Tarih boyunca Efendiler kölelerini hep harcamıştır fakat peygamberler arkadaşlarını korumakla beraber kendilerine yoldaş veya kardeş olanları kendilerine tercih eden bireyler oluşturmuşlar. Ve gerçek şu ki: Efendilerinizi yücelttikçe siz küçülür, itilir-kakılır ve ezilirsiniz.
Birini dindar veya dinsiz saymadan önce, din nedir ve neyi hedef kılmıştır sorusunun cevabını sorgulamalıyız. Farkında olmayabiliriz fakat unutulmuş olan “İnsanlığı” hatırlatmak ve artık yaşanmaz hale gelen hayatı yaşanır kılmak için gelen İslam, günümüzün sözde Müslümanları tarafından ters-düz edildi. Bu anlayış ve bu yaklaşım tarzı ile yaşanan ‘İslam’ en çok İslam’a ve dolayısıyla Müslümanlara zarar vermektedir. Kabul etmeliyiz ki İslam bir medeniyet kurdu ama Müslümanlar an itibarı ile ‘medeniyetsiz’.
İslam, farklılıkları kabul ederek medeniyet kurdu. Farklılıkları kabul etmeyenler medeniyet kuramaz. İslam adalet temelli bir medeniyet kurdu. “Andolsun, biz elçilerimizi açık mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabı ve mizanı (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler. 57/25” Adalet ölçüsüyle yapılmayan her davranış ve ‘imtihan’ zülümdür. İslam adaleti emrediyor. Adalet sağlanmayınca acı, sefalet ve yoksulluk ırk, dil ve din ayrımı yapmaz. İslam’da asl olan sulhtur, barıştır. İslam barışı da adalet temeli ele alır. Adalet eksenli olmayan barış(lar), çirkin savaşlara gebedir. Adalet; her şeyi olması gerektiği gibi, yaratılış gayesi doğrultusunda ele almak, değerlendirmektir.
Aklıselim sahibi bir Müslüman gözü dönmüş birçok müslümandan daha yararlıdır. Sorgulayamayan bir halk veya topluluk haline gelmek, sorgulatmayan bir iradeden daha tehlikelidir! Ekmeğin yoksa aç, düşünmeye sevk edecek ilmin yoksa fakirsin. Bir toplumda kraldan kralcı olanlar var oldukça problemleri çözülmez, canları yanmaya devam eder…
Kirlenen insanlık kirleten insan… Ardına sığındığı ‘din veya iman’! Kimsenin dini kirleterek kendini temize çıkarma hakkı yoktur. Bu kirli oyunu bozmanın zamanı gelmiştir. Bu yanlış yaşantının ve felsefenin aksine aslında din ve imanın hayatı sunduğunu söylemenin zamanı gelmiş-geçiyor.
Din insansız neye yarar?
Din yağmur ise; Millet/insan da topraktır!
İnsanlara dinin, insanları ‘iyi insan’ standardına ulaştırdığını anlatmalıyız. Bu bağlamda iletişim tarzımıza dikkat etmeliyiz. Anlattıklarımızın yaşantımıza yansımasına da! Evet, Millet/insan toprak ise, din de yağmurdur! Ve toprağın yeşermesi için yağmurun toprakla buluşması……..