New York Binghampton Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada birçok gıdada bulunan titanyum dioksitin sindirim sistemi hücrelerinin yapı ve fonksiyonlarını bozabilecekleri gösterildi (1).
Araştırmaya göre bu katkı maddesinin sık tüketilmesi besin ögelerinin emilimini ve hastalık yapan bakterilere karşı bariyer görevini bozuyor, sindirimi aksatıyor, metabolizmayı yavaşlatıyor ve enflamasyona zemin hazırlıyor.
Deneylerde ince bağırsak hücre kültürlerine, 4 saat süreyle bir öğünde maruz kalacağı kadar (akut maruziyet) veya beş gün süreyle günde 3 öğün olmak üzere (kronik maruziyet) bir öğün sırasında alınabilecek miktarda titanyum dioksit tanecikleri ilave edildi.
Araştırmada, titanyum dioksit ihtiva eden sakız, mayonez, şekerleme, kek gibi sık tüketilen 89 gıda maddesi kullanıldı.
Analizlerde akut maruziyetin fazla bir etkisi olmadığı ama kronik maruziyetin ince bağırsak hücreleri üzerinde bulunan ve besin ögelerinin emilmesini sağlayan mikrovillusların sayısını azalttığı belirlendi.
Mikrovillusların azalmasının, bağırsak bariyerinin zayıflaması, metabolizmanın yavaşlaması ve demir, çinko, yağ asitleri gibi besin ögelerinin emilimlerinin bozulmasına, enzim fonksiyonlarının menfi etkilenmesine ve enflamasyonun artmasına yol açıyor.
Sayısız hazır gıdada katkı maddesi olarak kullanılan titanyum dioksit FDA tarafından emniyetli bir madde (generally recognized as safe =GRAS) olarak kabul ediliyor olsa da bunun DNA ve kromozom hasarı yapabileceğini gösteren çalışmalar da var.
Başka maddelerle etkileşmeyen ve erimeyen titanyum dioksit yiyecekler dışında kozmetikler, kişisel bakım ürünleri, boya, kâğıt, plastik üretiminde de yaygın olarak kullanılıyor.
Titanyum dioksit dişlerin temizlenmesi için diş macunlarına da ekleniyor ve dişlerin fırçalanması sırasında yutulabiliyor.
Çikolataya kıvam, donuts adı verilen tatlılara beyaz renk ve yağsız süte parlaklık vermek için yağın şekilde kullanılıyor.
Titanyum dioksit, tatlının üzerine konan toz şekeri bembeyaz yapmak ve parlak bir görünüm sağlamak için kullanılıyor.
Tıbbi fetva kurumu FDA, bir yiyecekte üzerindeki etikette bildirilmeye gerek olmadan yüzde 1 nispetinde titanyum dioksit bulunmasına müsaade ediyor.
Dunkin’ Donuts, 2 sene kadar önce halka şeklindeki tatlılarının üzerinde bulunan pudra şekerde nanoteknoloji ürünü “titanyum dioksit” kullanmayı bırakacağını açıklamıştı (2).
Gelelim neticeye
BİR: Hazır gıdalardaki sayısız katkı maddesi güvenli oldukları kesin olarak ispatlanmadan kullanılmaya başlıyor ve zararlı oldukları anlaşılınca terk ediliyor ama hasta olan hasta olduğuyla, hastalanan hastalandığıyla kalmış oluyor.
İKİ: Gıda katkı maddelerinin hiçbirinin insan sağlığı için değil gıdayı daha cazip göstermek için eklendiğini unutmayın.
Kaynak:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2452074816301185
2. http://www.theguardian.com/sustainable-business/2015/mar/11/dunkin-donuts-to-remove-whitening-agent-from-donuts