Bor madeni, B simgesiyle gösterilen sert yapılı ve ısılara karşı dayanıklı olan bir madendir. Son dönemlerde ismini sıklıkla duyduğumuz bor madeni, 4000 sene önce ortaya çıkartılmış ve ilk kez Tibet’te kullanılmıştır. Sonraki dönemlerde Hititliler ve Sümerliler tarafından gümüş ve altın işçiliğinde kullanılmış, Araplar da ilaç ile alakalı işlerinde, Eski Yunanlılarda temizlik ile alakalı işlerinde, Romalılarda cam işlemelerinde ve Mısırlılarda mumyalama ile alakalı işlerinde kullanmışlardır.
Bor madenindeki yaşanmakta olan kullanımın artması, bu madenin yakıt taşıyıcısı şeklinde kullanılması ile sağlanacaktır. Birçok akü, pil vb. enerji üretimi sağlayan aygıtlarda yakıt olarak kullanılacak olan hidrojenin elde edilmesi, depolama ve nakil yöntemleri sayesinde bunların verimliliğin oldukça yüksek düzeylerde arttırılması en önemli olan sorunlar içindedir.
BOR Fabrikalarının kurulması Geleceğimiz için umut vaad edici bir gelişmedir. Dünyadaki bor rezerv toplamının % 63’üne sahip olan Ülkemiz teknolojik yönden en geri ülke durumundadır. Bor bizim tarafımızdan ham madde olarak üretilmekte, ABD veya Batıya ülkelerine ham madde olarak satılmaktadır.Batı Dünyası bizim Bor üretimimiz üzerinde ülkelerinde sanayi birimleri kurmuş durumdadır.
Çeşitli endüstri dallarının ana ham maddelerinden olan bor mineralleri Türk madencilik sektörünün en önemli ihracat maddelerindendir. Türkiye Bor’un tespit edilmiş % 63 ‘lük kısmına sahiptir. Ancak Üretim olarak ABD’den sonra dünyada ikinci sırada üretim yapmaktadır. Ülkemizdeki bor madenleri dünyanın en kaliteli bor madenleridir. Ancak bordan mamul ürünler ile rafine bor bileşiklerinin üretimi ve ticari açıdan gerekli teknolojik bilgi ve seviyeye henüz ulaşmamıştır.
Bor Fibergalass, cam, emaye, ve kaplama sanayinde, sabun ve deterjan sanayinde, ataşe dayanıklı malzeme, metallurjik uygulamalar, tekstil,fotoğrafçılık,boya, borik asit üretimi, elektrik ve tıp sanayii, tekstil cam elyafı, borun alaşımları, metalurjik flux, İzole cam elyafı, Borun silikat camları, Antiseptikler, Nükleer yakıt teknolojisi,yangına dirençli malzemeler, naylon, gübre, katalistler, dezenfekte ediciler, yapıştırıcılar, refrakter, çimento korozyon önleyiciler, ilaç ve kozmetik, elektronik rafinasyon, Bitki öldürücüler, böcek öldürücüler, deri renklendirici (Kahve) olarak kullanılmaktadır.
Bor madeni, stratejik olarak topraktan çıkarıldığı andan itibaren gerek ham madde olarak ve gerekse rafine bor ürünleri olarak, insanlar için beşikten mezara kadar yaygın bir şekilde insanın hayatının her alanında kullanılan endüstriyel bir madendir.
Dünyanın saygın bilim dergilerinden Scientific American dergisi, bor bileşiklerinin petrol yakıtı yerine kullanıldığı bir otomobil geliştirildiği konusunda haber yaptı. Bu yakıt hakkında bilim adamlarının düşünebileceği en temiz yakıt başlığı ile haberini verdi. Üstelik bu araba bor ile çalışan ilk araba değildi. Bor ile çalışan araba imali için altı yüz kadar projenin olduğu bildiriliyor.
Arabalarda petrol yerine bor kullanılması, uzun zamandır batılı firmaların gündemindedir.
ABD firmaları Bor ile çalışan arabaların seri üretimine başladıkları herkes tarafından biliniyor. Ayrıca ABD tarafından kullanılan Tomohawk füzelerinin imalinde, hayalet uçak olarak bilinen Yarasaların yakıtlarının bordan elde edilen yakıt ile çalıştırıldığı dünya basını tarafından yazılıp çizildi.
Balıkesir, Kütahya ve Eskişehir şehirlerinde çıkartılan Bor, maalesef Türkiye’de işlenmemekte ve işlenmek için ihraç edilmektedir. Daha sonra tüketim malzemesi olarak ithal edilmektedir. Bor minareli, geleceğin enerji kaynağı olarak gösterilmektedir. Doğalgaz, petrol gibi revaçta olan enerji kaynaklarını geride bırakacağı düşünülmektedir.
Şu günlerde uçakların yakıtlarında katkı malzemesi olarak kullanılan bor madeni önümüzdeki yıllar içinde kara ve deniz taşıtlarında da kullanılması açısından planlanıyor. Yapılan araştırmalar neticesinde, bor madeninin pillere destek olarak kullanılması pillerin 3 kat daha fazla güçlü olmasını bekleniyor. Bundan kaynaklı olarak bor madeni pillerin gücünü artırmasından kaynaklı olarak elektrikli araçların pil gücü sıkıntılarını çözecektir.
Özellikle İfade etmek isteriz ki: Ülkemizin madeni ve ekonomik değerleri hoyratça kullanılıyor. Gemiler dolu ucuza ihraç ettiğimiz madenlerimizi biz işleyip değerlendirdiğimiz de ülke ekonomimiz ayağa kalkacaktır! Yerli ve milli kaynaklarımızın yabancılar tarafından çıkarılıp işletilmesine müsaade edilmemelidir. Tarihi ve turizm kazılarındaki yabancı arkeolog saçmalığına da dur demeliyiz. Bu ülkenin yer altı ve yer üstü kaynakları yabancı baskısında kurtarıldığında arzu ettiğimiz o milli ekonomik kalkınmayı yakalamış olacağız! Hiç bir konuda Avrupalı dostlarımızı memnun etmek mümkün olmuyor! İşte bu konuda da memnun edemeyiz! kaynaklarımızı sömürmelerine de asla müsaade etmeyelim!