Cehaletin tanımını yapmanız istenseydi siz nasıl bir cehalet tanımı yapardınız ?
Cehaletin iki anlamı var. 1- Bilmediğini bilmek. 2- Bilmediğini bilmemek.
Bilmediğini bilenlerin cahilliği geçicidir ve eğer isterlerse öğrenebilirler. Eğitilebilirler, meslek sahibi yapılabilirler. İkinci şıktaki cahiller yani bilmediğini bilmeyen cahiller işte esas cahil bunlardır. Bu esas cahillerin cehaletleri fıtridir değişmez, gelişmez, eğitilemez. Bu değiştirilemez cahillerin en belirgin özellikleri hatada devamlı tekrar ve aynı hataları yapmaktaki inattır.Onlara yapılan uyarılar taş üstüne yağan yağmur gibidir.
Cehalet nerden doğar sorusuna cevabım şudur. Cehalet bence kibirden doğar. Kibir, (Kibr) Kendisini büyük gösteriş. Büyüklük. Kendisini, başkalarından üstün olmadığı hâlde üstün görme ve tutma hastalığı. Evet kibir bir hastalıktır. Akıl hastalığıdır.
Alak suresinde insanın cehaleti ve kibirlenişinin kökeni çok güzel yazar. Alak suresi ilk inen ayetlerle başlar biliyorsunuz. İKRA-OKU ile başlamıştır vahiy. İnsanın okuması gereken nedir ?
3-) Ikra’ ve Rabbükel’Ekrem;
Oku!.. Ekrem Rabbin olarak!.
4-) Elleziy’alleme BilKalem;
O (Rabbin) ki, (O Rabbani özellikleri ve o genetiği) (Bi-) Kalem (?) ile ta’lim etti.
5-) Allemel’İnsane ma lem ya’lem;
(Yani) insan’a bilmediğini ta’lim etti.
6-) Kella, innel’İnsane leyatğa;
Hayır (iş sanıldığı gibi değil; düşünün) !?… Muhakkak ki insan (OKUmaz, hazinesini bilkuvve gömülü tutarsa), elbette tuğyan (azgınlık) eder;
7-) En reahüstağna;
Kendini (nefsini) müstağni (OKUmaya, tanımaya ihtiyacı yok) gördüğü için.
İnsanın kendisini ihtiyaçsız hissetmesi tam bir kibir halidir. Bu kibirle de insan azar başka bir şey yapmaz. Kibir büyür büyür dağlar ile boy ölçüşmeye başladığında cehaletten gözleri kör olur. Ve firavun’un şu sözlerini söyleyebilecek hale gelir.
Ta ha suresi
71- Firavun: “Ben size izin vermeden mi ona iman ettiniz? O, muhakkak size sihir öğreten büyüğünüzdür. And olsun ki, ellerinizi ve ayaklarınızı çaprazlama keseceğim ve muhakkak sizi hurma dallarına asacağım. Böylece hangimizin azabının daha şiddetli ve devamlı olduğunu bileceksiniz” dedi.
Eğer eğitilemeyen inatçı bir cahille uğraşmak zorunda kalırsanız bu makaleyi hatırlayın. Bu cahil kişiler ancak firavun gibi ölürken kibirlerini aşabilirler. Kibirleri ancak ölürken acziyetlerini itiraf edebilirler.
09 Mart 2010 Salı
UĞUR ÖZALTIN
Sayın ÖZALTIN, biz de “cehalet” olarak ifade edilen bilgi ve bilinçsizlik Kur’an dilinde sadece bu anlamda kullanlımamaktadır. Cehalet, sizin de bir şekilde bağdaştırdığınız gibi “kibr”e ve bilgisizliğe dayalı agresiflik, hoyratlık ve parlamadır.
Söz konusu ettiğiniz “bilmediğini de bilmemek” gerçekten ciddi bir açmazdır. Ve bu durum amansız sorunları, kavgaları beraberinde getirmektedir.
Saygılar.
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Evet size katılıyorum