Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Pazartesi, Aralık 15, 2025
  • Giriş Yap
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Yazar Portal | Turkiye Interaktif Kose Yazarı Gazetesi
Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
Anasayfa Yazarlar Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Kahrolası Yalanlar…

Dr. Burhan ÖZFATURA Yazar Dr. Burhan ÖZFATURA
16 Haziran 2019
Burhan ÖZFATURA (Dr.)
0
400
Paylaşma
5k
Görüntülenme
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Amerikalı ünlü yazar Mark Twain üç çeşit yalan olduğunu ifade ettikten sonra; “Yalanlar, kahrolası yalanlar ve istatistikler” şeklinde yorum yapmıştır. İngiliz siyaset adamı Churchill ise istatistik konusunda “Üç türlü yalan vardır, küçük yalan, büyük yalan ve ‘istatistik!” şeklinde yoruma yer verirken istatistiğe dayandırılmış yalanlara/yanıltılara dikkat çekmişlerdir. (İslamiyet de yalanı en büyük günahlardan biri olarak görmektedir. Yalan ve iman aynı anda aynı bedende olamaz.)

1– İstatistik aslında bir bilim dalıdır. Günümüzde istatistik bilimi, bilgisayar mühendisliğinden finansa, elektronik mühendisliğinden fizik bilimine; birçok bilim alanının temelini teşkil etmektedir. İstatistiksel analizin, bilimsel ve nesnel olması için, iki husus oldukça önemlidir. Bunlardan ilki toplanan verilerin güvenirliliği, ikincisi ise yeterli sayıda verinin toplanmış olmasıdır.

a) Toplanan verinin sayısına bağlı olarak, varılan sonuçtaki hata payını belirli oranın altına indirgemek mümkündür. Bu literatürde “güven aralığı” olarak da adlandırılır. Bu durum, fazla matematiksel analiz girmeden, basit bir örnekle şu şekilde açıklanabilir;
Hilesiz bir para atıldığında tura gelme olasılığı %50’dir. Eğer bu olasılık sadece bir gözleme bağlı olarak belirlenirse tura gelme olasılığı ya %0 (yazı gelmiştir) ya da % 100 (tura gelmiştir) olarak hesaplanır. Dolayısıyla sadece bir deneye bağlı sonuçlar yanıltıcı olabilir. Ancak deney sayısı arttırılıp, toplam tura gelme sayısına bakıldığında, bu olasılığın %50’e, yani gerçek değerine, oldukça yakın olduğu görülecektir. Bu örnekle vurgulanmak istenen husus şudur ki eğer veriler bilimsel olarak toplanmışsa, yani yeterli sayıda ve güvenilir ise, varılan sonuç gerçeğe oldukça yakın olacaktır. Dolayısıyla istatistiksel bir analiz ile gerçekçi sonuçlara varılabilmesi için verilerin alanında uzman ve yetkili kişilerin uygun gördükleri yöntemler doğrultusunda toplanması ve yine bu verilerin konusunda yetkin kişiler tarafından öznellikten uzak matematiksel metotlar ile irdelenmesi gerek ve yeter koşullardır.

b) Sonuç olarak bilimsel normlara uygun olarak yapılan istatistiksel analizlerde sonuçlar kişilerin yorumuna bağlı olarak değişmez. Bir diğer deyişle paranın tura gelme olasılığı herkes için %50’dir. Ancak hilesiz paraların yanı sıra iki yüzü tura olan hileli paralarda kullanıldığında isteğe bağlı olarak tura gelme olasılığını % 80-% 90 çıkarmak mümkündür.

2– 2018 yılına göre başta sebze fiyatları olmak üzere gıda ürünleri fiyatlarında % 100’e ulaşan artışlar oldu.

a) Sanayiden tarıma, sağlıktan ulaşıma tüm ekonomik faaliyetlerimiz dolara bağlı. Tarımda kullandığımız ilacı, gübreyi, tohumu, sanayide kullanılan kömürden, demir cevherine birçok hammaddeyi, ara mamulü, yedek parçayı, makine ekipmanı, ulaşımın ana gider kalemi akaryakıtı, sağlıkta ilaçları ve tıbbi malzemeyi, dolar vererek ithal ediyoruz. Bir başka ifade ile ülke içinde kullandığımız birçok malın fiyatı dolar kuruna göre belirleniyor.

b) 2018 yılı mayıs ayında 4 TL olan dolar 2019 yılı mayıs ayında 6 TL’yi geçerek % 50 oranında arttı. Son yıllarda enflasyon hesaplama yönteminde yapılan büyük değişiklikler sonucu aynı süre içinde TÜİK verilerine göre ise ülkemizde enflasyon % 19 oranında artmış görülüyor?

