Elon Musk’ın Zorlu’daki yatırım planını yeniden gündeme alması ve Twitter’dan verdiği mesaj, “ABD’den ithal edilen otomobillere getirilen yüzde 120 ek vergi kalkabilir” iddialarına yol açtı.
Elektrikli otomobil devi Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın düzelen ilişkiler sonrası
Zorlu’daki showroom yatırımını tekrar gündeme alması ve Twitter’daki ‘Türkiye dahil’ açıklamasının ardından, ABD’den ithal edilen otomobillere konulan yüzde 120 ek verginin kalkabileceği konuşuluyor. Çünkü ek vergilerle Tesla araçların fiyatı 2.5 milyon TL’yi aşmış, siparişler tamamen durmuştu. Genç Türk Amerikan İş Adamları Derneği’nin (Genç TABA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, ABD’ye konulan ek verginin sürpriz bir şekilde kalkabileceğini söyleyerek, “Tesla’nın tekrar Türkiye’ye gelecek olması ek vergilerin kalkacağı konusunda ‘arka kapı diplomasi’nin işlediği anlamına gelebilir” dedi. Tesla’ya servis hizmeti vermek için ön anlaşma imzaladıklarını belirten Otomol Başkanı Osman Baykan da vergilerin kısa sürede kalkacağına inandıklarını söyledi.
İlk kez DÜNYA yazdı
Geçen haftanın en çok konuşulan gelişmelerinden biri kuşkusuz Tesla CEO’su Elon Musk’ın twitter hesabından yaptığı açıklama oldu. Türkiye’nin de dahil olduğu tüm Avrupa’da şarj istasyonları ağını genişleteceğini duyuran Musk, twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: “Önümüzdeki yıl İrlanda’dan Kiev’e, Norveç’ten Türkiye’ye kadar Avrupa’nın yüzde 100’ünü kapsayacak şekilde ‘Süper Şarj İstasyonu’ ağımızı genişleteceğiz.”
Bu açıklamanın ardından DÜNYA olarak daha önce de ilk kez gazetemiz aracılığı ile gündeme taşınan Tesla’nın rafa kaldırdığı Zorlu’daki yatırım kararını tekrar gündeme aldığını öğrendik. Tesla’ya servis hizmeti vermeye hazırlanan Otomol Yönetim Kurulu Başkanı Osman Baykan, “Tesla rafa kaldırdığı Türkiye’de showroom açma planını, Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasının ardından düzelen ilişkiler sonrası yeniden gündeme aldı. 1.5 ay önce Türkiye’ye gelerek yatırımı 2019’da yapmak istediklerini söylediler. Aslında 2019’un ilk çeyreğinde bu yatırımı yapmak istiyorlardı ancak, yetişmeyeceği düşüncesiyle bu yatırımı ikinci çeyreğe aldılar. Biz onlara satış sonrası servis hizmeti vereceğiz. Ön anlaşma yapıldı” dedi.
Ocak ayının 2. haftası!
Hatırlanacağı gibi Türkiye, ABD’nin ithal çelik ve alüminyuma yönelik ek vergi koymasının ardından misilleme yaparak 21 Haziran itibariyle 22 ürüne ek vergi koydu, otomobile de yüzde 60 ek vergi getirdi ve bu oran ağustos ayında yüzde 120’ye çıkarıldı. Dolayısıyla mevcut ek vergilerle Tesla’ya Türkiye’den talep gelmeyeceği düşünülüyor. Zaten tüm mevcut siparişler de iptal edilmişti. Ancak birçok sektör temsilcisi vergilerin kalkabileceği konusunda umutlu.
Otomotiv uzmanı Bahadır Yalçın, bu konuda önemli gelişmeler olacağının sinyalini vererek, “Ocak ayının 2. haftasını bekleyin. Vergilerin kalkmasıyla birlikte birkaç ABD’li şirket de doğrudan yatırım yapabilir” dedi.
BMW ve Mercedes de ithalatı durdurmuştu
Türkiye’nin ABD’den ithal ettiği otomobiller arasında Amerikan markalarının yanı sıra BMW, Mercedes gibi lüks Alman markaları yer alıyor. BMW, ABD’de ürettiği X3, X4, X5 ve X6 Türkiye’ye getiriyordu. Mercedes ise GLE ve GLS modellerini yine ABD’den dünyaya satıyor. Ancak ek vergiler nedeniyle, iki marka da ABD’den ithalatı durdurdu. Geçtiğimiz haftalarda DÜNYA’ya konuşan Mercedes-Benz Türk direktörlerinden Şükrü Bekdikhan, “ABD’den getirilen araçların toplam ithal ettiğimiz araçlardaki payı yüzde 1. Bu yüzde 1’den vazgeçiyoruz. ABD’den artık herhangi bir ürün getirmiyoruz” derken, Yeni gövde BMW X5’in 3.0 lt hacmindeki motorla ABD’de üretiminin başladığını ancak buradan ithal edilen otomobillere uygulanmakta olan yüzde 120 gümrük vergisine tabi olması nedeniyle fiyatının 1.500.000 TL seviyesini aşacağını söyleyen Borusan Otomotiv BMW, MINI ve BMW Motorrad Genel Müdürü Uğur Sakarya, “Bu sebeple 2019 yılının sonuna kadar BMW X5’i Türkiye’ye getiremeyeceğiz” dedi.
Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Sabri Sözen ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ek vergilerin geliş biçimi ne kadar hızlı ve politik aktörlerin kararlarına bağlı gerçekleşmişse, kalkması da yine aynı politik unsurların kararlarına bağlı. Türkiye nasıl ek vergileri koyarken ABD’nin vergi artırımı kararlarına karşı mütekabiliyet ilkesi çerçevesi yönünde hareket ettiyse, kalkması yine ancak ABD yönetiminin atacağı adıma karşılık mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde olabilir. Ancak marka olarak elbette kalkması yönünde temennimizi koruyoruz.”