Doğal Köy ve köy ürünleri alıp yemek hepimizin temel arzusu. Doğallıktan uzaklaştığımızı ifade ediyor yiyeceklerin insan sağlığına zararlı hale geldiğini söylüyoruz. Bunun nedeni hiç şüphesiz ki, köy ve köy ürünlerinden uzak kalmış olmamızdan!
Yozgat yöresinde eskiden her şey üretiliyordu. Az da olsa köylü kendi yiyeceğini yetiştiriyor, kalanı da Pazara getirip satıyordu. Şimdilerde bu oldukça azaldı. Köylü üreticileri suçluyoruz: “Köylü tembelleşti yumurtayı bile şehirden alıyor!” diye. Ama üretim yapan köylüye de sahip çıkıp destek olmuyoruz. Üreticilerin yığınla sorunları var…Bunu da unutmamamız gerekir.
Yozgat’ta meyve ve sebze üretimi yapan köylülerimiz var. Özellikle Yerköy- Sekili, Şefaatli, Aydıncık, Çekerek, Kadışehri, Sorgun ve Merkez köylerimizde az da olsa meyve sebze üretimi yapılıyor. Bunun daha aktif ve geniş yapılması temel arzumuzdur. Ancak üreticilerin ciddi sorun ve engellerini yok etmek durumundayız.
Pazarlama sorunu başta olmak üzere, mazot, ilaç, gübre ve eleman sorunu üreticileri canından bezdiriyor. Köyler boşaldı, gençler şehirlere taşındı. Köyde kalan üç beş ihtiyar da bununla uğraşmak istemiyor. Köye özendirme ve köye dönüş projeleri yaygınlaştırılıp geliştirilmelidir.
Üretim yapan köylüleri devlet teşvik ve destekleri ile desteklemek zorunda. Yozgatlı üretici imkansızlıklarla mücadele ediyor. Sulama sorunu var, işçi sorunu var, ürünlerini saklama ve pazarlama sorunu var! Ürün para etmiyor, borçlarını ödeyemiyor. Köylünün malını alıp depolayan aracı ve tefeci daha çok para kazanıyor! Türkçesi köylü pek çok sorunla karşılaşıp şunu ifade ediyor:” Bir şey ekmeyeceksin, üretim yapmayacaksın, hazır alıp yiyeceksin!” İşte o zaman da köy de bitiyor, köy ürünleri de bulunmuyor.
Sulama sorunu Yozgatlı üreticilerin en ciddi sorunudur! Pazarlama ayrı bir sorundur. Yetiştirdiği ürünü köylü bir iki ay içinde satıp tüketmek zorunda, yoksa çürüyor çöpe atılıyor! Üretim yapılan ilçelerde depolama ve soğuk hava depolarına ihtiyaç vardır. Bu da köylüye büyük maliyetlere ulaşıyor. Bu konuda devlet desteği şart. Soğuk hava depoları olmadan ürün uzun süre korunamaz, çürür. Yozgatlı üreticilerin ciddi anlamda soğuk hava depolarına ihtiyacı vardır.
Ürünün pazarlanması da ayrı bir sorun. Kooperatif birliklerinin yaygınlaştırılması gerekir. Pazarlama Şirketleri kurulmalıdır; üretici kooperatifleşmeli, dayanışma içinde olup el ve gönül birliği kurmalıdır! Bu konuda da devletin desteğine ve teşvikine ihtiyacımız vardır.Köylü Üretiyor, ürünü gücele güç pazara getiriyor, satamıyor, ucuz yolla elden çıkarmaya çalışıyor; bu defa da zarar ediyor borçlarını ödeyemiyor! Kim kazanıyor, aracı, tefeci, karaborsacı…
Devletin köye dönüşü özendirmesi, köyleri modernleştirmesi şart! Türkiye bir tarım ülkesidir. Bizim ekonomimiz tarıma dayalı bir ekonomidir.Üreticilerin, çiftçilerin desteklenmesi şarttır. Aksi takdirde ekonomimiz zayıflar, işsizlik ayyuka çıkar! Köye dönüş ve üretimin artması demek işsizliğin de azalması denektir! Üretim zorunlu ise: ki, zorunlu o zaman üretici baş tacı edilmeli, desteklenmeli öyle değil mi?