Sayın konuklar, derneğimizin değerli yönetici ve üyeleri, sevgili gençler ve kıymetli basın mensupları. Bugün Anadolu Kültür Sanat ve Mozaik Derneği yönetimince düzenlemiş bulunduğumuz “ Sabahattin Ali Bizimle” panelimize katılımınızdan ötürü, onur duyduk. Bu onur içinde, sizlere şahsım ve yönetim kurulum adına, hoş geldiniz diyor sevgiler saygılar sunuyorum.
Bu gün burada yapacağımız çalışma içinde, benim konuşmamdan sonra Yönetim Kurulu Sekreteri Sayın Hikmet Işık Cankat’ın Hanımın Moderatörlüğünde, edebiyatımızda iz bırakanlardan çok önemli birisi olan, Şair ve Yazar Sabahattin Ali ile ilgili anlatımda, panelde görev almış bulunan değerli panelistleri sizlere tanıtmayı şahsım olarak onur duymaktayım.
Bu gün yapmış olduğumuz bu çalışma içinde yer alan, Sayın Metin Kaya, Sayın Osman Balcıgil, Sayın Benen Çetindağ, ve Sayın İsmail Aydoğmuş görüş ve düşüncelerini bizlerle paylaşacaklardır. Öncelikle bu değerli heyete teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.
Değerli katılımcılar, sizlere Anadolu Kültür Sanat ve Mozaik Derneğinin dünü ne bugünü hakkında kısa bir bilgi de sunmak istiyorum.
Bu derneği 2007 yılının Haziran ayında yedi edebiyatçı arkadaşımla birlikte kurmuş bulunduk. Amacımız Türkiye genelinde edebiyata gönül vermiş kişileri ve yaptıkları çalışmaları topluma aktarmak ve tanıtmaktır. Amacımız doğrultusunda, üyelerimizin bilgi dağarcıklarını zenginleştirmek, yazmış oldukları eserleri değerlendirmek ve yapmış oldukları çalışmanın altına imzamızı atmaktı. Bunu da başarmış olduğumuz kanaatini taşımaktayım.
Bu çalışmalardan birkaç örnek verecek olursam:
2009 yılı sonuna kadar Beyoğlu Gazeteciler Lokalinde seminer çalışmaları yanında, sanatsal dinletiler de yapmış bulunduk. 2011 yılında şairlerle çeşitli konular üzerinde şiir çalışma ve karşılıklı deyiş atölyesi çalışmalarına başladık. 2011-2012 döneminde, atölye çalışmaları katılanların haricinde, facebook üzerinden atölye çalışmalarımızı paylaşarak, bu çalışmalarımıza internet üzerinden çok sayıda şairin katılımını da sağlamış olduk. İki yılda kırk değişik konularda çalışmalar yapmış bulunduk. Bu çalışmaların yanın da ozanlar ve şairlere ayak vererek atışmalar yaptırdık. Programımızın tamamlanması sonucunda, katılımcı bulunan 200 şairden yalnızca 64 kişi finale kalmış bulundu. Bu önemli çalışmanın toplumda yer bulması için, bu çalışmamızı kitap haline getirdik. Tam tamına 434 sayfalık bir kitaba dönüştürülmüş olduk. Bu kitabı baskı maliyetiyle çıkarmayı başardık. Atölyemizde başarı sağlayan ve finale kalan 64 kişiye, 20 adet olmak üzere kitap verdik.
