Yozgatlı bir çok dostumuz Yılmaz Göksoy adına aşına, yöneticilerimiz ve siyasetçilerimiz de onu çok iyi biliyorlar. Eğitim camiası zaten onu iyi biliyor ve herkes bu isme saygı duyuyor. O taklit edilen değil örnek alınan bir eğitimciydi. Eğitim camiası ile birlikte olmam dolayısıyla onu ben de yakınen tanıyorum; okuyan, araştıran boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendiren, konuşunca sözü dinlenen saygı duyulan bir eğitimciydi.
Bir dönem ona Yozgat’ta “ Ayaklı Kütüphane” ismi takılmıştı. Yozgat kültürü denildi mi onun adı ön plana çıkardı. Yozgat Bölgesi ile ilgili araştırmaları vardı; yazan, çizen, fikir üreten düşünce adamıydı. Pek çok konuda onun görüşünü sorardık; araştırmalarımızda bize kaynaklık eden kişiydi. Yılmaz Göksoy Yozgat Kültür’ünde bir otorite, bir kaynak ve bir tercih konusu olan seçkin eğitimciydi.
Yılmaz Göksoy hoca saygı duyduğum, sevdiğim, bir dostum, öğretmenim ve ağabeyimde. Eğitim camiasında Yılmaz Göksoy adı bir efsanedir. Eğitimciliğinin yanı sıra o bir yazar, o bir araştırmacı, o bir kitap dostu ve kültür adamıydı. İlimizde Türk halk Kültür’ünü araştıran, edebiyatımızın ender araştırmacılarındandı.
Sürmeli Türkülerini araştırırken onun görüşlerinden istifade ettim. Atatürk’ün Yozgat’a gelişini anlatır, Atatürk’e olan hayranlığını dile getirirdi. Atatürk ve Yozgat Kitabı’nı bir kaç defa yeniledi ve yayınlattı. Gazete köşe yazılarını zevkle okuduğumuz, takip ettiğimiz örnek aldığımız güzel konulara değinirdi. Yöneticilerimiz tarafından teklif ve Önerileri dikkate alınır herkes tarafından kendisine saygı duyulurdu.
Şair yazar ve halk kültürü ile ilgili araştırmalarımda onun adına sıkça rastlamıştım. Dolaştığım köylerde yaptığımız araştırmalarda Köylüler Yılmaz Hocamın geldiğini bu konuyu araştırdığını söylerlerdi. Yörenin tarihi, kültürel değerleri ve örf adetleriyle ilgili araştırmaları vardı. Bölgemizle ilgili tüm araştırmalarda onun görev aldığını araştırmacı heyetin başında bulunduğunu biliyorum.
Kültür sanat çalışmaları ve araştırmaları gün yüzüne çıkarılmalı, kitaplaştırılmalı. Adı yaşatılmalı, bir yere, bir okula ya da bir eğitim kurumumuza adı verilmeli ve Yılmaz Göksoy ismi unutturulmamalı. Bu konuyu bir kaç defa gündeme taşıdığımı biliyorsunuz!.. Bu ona benim vefa borcumu ödeme düşüncesidir. Sizce de Yılmaz Göksoy hoca bunu hak etmiyor mu?
İsmi unutulmasın, adı yaşatılsın gelecek nesillerimiz onu örnek alsın diyoruz. Okuma da örnek, araştırmada örnek, zamanını iyi kullanmada örnek, eğitimde örnek, güzel ahlakta örnek, saygıda, efendilikte örnek, ciddiyet ve latif konuşma da iyi bir örnekti! Yozgatlı Saygın bir beyefendiyi kaybetmiştir! Araştırmacımızı, derlemecimizi, kaynağımızı ve son dönem Kültür’ün temsilcisini kaybettik. Adı yaşasın yaşatılsın.
Yozgat’a hizmet etmiş, Yozgat adını ülkeye duyurmuş, sanatçı, sporcu, siyasetçi, kültür adamı kim varsa onu el üstünde tutmak boynumuzun borcu değil mi? Yozgat’ta bunların adının yaşatıldığına şahit olacağız; yöneticilerimizin duyarlılığına tanıklık edip, Yılmaz Göksoy hoca gibi değerleri yaşatanları da alkışlayacağız!.. Hocamı saygıyla minnetle şükranla yad ediyor Allah’tan rahmet diliyorum!