Yıllarca süren çalışmaların, kolektif emeğimizin anlamlı ve tarihi bir ürünü olarak 15 Şubat 2019 Cuma günü bir sabah erken (09:00) Ankara’da bir sokak cümbüşünde buluşuyoruz. 20 yıl önce kapalı mekanlardan sokaklara taşan sokak faaliyetleri ile ilgili gözlemler incelemeler başlamıştı. Önceleri piyasa ekonomisinin dışsallıklara ile sonra piyasa ekonomisinin başarısızlıkları arasında gizlenenlerde ve nihayetinde sokakların gölgesindeki gerçeklik karşımıza çıktı. Makaleler, bir post doktora tezi konusu, bir Uluslararası Sokak Ekonomisi Kongresi mahiyetindeki Malta Kongresi, derken Karadeniz Sokak Ekonomisi Kongresi, Akdeniz Sokak Ekonomisi Kongresi muhabbetleri arasında bir başka gerçeklik ortaya çıktı.
Ankara’da 15 Şubat Cuma günü, ülkemizin dört bir yanından seyyar satıcıların, işportacıların, pazarcıların, halkacıların, baloncukların, falcıların, heykeltıraşların, ressamların, kağıt toplayıcıların, çöpün felsefesini yapan yazarların, araştırmacıların, akademisyenlerin, politikacıların, STK temsilcilerinin, belediye başkanları adaylarının bir araya geldiği bir sokak cümbüşü düzenlemenin keyfini yaşıyoruz ve paylaşıyoruz.
Bu yazımızla tüm duyarlı yurttaşlarımızı, akademisyenlerimizi, okullarımızı Ankara’ya davet etmek istiyoruz.
Ülkenin birçok kentinden, Giresun’dan, Mersin’den, İzmir’den ve diğer illerimizden Ankara’ya hareket edecek olan otobüslerimiz ile iletişime geçiniz. Tüm dostlarımızla bu Türkiye tarihinin miladı olacak önemli günde Ankara’da birlikte olmayı arzu ediyoruz.
Neredeyse kapitalizmin tarihi ile birlikte, ölçek ekonomisi sürecine, tekelleşmeler evirildiğimiz günlerden bu yana sokaklardaki küçücük İşletmeleri, sokak satıcılarını, işportacıları, seyyar satıcıları, gevrekçiyi, simitçiyi, baloncuyu hor görmeye başladık. AVM’ler vitrinleri ile sanki onları kovalamaktaydı. Sadece AVM’ler değil, bir de zabıta ekipleri onlara zor kullandı. Neredeyse iki yüz yıllık bir zabıta kanunu ile milyonlarca insanın yaşadığı kentlerin sokaklarından, varoşlardan, duraklardan seyyar satıcıları, işportacıları temizlemeye çalıştık. Dışladık veya ötekileştirdik.
Biberin, domatesin 15 liraya, çileğin 23 liraya çıktığı bu yüksek enflasyonlu günlerde yine işportacılarımız, seyyar satıcılarımız, pazarcılarımız yetişti imdadımıza.
Nihayet 15 Şubat 2019 günü ülkemizin birçok politikacısı, aktivisti, yazarı, sorumluluk sahibi bireyleri, ülkemizde 6 milyona yakın nüfusuyla günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş bulunan seyyarlarımızdan, işportacılarımızdan hem özür dileyecek hem de onları kent yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ettiğimizi, bizlerden biri gibi görmemiz gerektiğini onlarla birlikte dile getireceğiz.
Bu vesile ile tüm okurlarımızın 15 Şubat günü Ankara’da aşağıda adresini paylaşacağım TBB Eğitim Merkezinde bekliyoruz. Davulcusu, zurnacısı, kemancısı ile birlikte, gün boyu tüm yiyecekler düzenleme komitesinin ve çalıştay başkanlığının ikramı olacaktır.
Bu cümbüşte sokakların sessiz kahramanları ile birlikte olmaya davet ediyoruz. SOKAKLAR SORUN DEĞİL ÇÖZÜMDÜR DİYORUZ!
SOKAK EKONOMİSİ ÇALIŞTAYI
Yer: TBB Litai Konukevi
İlhami Soysal Sokak No: 3 Balgat, 06520 Ankara
Tarih: 15 Şubat 2019
İnfo: 05310821203
Global Sokak Ekonomisi (Mezitli) Platformu üyesi olarak yazıyorum. Atmış olduğunuz tohumlar birer birer yeşermeye başladı. Kaleminize sağlık..
Çok teşekkür ediyorum Sibel Arkadaşım. Bu sokakların yaratıcı özgürlüğünü yaşam, tasarım ve üretim alanı olarak seçen bizlerin kollektif eseri olarak tarihe geçiyor adım adım