Bilim, bilgi pınarım
Teknolojiyle varım
Çağı yakalayarak
İnsanlığa sunarım.
Teknikle çalışalım
Zamanla yarışalım
İstençle ve coşkuyla
Zirvede buluşalım.
Muhsin DURUCAN
Sıklıkla TÜBİTAK Bilim Fuarları’ndan söz edilir. Araştırmalarıma göre; okullarımızın 5–12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin eğitim – öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada MEB’e bağlı devlet okulları ile BİLSEM’lerin işbirliği esastır.
Okullarımızda her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden devinimle öğretim yılının son aylarında “4006 Bilim Fuarları programı” üzerinde yoğunlaşma olmaktadır.
Herhangi bir yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerimizin üzerindeki baskı kaldırılarak “Her düşünce değerlidir.” ilkesiyle bilimsel süreç izlenerek yapılacak olan her türlü proje (tasarım) fuar kapsamında değerlendirilmektedir.
Öğrencilere hipotez geliştirme ve hipotezlerini test etme olanağı sağlamak bu programın asıl amacı olarak düşünülmektedir. Okullarımızda hiçbir masraf yapılmaksızın sadece okulun olanakları (sıra, masa, koridor, bahçe, vs.) kullanılarak bir bilim fuarı gerçekleştirilebileceği düşüncesi geçerlidir.
Süreci kısaca özetlemek gerekirse; sistem üzerinden başvuru yapılması esasıyla başvuru sırasında TÜBİTAK tarafından görevlendirilen Akademik danışmanlardan (il temsilcileri) projelerin uygunluğu hakkında görüş alınır.
Desteklenmesine karar verilen okullar tarafından sözleşmenin imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilir ve sonrasında izlenmesi gereken işlem basamakları uygulanır.
TÜBİTAK, Bilim Fuarları kapsamında okullarımıza 5000.- TL parasal destekte bulunmaktadır.
Sonuç olarak denebilir ki; her öğrencinin bilime iz bırakabilmesinin sağlayacağını düşündüren bu program, tüm öğretmenlerimizin süreci anlaması ve öğrencilere doğru bir şekilde aktarması ile gerçekleşebilir.
TÜBİTAK Bilim Fuarlarının çıkış noktası, okul ortamında okulun olanaklarını kullanarak bilim fuarı düzenlenmesidir. Diğer bir önemli nokta ise öğrencilerin çevrelerinde var olan malzeme ve kaynakları kullanarak proje geliştirmeleri ve sunmalarını sağlamaktır.
Ayrıca, fuarlarla ya da okullarla ilgili özel sorular için “ bt4006@tubitak.gov.tr”ye e-posta göndermek gereklidir. Başvurularla ilgili sorular, “forum.tubitak.gov.tr” linki üzerinden yanıtlanmaktadır.
***
Bu amaçla Maltepe İBB Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulu’nda 17-18 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜBİTAK Bilim Fuarı açıldı. Okul Müdürü Rasim Dikici‘nin daveti üzerine ve randevunun önemini esas alarak verilen saatte orada oldum. Kimi okul müdürleri ve öğrenciler de geldiler.
Öğrenciler, derslerle ilgili çalışmalarını sergilediler. Özellikle Türkçe öğretmeni Âdem Sancar rehberliğinde şiirlerini kitaplaştırdıklarına tanık oldum. En güzel öğrenci şiirleri ile Z Kuşağı şairleri… Bunları ve diğer ders çalışmalarını sergilediler ve stantlarda gerekli açıklamaları yaptılar.
Okulun 6-B ve 6-C şubesi öğrencilerinin oluşturdukları şiir kitapları ilgimi çekti. Şiir kitapları okunarak şiir yazılabilir, inancındayım. Madalyonun bir başka yüzü de var. Geçenlerde arkadaşım bir Türkçe öğretmeni dedi ki: “Öğrencilerimden güzel şiirler yazan oldu. Kimilerinde ikileme düştüm! Düzeylerinin üstünde gördüm. Onların şiirlerden kimi dizeleri arama motoruna yazdım ve tıkladım. Bir ne göreyim, tahmin edebilir misiniz? O bende kalsın! Siz böylesi araştırmayı deneyebilirsiniz!”
Gerçek olan şudur; okumayan körpe beyinler üretime katı sağlayamazlar. Ancak, günü kurtarmaya çalışırlar. Öğretmenlerin de öğrencilerin de velilerin de okuması elzemdir. “Oku!” Tanrı buyruğudur. Okuma sevgisi kazandırmak; evde aile bireylerine, okulda öğretmenlere ve kurumun yöneticilerine düşer. Ünlü Filozof Sokrates der ki: “Bildiğim bir şey varsa o da hiç bir şey bilmediğimdir.” demekle bu konuda önümüzü ışıtmaktadır. Evet bu amaçla;
1-Çocuklarımızın dolaştığı mekânlarda erişebilecekleri yerlerde kitap bulunduralım.
2-Çocuklarımızın, biz anne ve babaları model aldıklarını düşünürsek; kitap okuyan bizlerin çocukları da büyük olasılıkla kitap okuyan çocuklar olurlar.
3-Onları yanımıza alıp zaman zaman güzel bir kitaptan bölümler okuyalım.
4-Çocuklarımıza okuma sevgisini kazandırma sürecine her yaşta başlayabiliriz.
5-Belirli zamanlarda çocuklarımızla kitapçıya gidelim, onların seçtiği bir kitabı alalım, kendi küçük kütüphanelerinin oluşmasını sağlayalım.
6-Çocuklarımız, başka şeylerle ilgilenirken onlara yüksek sesle hoşlarına gidecek bir masal, öykü veya şiir okuyalım. Asla baskı yapmayalım.
7-Uyku öncesi çocuklarımızla kitaplar aracılığıyla yakın ilişki kurmanın en uygun zamanıdır.
8- Okulun öğretmenleri ve yöneticileri, onlara kitap okuma zevkini ve mutluluğunu kazandırılabilir.
***
Söz konusu şiir kitaplarında yer alan bir öğrencinin şiirini yayımlıyorum:
Atatürk
Ülkesini seven
Hürriyete önem veren
Büyük insan Atatürk…
19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan
Kurtuluş Savaşı’nı başlatan
Yüce insan Atatürk…
10 Kasım’dadır yasımız
Rehberimizdir andımız
Büyük insan Atatürk…
Beril Sevinç
Başarılarının artarak sürmesini dileyerek başta Okul Müdürü Rasim Dikici olmak üzere; okulun müdür yardımcılarını, öğretmenlerini ve öğrencilerimizi kutluyorum!
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.