Science’ de yayınlanan araştırmada bin yüzden fazla ilacın alfa-sinüklein üzerine etkileri olup olmadığı incelendi.
Albuterol (ülkemizde Ventolin adıyla satılıyor) isimli nefes açıcı ilacı kullananlarda Parkinson riskinin daha düşük olduğu görüldü.
Buna karşılık albuterolün zıt eksine sahip propranalol isimli ilacı kullananlarda ise Parkinson riskinin iki misli fazla olduğu belirlendi.
Beta-bloker bir ilaç olan propranalol hipertansiyon ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor ve bunlar alfa-sinüklein geninin aktivitesini artırıyor.
Bu sonuçlar bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor ve buna göre Parkinson’ u önlemek veya tedavi etmek için beta-agonist ilaç tedavisi verilmesi söz konusu olmadığı gibi, propranalol kullanan Parkinson’ lu hastaların ilaçlarının kesilmesi de doğru değil.
Parkinson hastalığı nedir?
Parkinson hastalığının esas sebebi bilinmemekle beraber hastalık ilerledikçe hareketleri düzenleyen dopamin üreten beyin hücreleri giderek azalıyor.
Bunun sonucunda ilerleyici tremor yani titreme, kas katılığı, denge ve koordinasyon problemleri ortaya çıkıyor.
Parkinsonlu hastaların birçoğunun beyinlerinde temelde alfa-sinüklein adı verilen bir proteinden oluşan kümeler (Lewy cisimcikleri) bulunuyor
Bu proteinin Parkinson’ a mı yol açtığı yoksa hastalık sonucu mu oluştuğu tam olarak bilinemiyor ama alfa-sinüklein genindeki mutasyonlar kalıtsal nadir Parkinson’ un sebebi olabileceği düşünülüyor.
Bu gendeki çeşitli varyasyonların da diğer Parkinson formlarına yol açabileceği mümkün görünüyor ve alfa-sinükleini beyinden uzaklaştıran ilaçların geliştirilmesine çalışılıyor.
Gelelim neticeye
Senelerdir kullanılan ve dolayısıyla da patent süresi dolmuş olan bir ilacın Parkinson’a çare olması mümkün değil.
Nefes açıcı beta-agonistlerin kaslardaki beta reseptörleri uyararak titremeye yol açtıkları dikkate alındığında bu ilaçların Parkinson’u önleyebileceklerini düşünmek gerçeğe uygun düşmüyor.
Bu ilişkinin “tesadüfi” olma ihtimali yüksektir.
Beta-agonistlerin gerçekten Parkinson’ u önleyebilecekleri gösterilse bile hiç umutlanmamak gerekir.
Bunu allem eder kallem eder kenarına köşesine bir molekül ekler ve çok yüksek fiyatla yeni bir ilaçmış gibi piyasaya verirler.
Kaynak: http://www.webmd.com/parkinsons-disease/news/20170831/new-hope-from-old-drugs-in–parkinsons-fight#1