Derneğimizin bu tür çalışmalarının yaygınlaşması üzerine, 2013 yılında tekrar istekler gelmeye başladı. Bu gelen yoğun istekleri dikkate alarak, tekrardan bu faaliyetimizi sürdürmeye devam ettik. Bu kez de 100 şairle çalışmalarımıza başladık. Bu şairlerle de 20 konu ve verilen ayaklar üzerinde çalışmalarımıza devam ettik. Bu çalışmamız sonucunda, 17 şair finale kalmış bulundu. Bu şairlerimiz içinde 100 adet olmak üzere, 176 sayfalık kitap hazırlayıp kendilerine sunmuş olduk. 2013 yılında Ümraniye’de üyelerimize lokal açmış bulunduk sa da, yeterli sayıya ulaşamadığımız için, bunda başarılı olamadık. Sonucunda zararı şahsım karşılayarak, lokali kapatmak durumunda kaldık. 2014 yılı içinde Kadıköy merkezin çeşitli semtlerinde şiir dinletilerini sürdürmeye devam ettik. Akabinde derneğimizin daimi bir yeri olsun düşüncesiyle 2015 döneminde, Ümraniye merkezinde sanatçılar evini açtık. O günden beri her ayın ilk Pazar günü çeşitli yörelerden gelen şair, yazar, ozan ve sanatçılarımızla etkinliklerimizi sürdürmekteyiz. Bu etkinliklerimizde öncelikle edebiyatımızda iz bırakan yazar ve şairleri yad etmekteyiz.
Bu tür etkinliğimiz durmayacak daima devam edecektir. Bunu söylerken de, derneğimize üye olmasını istiyor destek verilmesini ve bağış yapılmasını talep etmekteyiz.
Sözlerimi tamamlarken, panelistlerimize başarılar diliyor, bizleri yalnız bırakmadığınız içinde siz dinleyicilerimize teşekkür ediyor, sevgiler saygılar sunuyorum.
Bu gün Sabahattin Ali Bizimle Panelinde katılımcı olarak yer alan değerli katılımcılarımızdan, Kültür Sanat ve Mozaik Derneği Başkanı Şair Yazar Mürsel Adıgüzel’e, Derneğimiz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şair Mehmet Tüter’e, Yönetim Kurulu Sekreteri Şair Hikmet Işık Cankat’a, Yönetim Kurulu Saymanı İşadamı Şair Muntaz Adıgüzel’e, Yönetim Kurulu Üyesi Şair Hüseyin Alkan’a, Yönetim Kurulu Üyesi Şair Dertli’ye, Yönetim Kurulu Üyesi Turan Özbudak’a, Denetleme Kurulu Birinci başkan yardımcısı Türk Sanat Müziği Dalı Sanatçısı Halide Göksöy’a, Denetleme Kurulu Üyesi Şengül Yıldırıma, Üyelerimizden Şair Günay Aksoy’a, Altan Gümüşhaneli’ye, Sanatçımız Aylin Dönmez’e, Sanatçımız Azize Sultan’a, Ozanlarımızdan Yakup ve Ozan Hüsyein’e, Basın mensuplarından Şair Cafer Akyol’a, Gazeteci Faruk Kos’a, yapmış olduğumuz panel içinde yer alan Sayın Metin Kaya’ya, Sayın Osman Balcıgil’e, Sayın Benen Çetindağ Hanıma ve Sayın Şair İsmail Aydoğmuş’a ve Değerli eşi Hilmiye Aydoğmuş‘a, katılımcılarından Sanatçı Gülçiçek Tanrıverdi’ye, Sanatçı Helin Erenlere, Ali Gür’e, Doğan Gür’e, Sanatçı Sati Ağgeç’e, Şair Cemal Ağcakaya’ya, Şair Resül Karabulut’a, Sanatçı Eren Serdar Erzincan’a, Serpil Tekbaş’a, Selda Genç’e, Hüseyin Perçin’e, Bervin Türk’aya, Şair Cevdet Ergün’e, Turgut Güçlü’ye, Şair İnci Yıldırım’a, Kamil Gürbüz’e, Selahattin Yakıner’e, Turan Kayıkçıya, Metin Kaya Yıldırım’a, Selda Konutoğlu’na, Camu Demirsoy’a, Yorum Güle, Osman Bağcı’ya, Seçim Zerişe’e, Erol Güngör’e, Gülbahtır Candan’a, Şenol Özbartır’a, Av. Şair Ceyhun’a, Zeynep Dilbar’a, Figen Kuru’ya, Arzu Kuru’ya, Raciye Kürklü’ye ve adı listemize yazılmayan bay ve bayanlar bizleri u. bizleri onurlandırmıştır.
Bu bağlamda şahsım ve yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyor, sevgiler saygılar sunuyorum.
Mürsel ADIGÜZEL
Eğitimci Yazar Şair