Salı günü ebediyete uğurladığımız Ali Kemal Yılmaz Bayraktar, Trabzon’un en eski ve en mücadeleci avukatlarından biriydi. O bir halk adamıydı. Ömrünü bu şehre hizmet etmekle geçirmişti. Geçmişten bugüne kadar Trabzon’a ne yapılmışsa hemen hepsinde de onun emeği vardı. Fakat reklamı sevmediği için, yaptıkları çabuk unutulmuştur. O, her ne yapmışsa Allah rızası için yapmıştır. Bu yüzden yaptıklarıyla ön plana çıkmamış, tercihi bu yönde olmuştur.
Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar cemiyetçi bir insandı. Bugüne kadar onlarca dernek ve vakfın kurucusu olmuş, bu dernek ve vakıflarda hiçbir maddî beklenti içerisinde olmadan çalışmıştı. Onun kurmuş olduğu vakıf ve dernekler arasında “Karadeniz Üniversitesine Yardım Derneği, Trabzon İli Bölge Radyosu Kurma Derneği, Muhtaç Talebe Yurdu Yardım Derneği, Fuar Derneği, Kadırga Camii Yaptırma Derneği, Köy Çocuklarını Ortaokul ve Liselerde Okutma Derneği, İlâhiyat, Ziraat, Hukuk ve Diğer Fakülteleri Kurma Derneği, Haya ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Men’i Cemiyeti” sayılabilir. Bayraktar’ın ısrarla üzerinde durduğu ve kuruluşunda çok büyük emekler sarf ettiği eğitim kurumu Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ)’dir. O, bu eğitim çınarının kurulmasında insanüstü bir çaba harcamıştır.
Öncelikle Trabzon’a üniversite kurulması için bir dernek oluşturulmuştur. Bu derneğin başkanlığını, devleti temsilen o zamanki Trabzon Valisi Vefa Poyraz yapmıştır. Ali Kemal Yılmaz Bayraktar da ikinci başkan olarak dernekte vazife görmüştür. Aslında o, görünür de ikinci başkan olsa da bütün yük onun üzerindeydi.
Türkiye’nin kuruluş tarihi itibariyle dördüncü üniversitesi olan KTÜ’nün kuruluş sürecini yine kendisinin kaleme aldığı “KTÜ’nün Kuruluşu” adlı kitaptan takip etmek mümkündür. Bayraktar’ın şahsî gayretleriyle özel yayını olarak çıkan bu kitabı KTÜ ile bağlantısı olan öğrencilerin, öğretim görevlilerinin, en büyüğünden en küçüğüne kadar üniversitedeki bütün idarecilerin okuması gerekir. Zira bu üniversite öyle kolay kurulmadı.
Bu bilim yuvasının kurulmasında büyük emekler sarf eden değerli insanlar var. İşte bu insanların başında da bu şehri büyük bir aşkla seven Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar vardı. Sadece Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin değil, TRT Trabzon Radyosu’nun kurulmasında da Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’ın çok önemli katkıları vardır.
Merhum Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar bu şehir için çok uğraştı. Son nefesine kadar Trabzon’a yeni şeyler kazandırmanın peşinde koştu. Fakat 27 Haziran günü, cenazesi İskenderpaşa Camii’nden kalkarken cenazede ne vali, ne belediye başkanı, ne üniversite rektörü, ne bir parti başkanı, ne bir milletvekili vardı. Cenazede sadece onu seven halk vardı. O bu şehir için çok şey yaptı ama bu şehrin ekabirleri onu cenazesinde ne yazık ki yalnız bıraktı.
Bu durum vefa duygusunun artık bir nostalji olduğunu göstermektedir. O dik yaşadı ve öylece öldü. Avukat Ali Kemal Yılmaz Bayraktar’a Allah’tan rahmet diliyorum. Cenazesine gelmeyenler, kendilerini affettirmek için onun adını üniversitenin bir birimine, şehrin bir caddesine veya sokağına verirler mi vermezler mi bilmem.