c) Kişi başı milli geliri hesaplarında son yıllarda büyük değişiklikler yapıldı. Yeni hesaplama modelleri ile bir günde kâğıt üzerinde, milli gelirimizde 80-90 milyar dolar artış sağlandı?

d) Ülkemizdeki işsiz sayısının 1 milyon arttığı, istihdam edilen insan sayısının azaldığı, üretimin düştüğü, ülke ekonomisinin küçüldüğü, ücretli çalışanların, emeklilerin, esnafın, serbest meslek erbabının dolar bazında gelirleri % 30’a varan oranda düştüğü ortamda, kişi başına ortalama milli gelirimizde ise bir azalma olmadı, 10.000 dolar olarak sabit kaldı. (Bu arada dolar milyoneri sayısı 83.947, TL milyoneri 192.903 oldu)

e) Tek veriye dayanan, hileli para kullanma olanağı olmayan, istatistik bilgiler ise özenle halkımızdan saklanmaktadır.

f) İşsizlik ödeneği başvuruları 2018 yılı Ağustos ayında 106.213, Eylül ayında 140.164, Ekimde 168.220, Kasımda 207.563, Aralıkta 211.351, 2019 yılı Ocak ayında ise 257.451’e yükseliyor. İşsizlik ödeneği başvurulan 2019 yılı için Sayın Maliye Bakanımızın 2,5 milyon yeni istihdam hedefinin içinin ne kadar boş olduğunu, buna karşılık işsizliğin her ay artarak, kartopu gibi büyüdüğünü göstermektedir. (Gerçi bu durum iktidarın umurunda değildir. Onların tek derdi, her yola başvurarak İstanbul’a sahip olmaktır.)

g) İşsizlik ödeneği başvurulan ile ilgili en son Şubat ayı istatistiklerini önce yayımlayıp, daha sonra web sitesinden kaldıran İŞKUR, daha sonra yayınladığı Şubat ve Mart ayı bülten ve istatistiklerinin içinden, hem işsizlik ödeneği başvurularını, hem de ödenen kişi sayısı ve ödeme miktarını çıkardı. Böylece İŞKUR, Türkiye İstatistik Kurumu’nun işsizlik rakamlarına baz teşkil eden öncü rakamları da kamuoyundan gizlemiş oluyor. Çünkü her ay yapılan işsizlik maaşı başvurulan, aynı zamanda o ay ne kadar kişinin işsiz kaldığını gösteriyor.

3– Maalesef siyasetin bütünüyle egemen olduğu kuramlarda, istatistikler bilimsel veri olmaktan çıkıp, korkunç yalanlara dönmektedir. Korkunç yalanlan veri kabul eden bir ekonominin ise başarıya ulaşma şansı yoktur. Ve ne yazıktır ki (31 Mart Seçiminin iptali dahil) AKP iktidarının her şeyi yalana dayanmaktadır. Bu yüzden başarı şansları sıfırdır. Zira, AKP’nin tek sermayesi yalandır. Ve İstanbul belediye seçimleriyle ilgili devamlı yalan uydurmaktadırlar.

a) Mübarek Ramazan’ı devamlı gerilim, iftira, suçlama, tehdit ve kumpaslarla, çok çirkin yalanlarla zehir ettiler. Zaten ekonomik çöküntü, işsizlik ve sefillikten perişan olmuş toplumu, bir de düşman kamplara böldüler. Ne can güvenliği bıraktılar ne de mal güvenliği. Her gün bir saldırı yapılıyor ve saldırganlar serbest bırakılıyor. Sonra da AKP Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı, “İfade hürriyetleri” ve “Erdoğan’ın ülkesinde (?) herkesin konuşabildiğinden” bahsediyor. Ülke Hitler Almanya’sına ve Stalin Rusya’sına dönmüş, hala masal anlatılıyor. Vadeli ve şartlı tövbelerden bahsediliyor.

b) Ve Binali Yıldırım, “Mağdur olan benim. Çaldılar demeye mecburdum. Zira sesimi duyuramazdım” diyebiliyor. Hala iftiralarını sürdürüyor. “Katakulli” diyebiliyor. “Ülkede kendilerinden başka kadro olmadığını” söyleyebiliyor.
Pes doğrusu…

Paylaş
Etiketler: 23 HaziranBinali YıldırımekonomiEkrem İmamoğluişsizlikistanbul seçimleriİstatistikmark twaintuikverileryalan tanımıyalanlar
Önceki Yazı

Starların Karanlık Dünyası: ROCKETMAN

Sonraki Yazı

Sildir Git

Dr. Burhan ÖZFATURA

Dr. Burhan ÖZFATURA

İlişkili Yazılar

Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Cehalet ve Gericilikle Savaş, Halkla Savaş Değildir

01 Haziran 2023
5k
Bilgilendirmeler ve Hedefteki Türkiye (3)
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler ve Hedefteki Türkiye (3)

