“Her nefis(canlı) ölümü tadacaktır(Külli nefsin zâikatü’l-mevt)” (Âl-i İmran, 3/185) ayeti gereği ölüm her daim hükmünü yürütüyor dünyada. Herkes rolünü oynadıktan sonra vakti dolunca sessizce çekiliyor dünya sahnesinden. Ne bir dakika ileri, ne bir dakika geri…
Yahya Kemal’in deyimiyle “Fanî ömür biter, bir uzun sonbahar olur/Yaprak, çiçek ve kuş dağılır, târümâr olur.” Böylece ruhlar uyanılmaz bir uykuya yollanır peyderpey…
Ölüm her geçen gün biraz daha yalnızlaştırıyor bizi. Bir gönül dostunun ebediyet yolculuğunu haber almadığımız bir gün geçmiyor neredeyse. Tam da karikatürist Hikmet Aksoy’u yeni defnetmişken bu sefer de bir başka sanat adamını, bir başka karikatüristimizi yitirdik. Trabzon 14 Nisan 2020 Salı günü bir büyük değerini, Harun Yavruoğlu’nu kaybetti.
Taka gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladığımda kendisini bürosunda ziyaret etmeye gitmiştim. Beni güler yüzle karşılamış, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyetini beden diliyle de belli etmişti. Kendisini ismen ve cismen tanısam da ilk konuşmamız bu vesileyle gerçekleşmişti. Demli çaylar eşliğinde kendisiyle bir saate yakın muhabbet etme imkânı bulmuştum. Bana karikatürlerini nasıl çizdiğini uygulamalı bir biçimde bilgisayar üzerinden anlatmıştı. Sohbetimize yine aynı gazeteden Yusuf Turgut Bey de iştirak etmişti.
Ben Harun Yavruoğlu ağabeyi hep gülen yüzüyle tanıdım. Onun yüzünün somurttuğuna hiç mi hiç şahit olmadım. Tebessümü de kahkahası da ağız dolusuydu. Bir insana gülmek ancak bu kadar yakışırdı. Onu hep o gülen, o şen yüzüyle hatırlayacağız.
1956’da Akçaabat’ta doğan Harun Yavruoğlu’nu erken denilebilecek bir yaşta(64 yaşında) kaybettik. Gerçi ölen kişinin yaşı ne olursa olsun, bütün ölümler haddizatında erkendir. Onun; amansız hastalığa müptelâ olmadan evvel çok enerjik bir görüntüsü vardı. Nice hayalleri ve planlanmış işleri mevcuttu. Fakat ömrü vefa etmedi. Hepsi yarıda kaldı.
Bir ömür boyunca kalemi elinden bırakmayan Harun Yavruoğlu, Trabzon basınının sevilen simalarından biriydi. Bir koltukta birden çok karpuz taşıyabilen ender insanlardandı. Karikatüristti, gazeteciydi, şair ve yazardı. İlk karikatürünü henüz ilkokulda öğrenciyken çizmişti. Karikatürleri değişik gazete, dergi ve albümlerde yayımlanmıştı. 1985-86 yıllarında Karadeniz Gazetesi Taka Mizah Sayfası’nı hazırlamıştı. 1990-92 yıllarında Hamsi mizah gazetesinin yayın kurulunda görev almıştı. Bugüne kadar içki, sigara ve uyuşturucu konulu “Lütfen Dikkat” ve “Durum Karışık” isimli karikatür albümünün yanı sıra, ikisi meslekî (PTT ve Türk Telekom) yayınlarından olmak üzere, toplam dört kitabı yayınlanmıştır.
Harun Yavruoğlu, 2000-2003 yıllarında Karadeniz’den Günebakış Gazetesi’nin “Durum Karışık “ mizah ve karikatür sayfasını düzenlemişti. Yine Zigana TV’de yakın zaman önce kaybettiğimiz usta karikatürist Hikmet Aksoy ve karikatürist Nizamettin Mollasalihoğlu ile pazar günleri yayınlanmakta olan “Şaka Maka Derken” programını yürütmüştü.
Teşkilâtçılığı da seven Harun Yavruoğlu, Trabzon merkez olmak üzere, Karadenizli şair ve yazarların tek bir çatı altında toplandığı Karadeniz Yazarlar Birliği’nin Meclis Başkanlığı görevinde bulunmuştur. Söz konusu birlik o dönem en verimli yıllarını geçirmiştir. O, bunun yanında Trabzon Karikatürcüler ve Mizahçılar Derneği Başkanlığı da yapmıştır.
Yavruoğlu, Türk Telekom teşkilâtında uzun yıllar Eğitim ve Meslek Geliştirme Müdürlüğü ile İdarî ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevlerinde bulunmuş, 2005 yılında söz konusu kurumdan emekli olmuştu. Emekli olduktan sonra zamanının çoğunu yazmaya ve çizmeye ayırmıştı. Çizdiği karikatürler birçok ortak sergide kendisine yer bulmuştu. Bunun yanında birbirinden güzel özgün eserlerden teşekkül eden 19 kişisel karikatür sergisi açmıştı.
Harun Yavruoğlu; İstanbul, Ankara ve Bursa gibi birçok büyükşehirde sergiler açtı. O, sergilerini Almanya’nın Dortmund şehrine ve Fransa’nın başkenti Paris’e kadar taşıdı.
Kıymetli karikatürist, gazeteci, şair ve yazar Harun Yavruoğlu’na yüce Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Trabzon basın ve sanat camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum.