İzmir Ticaret Borsası, periyotlar halinde keyifli sohbetler düzenler.
Liderler, bakanlar, kurum temsilcileri ağırlanır, görüşler dile getirilir.
Önceki akşamın konuğu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ti. Konuşması için ‘keyifli’ yerine ‘hızlı’ demek sanırım daha doğru!.
Bir nevi referandum öncesi görev yerine getirme ziyareti gibiydi. Aldığım notlara bakıyorum. Birkaç dikkat çeken satır var; onun da bir bölümü ev sahibi, Borsa Başkanı Işınsu Kestelli’nin konuşmasından alıntılanmış. Sade ama özenli bir açılış konuşması yaptı Kestelli.
Son 15 yılın tüm kazanımlarını kaybetmek istemediklerini belirten Işınsu Başkan, tarımın ise ülke ekonomisinin yarısı kadar dahi büyüyemediğini vurguladı.
İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ
Bakan’a gelince…
Şimşek, teknokrat yönüyle bilinen, hazine ve maliye alanlarına hakim bir bakandır. Ancak bu kez rakamlara değil, yapısal reform uyarılarına ağırlık verdi.
Dünyanın global resesyondan, depresyona yol aldığını, Türkiye’nin çözümünün reformlarda olduğunu, bazı çalışmaları sessiz sedasız gerçekleştirdiklerini aktardı.
Diğer sözler ise ambalajlı bir referandum çalışması. Ancak Bakan, bir ara istihdam seferberliğine de değindi ve işe alınan her çalışan için yıl boyunca maaşı devletin ödediğine dair vurgu yaptı.
Tam o noktada, masadakilerle ince bir tartışma başladı. Kimi ‘Bakan’ın dediği doğru yeni istihdamda Devlet bir yıl boyunca maaşı karşılıyor’ derken, bendeniz ‘öyle değil, yalnızca işveren payını karşılıyor’ demeye çalıştım ancak görünen o ki, özel sektörün bu yeni teşvikler karşısında aklı karışmış. Ertesi gün oldu ve silueti Ankara’ya terfi etmiş olsa da bizler için hafızalarda çalışkanlığı ile kalacak olan Kadri Kabak arandı. İl Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcılığı’na atanan Kabak, İŞKUR üzerinden iki istihdam teşvikinin kimi zaman karıştırıldığını doğrulayarak, açıklık getirdi.
İşsizliğin üst seviyeye taşındığı, 100 gençten 24’ünün işsiz olduğu bugünlerde konu tüm taraflar açısından mühim.
O yüzden ayrı ifade etmekte yarar var.
Devlet, özel sektörün mevcut çalışanlarına ilave alacağı her sigortalı için sigorta ve vergi yüklerini üstleniyor. 773 TL tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlete geçerken işveren 1.404 TLlik maaşı ödeyecek sadece. Seferberlik 31.12.2017 tarihine kadar geçerli. Son 3 ayda aynı işyerinde çalışmamak, İŞKUR’a kayıtlı olmak, emekli olmamak gibi genel kriterler seferberlik için de geçerli. Devlet bu yolla 2 milyon yeni istihdam bekliyor.
İŞBAŞI EĞİTİM
İŞKUR bu programda ise değişikliğe gitti. En son 1 yıla çıkartılan programın süresi 3 aya indirildi. Maaş, kesinti ve genel sağlık sigortası primi devlet tarafından ödenirken, işverenin cebinden bir ücret çıkmıyor. Karışıklık ise ihtimal buradan doğuyor.
Şimşek’e dönecek olursak, Bakan’ın istihdamla ilgili verdiği bilgiye değil ama konuşmasını bitiriş sözlerine yürekten katılıyorum.
Aklımızda kaldığı kadarıyla yazalım;
“16 Nisan bir an önce olsun ve kaldığımız yapısal reformlara geri dönelim. Ekonomik resesyonları zamanla aşarsınız ama mühim olan ülkeye demokratik resesyonlar yaşatmamaktır”