01 Mayıs 2021
5.1k
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler (II)

23 Nisan 2021
5k
Bilgilendirmeler…
Burhan ÖZFATURA (Dr.)

Bilgilendirmeler…

17 Nisan 2021
5k
Sonraki Yazı

Sildir Git

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Trendler
  • Yorumlar
  • En son
Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

Aşık Veysel ve Kara Toprak Türküsü Hikayesi

22 Mart 2019
Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

Ayak Tabanına Veya Göğüse Vicks Sürmenin Faydası Yok

24 Ocak 2016

Yok Saymak

28 Mart 2020

Yıldızname Baktırmak Günah mı…Günah…

09 Haziran 2022

Keltepen’in Taşları /Şu Akkuşun Gürgenleri

18 Nisan 2020
Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

Göyçe Zengezur Türk Cumhuriyeti

21 Eylül 2022

Tüketicilerin Süt Tozu Dilekçeleri!

97

Fethullah Gülen’e 19 Soru

72

Ayasofya Açılsın Zincirler Kırılsın

70

İslâm Dışı Bir Uygulama: Çocuk Sünneti…

45

Gıda Mühendislerinin Petek Ataman’a Çağrısı

40

Şarkı Sözü Alan Var mı?

39
Aksekili Hayriye Ana

Aksekili Hayriye Ana

15 Aralık 2025
Milli Eğitimde Reform Hemen Şimdi

Eğitimi Ayağından Vurmak

15 Aralık 2025
Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

Konkordato Sürecinde Takas Hakkının Sınırlandırılması

15 Aralık 2025
Mezarlıktaki Dilenci

Mezarlıktaki Dilenci

15 Aralık 2025
Birlik Olalım

Birlik Olalım

15 Aralık 2025
Hediye Kitap (l)

Hediye Kitap (lV)

15 Aralık 2025

Köşe Yazarları

Türkiye Deprem Haritası

 

Ayın Sözü

Lütfen Duyarlı Olalım!

de, da vb. bağlaçlar ayrı yazılır.

Cümle bitişinde noktalama yapılır. Boşluk bırakılır, yeni cümleye büyük harfle başlanır.

Dilimiz kadar, edebiyatımıza da özen gösterelim.

Arşiv

Sosyal Medya’da Biz

  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter

Entelektüel Künyemiz!

Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.

Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.

Yayın Kurulu

Kent Akademisi Dergisi

Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management

Ayın Kitabı

Yazarımız, Sedayi ALTUN’dan,

“Bir Eğitim Yolcusu” adlı güzel bir eser. Yazarımızın eseri, yine bir yazarımız ve Karadeniz Şairler ve Yazarlar Derneği yönetim kurulu üyemizin sahibi olduğu Ateş Yayınlarından çıkmıştır. Kendilerini kutluyoruz.

Gazetemiz TİGAD Üyesidir

YAZAR PORTAL

JENAS

Journal of Environmental and Natural Search

Yayın Referans Lisansı

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Bilim & Teknoloji

Eğitim & Kültür

Genel Eğitim

Kişisel Gelişim

Çocuk Gelişimi

Anı & Günce

Spor

Kitap İncelemesi

Film & Sinema Eleştirisi

Gezi Yazısı

Öykü Tefrikaları

Roman Tefrikaları

Röportaj

Medya

Edebiyat & Sanat

Sağlık & Beslenme

Ekonomi & Finans

Siyaset & Politika

Genç Kalemler

Magazin

Şiir

Künye

Köşe Yazarları

Yazar Müracatı

Yazar Girişi

Yazar Olma Dilekçesi

Yayın İlkeleri

Yayın Grubumuz

Misyon

Logo

Reklam Tarifesi

Gizlilik Politikası

İletişim

E-Posta

Üye Ol

BİLGİ, İLETİŞİM, SANAT ve MEDYA HİZMETLERİ YAYIN GRUBU

 INFORMATION, COMMUNICATION, ART and MEDIA PUBLISHING GROUP

© ICAM Publishing

Gazetemiz www.yazarportal.com, (Yazarportal) basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir.
Yazıların tüm hukuksal hakları yazarlarına aittir. Yazarlarımızın izni olmaksızın, yazılar, hiç bir yerde kaynak gösterilmeksizin kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz.

Sonuç yok
Tüm sonuçları gör
  • Ana Sayfa
  • Köşe Yazarları
  • Künye
  • Yayın İlkeleri
  • Yazar Müracaatı
  • Kurumsal
    • Misyon
    • Yayın Grubumuz
    • Logo
    • Reklam Tarifesi
  • Yazar Girişi
  • E-Posta

© 2008 - 2021 Yazar Portal | Türkiye Interaktif Köşe Yazarı Gazetesi

Yeniden Hoşgeldin

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenimi unuttun?

Parolanızı alın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş yap