, sosyoekonomik ve sosyokültürel değerleri üzerinde etkilidir. Bu etkilerden biri de siyaset sosyolojisidir. Devlet milleti oluşturan, farklı etnik gruplara hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmetini vermelidir. Çünkü bunlar milletin birer bireyidir. Onun için, hukuk karşısında eşit haklara sahiptirler.
Devlet, milleti oluşturan bireylerin, mülkiyet haklarını ve özgürlüklerini güvence altına alır ve tüm demokratik haklardan yararlandırır. Herkese seçme ve seçilme hakkını tanır. Kurumsal çalışmalar için, aynı haklardan yararlandırır.
Buna karşılık, güçlenen çok uluslu küresel şirketler, devletin ekonomik alanını daraltır. Üretimine ve kültürüne etki eder. Bu şirketler, kendi devletlerini ve yandaş şirketlerini de arkalarına alarak, etki alanını genişletirler.
Küresel şirketlerin yöneticileri, devlet yönetimiyle de uyum içerisine çalışırsa, Ülkenin inanılmaz sömürüsüne neden olurlar.
Global toplumlarda, çeşitli gruplar, daha geniş bir bütünlükte bir araya getirilirler. Böylece güçlü bir şekilde bütünleşirler. Bütünleşme ile kurdukları ilişkiler, dayanışmadan çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptirler.
Böylece global toplumun temel karakteri belirlenirken, topluma ait kültür de bütünleşmiş demektir. Global toplumlar, küresel şirketleriyle kalkınmakta olan ve geri kalmış toplumlara çeşitli kollardan ayrımcılık dayatırlar. Bu ayrımcılık anlayışı toplumu dejenere etmeye yöneliktir.
Çünkü dejenere olan bir toplumda ki, böyle bir toplum millet özelliğine sahip değildir. Zaten amaç, millet özelliği kazandırmamaktır. Etnik azınlıklara çeteler kurdurmak, kültürel farklılıkları problem hâline getirmek, bu şirketlerin bilinen oyunlarıdır.
Dejenere bir toplumda her konu, hatta olay ayrımcılığa yöneltilir. Daha da tehlikelisi, inanç yönüyle gerçekleştirilen ayrımcılıktır. Bu tür anlayışlar küresel şirketlerin ekmeğine yağ sürmektir. Bundan sonra beyin gücü şirketlerin kalkınmasına ve daha üstlere çıkmasına hizmet etmiş olacaktır.
İkinci dünya savaşından sonra, küresel şirketler güçlenirken, ulus devletler zayıflamıştır. Zayıflama ile Ülkede üretimde düşüşler görülmüştür. Küreselleşmeye bazı Ülkelerde dini kuruluşlar yardım etmiştir.
Ülkede siyaset toplumu kucaklamalı ve birliği sağlamalıdır. Birliğin sağlanmasıyla üretim artırılmalıdır. En iyisini başarmaya yönelik çalışmalar desteklenmelidir.
Siyaset sosyolojisine göre eğitime gereken önem verilmelidir.