Bebeklik döneminde kullanılan antibiyotik ve antiasit ilaçların çocukluk çağında astım ve alerji riskini artırdığı bildirildi.
JAMA Pediatrics’ te yayınlanan araştırma bir sağlık sigortası kapsamındaki 792.130 bebeğe ait tıbbi kayıtların geriye dönük olarak değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi (1).
Bu bebeklerin 131.708’ inin antibiyotik, 73.896’ sının ise antiasit aldıkları belirlendi. Antiasitlerin verilme sebebi mide reflüsü idi ve bebeklerin yüzde 9’ una antiasit ilaçlar yazılmıştı.
Ortalama olarak 4 buçuk sene takip edilen çocuklardan antiasit verilenlerde gıda alerjisinin 2 misli, anafilaksi ve saman nezlesinin yüzde 50 fazla görüldüğü belirlendi.
Hayatlarının ilk 6 ayında antibiyotik verilen bebeklerde ise astım riskinin ikiye katlandığı, anafilaksi ve saman nezlesi riskini yüzde 50 arttığı ortaya çıktı.
İlaçlar nelere yol açıyor?
Araştırmacılar, her iki ilacın da bağırsak bakterilerinin (mikrobiyota) sayı ve türlerini değiştirdiğini (disbiozis), bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını bozduklarını ve bunun da alerjik hastalıklara zemin hazırladığını düşünüyorlar.
Ayrıca, proteinlerin hazmını azaltan antiasitler bağırsaklarda antijenlerin işlenmesini de etkiliyor.
Hayvan deneyleri, asit salgılanmasının baskılanmasının ağızdan alınan antijenlere IgE cevabını artırdığını gösteriyor.
Asit salgısının azalmasının insanlarda gıda ve ilaç alerjisi ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar da var.
Reflü öksürük yapmaz
Son senelerde tüm dünyada reflünün öksürüğe yol açtığı şeklinde ilaç tüketimini artırmak için endüstri tarafından uydurulmuş bir “iddia” var.
Benim İstanbul Bronşiti ismini verdiğim hastalık tablosu için de PPİ ve antiasitler yaygın şekilde kullanılıyor.
Hadi erişkinleri anladık diyelim ama el kadar bebeklere güvenirliği belli olmayan reflü ilaçlarını hem de “aylarca” içirmek için hakikaten akıl ve mantık yoksunu ya da modern tıp tahsili yapmış olmak lâzım (2).
Gelelim neticeye
BİR: Bu araştırma, öksürükleri reflüye bağlanarak aylarca antiasit ilaç verilen çocuk ve hatta bebeklerin neden iyi olmadıklarını açıklıyor.
İKİ: Antibiyotik ve antiasit ilaçlar bonus olarak da astım ve alerjik hastalık risklerini artırabiliyor.
Etıbbanın ve hastaların dikkatlerine sunulur.
Kaynaklar:
1. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2676167
2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/09/yazilar/tip-yazilari/belirtiler/reflu-oksuruk-yapmiyor-oksuruk-refluye-karsi-koruyucu/