“En verimli yağmur alın teridir.”
Cenap Şahabettin
“Erdem, iyiyi elde etme gücüdür.”
Eflatun
“Eğitim öğrencilere saygıyla başlar.”
Emerson
“ Başarı, istediğini elde etmek,
mutluluksa elde ettiğini sevmektir.”
Brown
Kuruluşu 1992 yılı olan ve çalışmalarını başarıyla sürdüren Troya Folklor Araştırmaları Derneği’nin (Troya FAD) 24’üncüsünü düzenlediği Kültür Sanat Ödülleri, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi’ndeki Fazıl Say Salonu’nda törenle sahiplerini buldu.
Gülsen Tuncer ve Ender Yiğit’in sunduğu etkinlik, Grup Ahuzâr’ın müziksel katkısıyla hazırlanan “Âyinesi İştir Kişinin” temel konulu adlı gösteriyle başladı.
Törende kaybolmuş veya kaybolmaya yüz tutan geleneksel mesleklerin temsili görüntüleri ve işlevleri yansıtıldı.
Erdoğan Ünlü’nün başkanlığındaki adı geçen derneğin yönetiminden yapılan açıklama, özenle seçilmiş şu sözcüklerden oluştu;
“ Ödüller, derneğin kuruluş ve mücadele felsefesi doğrultusunda emek vermiş, yıllarını kültürümüzü araştırmaya, zenginleştirmeye, gelecek kuşaklara bir kültür mirası olarak bozulmadan aktarmaya adamış; uğraşlarını ve başarılarını çeşitli alanlarda sergileyerek çağdaş, demokratik, laik, aydınlanmacı kültürümüzün oluşumuna katkıda bulunmuş mücadeleci bilim insanı, sanatçı ve kurumlara verilmektedir.
Troya Folklor Araştırmaları Derneği, ödül törenlerini bugüne dek tam 23 kez ve hiç aksatmadan düzenlemiştir. 24. Troya Kültür-Sanat Ödülleri sahipleri de bu niteliklere sahip kişi ve kurumlardan seçilmiştir. ”
24. Troya Kültür Sanat Ödülleri;
Atatürkçülük dalında Meriç Velidedeoğlu’na,
Edebiyat dalında Hasan Ali Toptaş’a,
Çağdaş Halk Müziği dalında Hasan Yükselir’e,
Fotoğraf dalında Sadık Üçok’a,
Halk Müziği dalında Hüsamettin Subaşı’na,
Halk Oyunları dalında Mesut Güner’e,
Pertev Naili Boratav Halkbilimi dalında Dr. Doğan Kaya’ya,
Plastik Sanatlar dalında Bihrat Mavitan’a,
Sinema dalında Yeşim Ustaoğlu’na,
Şiir dalında Metin Fındıkçı’ya,
Tiyatro dalında Prof. Nurhan Tekerek’e verildi.
Ayrıca Troya Özel Ödülü;
Gazetecilik ve Tv’de sunuculuk görevi yürüten
Fatih Portakal ile İsmail Küçükkaya’ya değer görüldü.
Gecede Atatürkçülük dalındaki ödülünü teslim alan Cumhuriyet köşe yazarı Meriç Velidedeoğlu; “İnsanın hayatının son dönemlerinde böyle bir ödül almış olmasının verdiği mutluluğu anlatamam. Ben Atatürk devriminin, 1923 Türk devriminin ikinci kuşağıyım. Birinci kuşak Atatürk’ün attığı tohumları yeşertti. Bizim kuşağın da onları sulayıp büyütmesi gerekiyordu. Yapmaya çalıştık, bilmem ki ne kadar yapabildik… Ben bu değerli armağanı basın özgürlüğünü boğazlayan, yok etmeye çalışanlara karşı habercilik yapan Cumhuriyet gazetesinin 11 değerli yazar ve yöneticisi adına alıyorum. Biliyorsunuz ki halen tutukludurlar ve suçlarının ne olduğunu dahi bilmemektedirler.” Sözcükleriyle düşüncelerini açıkladı.”
Tiyatro dalında ödüle değer gjörülen Prof. Dr. Nurhan Tekerek’in kısa tiyatro gösterisi, ilgiyle izlendi!
Etkinlikte eğitimci Ali İlhan Gülek, şair yazar mimar Cengiz Bektaş, şair yazar Dilruba Nuray Erenler ve başarılı sunucu Gülsen Tuncer; kısaca görüştüğümüz ve söyleştiğimiz yüzler oldu.
Etkinlikte etkin görev üstlenen İlhan Gülek’in öğrencileri, mesleklerin özelliklerini sergileyerek nostalji çağrıştırdılar. Kimi yörelerimize özgü halk oyunları gösterileri sundular. Tören sonundaki giriş salonunda meslek erbaplarının tadımlık yiyecekleri konuklara ikram edildi. Gülek’i ile emeği geçenleri kutluyor ve alkışlıyorum!
Bir başka yazımız:
http://blog.milliyet.com.tr/turk-halk-bilimcisi-ihsan-hincer/Blog/?BlogNo=241378