3 yaşından küçük çocukların yiyecek ve içeceklerine konması yasaklanmış olan tatlandırıcı, renklendirici ve prezervatif özellikleri olan katkı maddelerinin bebek ve küçük çocuklara verilen ilaçlara serbestçe konduğu ortaya çıktı. Hayır, bu bir Uğur Dündar haberi değil. İngiltere’ de yapılmış olan bir araştırmanın sonucu.
Food Magazine isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, 3 yaşından küçük çocuklar için reçetesiz satılan ve öksürük kesici, ateş düşürücü… olarak kullanılan 41 ilacın sadece 1’inde katkı maddesi bulunmadığı ortaya çıkmış. Food Magazine, İngiltere’ de güvenli beslenme için çalışan bağımsız bir kuruluş olan Food Commission (Gıda Komitesi)’ un yayın organı.
Rasgele seçilen bu 41 ilaçta, katkı maddesi olarak azo boyaları gibi renklendiriciler, sülfit ve benzoatlar gibi prezervatifler ve çeşitli tatlandırıcılar olduğu belirlenmiş. Hatta bu ilaçların birinde, daha önceleri anestezide kullanılan fakat 1980’ den beri yiyeceklere konması yasaklanan kloroform olduğu da anlaşılmış.
İlaçlarda bulunan katkı maddelerinin miktarlarının çok düşük olması ve kısa bir süre alındıkları için fazla sorun yaratmayacakları ileri sürülse de, bunların deri döküntüsü ve alerjik reaksiyonlara, astım krizlerine, mide bozukluğu ve ishale neden olabilecekleri biliniyor. Ayrıca katkı maddeleri çocuklarda hiperaktivite, saldırganlık, uykusuzluk, sinirlilik…gibi şikayetlere neden olmakla da suçlanıyor.
NE YAPILMALI
Derginini basın sözcüsü Ian Tokolove, ilaçlara konan yapay azo boyaları yerine, yiyeceklerde olduğu gibi doğal yağlar ve beta-karoten gibi doğal renklendiricilerden ve tatlandırıcılardan yararlanılabileceğini söylüyor. İlaçların raf ömrünü uzatmak için eklenen prezervatiflerin gerekli olup olmadıkları ise çok tartışmalı. Çünkü, bazı ilaçlarda birkaç tür prezervatif bulunurken benzer bir ilaçta hiçbir prezervatif madde bulunmayabiliyor.