Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak; Trabzon’un tarihi, kültürü, basını, diyaneti ve eğitim dünyası deyince akla gelen isimlerin başında gelir. Bugüne kadar bu sahalarda birbirinden kıymetli kitaplar kazandırmıştır Trabzon şehrine. “Trabzon’dan Atatürk’e(Komisyon), Kurtuluş Savaşı’nda Trabzon, Tarih İçinde Trabzon Lisesi, Kuruluşunun 100. Yılında Cudibey İlkokulu, Trabzon Kültür Tarihine Bir Bakış, Trabzon Basın Tarihi(1869–1928), Trabzon’un Fethi, Trabzonlu Muallim İbrâhim Cûdî (Hayatı, Eserleri, Şiirleri), Trabzon Orta Hisâr ve Çevresi, Trabzon İmâret (Hâtûniyye) Külliyesi, Trabzon İskender Paşa Külliyesi, Fetihten Kanûnî’ye Trabzon İdârî Yapılanma ve Trabzon Valileri, Bir Trabzon Sevdalısı Niyazi Tarakçıoğlu(Hayatı-Şiirleri-Nesirleri), Trabzonlu Meşhurlar Ansiklopedisi, Trabzon Millî Eğitim Tarihi(6 cilt), Trabzon’dan Güzel Çehreler, Trabzon’da Dinî Hayat(7 cilt)” bunlardan ilk akla gelenlerdir. Albayrak bu kıymetli eserler zincirine “Trabzon ve Doğu Karadeniz İlleri Milli Mücadele Basını” halkasını ekledi
Albayrak’ın hazırladığı “Trabzon ve Doğu Karadeniz İlleri Milli Mücadele Basını” adlı kıymetli kitap 671 sayfadan oluşuyor. Söz konusu kitap başta Trabzon olmak üzere Artvin, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerindeki basın hayatına da ışık tutuyor. Trabzon basınının 150. yılına armağan edilen kitabın “İçindekiler” kısmına baktığımızda birbirinden önemli başlıklar dikkatimizi çekiyor. Kitabın “Sunuş” kısmını, eserin yayınlanmasına vesile olan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç kaleme almış. Önsöz ise yazar Hüseyin Albayrak’ın kaleminden çıkmış. I. Bölümde “Milli Mücadeleye Doğru” ana başlığı altında şu alt başlıklara yer verilmiştir: I. Antlaşmalar(Osmanlı Devleti Aleyhindeki Gizli Antlaşmalar, Mondros Antlaşması, Sevr Antlaşması), II. Milli Mücadele İçin Ön Hazırlıklar(İrade-i Milliye Gazetesinin Çıkarılması, Hakimiyet-i Milliye Gazetesinin Çıkarılması, Anadolu Ajansının Kurulması, Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi, Ceride-i Resmiye Gazetesinin Çıkışı), III. Milli Mücadeleye Başlarken Ülkenin Basın Durumu(Milli Mücadeleyi Destekleyen Basın, Millî Mücadeleye Öncülük Eden Basın, Milli Mücadelenin Karşısında Olan İstanbul Basını, Milli Mücadelenin Karşısında Olan Anadolu Basını, Azınlıkların Kontrolündeki Basın, Doğu Karadeniz İllerindeki Azınlık ve Yabancı Basın, Milli Mücadelede Cemiyetler”
“Trabzon ve Doğu Karadeniz İlleri Milli Mücadele Basını” kitabının II. bölümünde de çok önemli konular ele alınmıştır. “Milli Mücadele Yılları” ana başlığı altında başta Trabzon olmak üzere Artvin, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Tokat ve Çorum illerindeki basın mercek altına alınıyor. Bu bölümde Trabzon basınına 244 sayfalık geniş bir yer ayrılıyor. Bu kısımda Doğu Karadeniz’deki ilk matbaa olan Trabzon Vilayet Matbaası, Doğu Karedeniz illerindeki ilk salname olan Trabzon Vilâyet Salnamesi hakkında bilgi veriliyor. “Milli Mücadele Öncesinde Trabzon Basını” adı altında “Trabzon, Saadet, Karadeniz ve Tahsil” gazeteleri tanıtılıyor. Sonra Trabzon basınını “İkinci Meşrutiyet Dönemi Trabzon Basını” ve “Milli Mücadele Yılları Trabzon Basını” diye iki ana döneme ayırıyor.
“Trabzon ve Doğu Karadeniz İlleri Milli Mücadele Basını” kitabının II. kısmında, basın açısından zengin olan Trabzon’un II. Meşrutiyet Dönemi basın yayın organlarından “Feyz, Posta, Trabzon’da Meşveret, Pulathane, Bahr-ı Siyah, Haber Anası, İntikam, Haber Babası, Trabzon’da Ahbap, İkbal, Temkin, Lâzım, Şebap, Tahsilât, Mehdî, Radendaz, Lazan, Tarık, Hekim, Şark” gazeteleriyle “İnkılâp, Kehkeşân, Leylâ ile Mecnun, Envar-ı Vicdan, Şebtap, Rençber, Afacan, Cadaloz, Tilki” mecmuaları genişçe anlatılıyor. “Milli Mücadele Yılları Trabzon Basını” kısmında da “İkbal, Yeşil Yurt, Selâmet, İstikbâl, Hâk, Kahkaha, Zafer, Halk, Tilki” gazeteleriyle “Kaygu Risale, İğne, Hür, Eş, Nûr, Fecir, Genç Anadolu, Güleryüz, Düşünceler, Yeni Mektep, Gençlik, Kelebek, Alev” mecmualarına yer veriliyor.
Trabzon’umuza bu kıymetli eseri kazandıran Hüseyin Albayrak abimizi kutluyoruz.