Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracat rakamlarını her ay farklı sanayi kuruluşlarında açıklar. Bu tesislerin büyüklüğü biraz morale bağlı.
Açıklama restorandan bozma bir yemek şirketinde yapılıyorsa bilin ki o ay rakamlar düşüşte. Yok rakamlar yükseliyor ve üstüne moraller de iyiyse ülkenin en güçlü kuruluşlarına gidiliyor.
Temmuz ihracatı Vestel’de açıklandı diyeyim siz anlayın. Geçmiş yıllarda ihracat rakamları o kadar düşüşe geçti ki şimdilerde yükseliyor olması normal. Moral ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin kabine değişikliğinden sıyırarak görevde kalmasından kaynaklı.
İhracatın ibresi en son, yüzde 31,9 ile 2011 yılının ağustos ayında en yüksek noktaya vurmuştu. Nihayet son 12 aylık ihracat 150 milyar doları aştı.
Türkiye’nin 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ise tatlı bir hayal. İhracat rakamları Vestel’de açıklandı demiştik, yani ülkenin yüksek teknoloji üssü. Zeybekci, ortamın da etkisiyle coştu; “Endüstri 4.0’ın hayat bulduğu hem yazılımı hem teknolojisini kendisi ürettiği bir ortamdayız” diye anlattı mutluluğunu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de aynı gazla, sanayi 4.0’la orta teknoloji segmentte ihracat artışı yaşadıklarını söyledi.
Başarı hikayesi inanılmaz olan Vestel Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya sıra gelince durduk. Çünkü Zorlu, 5’i Türkiye’de olmak üzere 8 Ar-Ge Merkezi ve bin 600 Ar-Ge çalışanı olmalarına rağmen ancak seneye Endüstri 4.0’a geçen ülkedeki ilk fabrika olacaklarını müjdeledi. Yani Bakanımızın dediği gibi, 4.0’ın hayat bulduğu bir ortamda değilmişiz henüz, seneye inşallah.
OTONOM ÜRETİM
KOBİ’lere dahi, geçin diye çağrıda bulunulan bu yeni kavram nedir?
Sanayi 4.0; üç boyutlu yazıcılar, nesnelerin interneti, robotlar, siber-fiziksel sistemler, bulut bilişim sistemleri vb. araçlarla üretim süreçlerinin tamamen otonom haline gelmesini ifade ediyor. Üstelik bu süreç işsizlikle de korkutmuyor, bilakis yeni yatırımları tetikliyor.
Gündemimize yeni düştü ancak gelişmiş ülkeler şimdilerde süper akıllı toplum kavramını ifade eden ‘Toplum 5.0’ı konuşuyor. Teknolojinin getirdiği yenilikleri topluma verimli enjekte eden 5.0 bilgi toplumunun yeni yüzünü ifade etmekte. Öyle 4.0’ları, 5.0’ları konuşuyoruz ama Türk sanayisi genelinde hala 2.0’lık bir teknolojik altyapıya sahip.
Yani hayaller New York, gerçekler yolun başı! Mevzu mühim. Ama şöyle bir özet yapmak sanırım mümkün. Eğer Türkiye inşaat sektörüyle büyüyor görünmekten başını kaldırırsa, sanayinin gerçek bir devrim beklediğini görecektir.