Hangi sanayiciyle konuşsam canı sıkkın. Türkiye’nin diğer halleri malum, ekonomi de sıkıntıda. 27 çeyrek sonra ilk daralma yaşanırken, özel sektörün kısa ve orta vadeli borçları 207 milyar doları aştı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender
Yorgancılar ki tanıyanlar bilir, sözünü sakınmayan biridir. Dün 2016 değerlendirme toplantısında Sanayi 4.0’ın önemine dikkat çekti başkan ancak iş Türkiye ve hatta İzmir’e gelince sustu. Ne iç karartmak istiyor ne politikaya bulanmak. O sustu ben söyleyim; sanayi kesimi uzun yıllar hiç bu denli belirsizlik yaşamadı. Öyle ki bugüne kadar teşvik, vergi düzenlemeleri isteyen sanayici, 2017 için ilk sırada sağlam bir dış politika talep ediyor artık. Elbette oturduğun yerde krizin derinleşmesini beklemek çözüm değil. Yorgancılar’a göre de çözüm, herkesin kapısının önününü temizlemesinde yani her işletmenin daha sağlam adım atmasında yatıyor.
Sanayi ayakta kalmak için, yeni ve motive edici örneklere sarılmak zorunda.
ONLAR BAŞARDI
Etkileyici örneklerden birisi; İzmirli Dirin ailesinin yeni atağı.
64 yıllık makinacı aileyi kent, Levent Marina’yı satın almalarıyla da tanıyor. Grup yeni alana girse de makinacılıktan vazgeçmedi. Baba Cemal Dirin’in Kalearkası bölgesinde ufak bir atölyede ağır vasıtaların tamiriyle başladığı mücadeleyi oğulları ve şimdilerde üçüncü kuşak makina imalatını büyüttü. Krizlerden etkilenseler de her seferinde ayağa kalktılar.
Egzantrik press ve hidrolik press üretiminde Türkiye’nin en büyük üreticilerinden olmayı başardılar.
Bu kez ‘Simultane hareket edebilen 5 eksenli Gantry Tipi CNC Freze Tezgâhını ürettiler. Adı tezgah ama kendisi dev bir makina. Enerjiden otomotive, havacılıktan savunma sanayine kadar tüm ağır sanayide kullanılıyor.
Heykel de yapabiliyorsunuz, uçak parçaları da. Makina üreten makina olarak biliniyor. Cihazın tümüyle Türk mühendisleri ile geliştirdiklerini anlatıyor Dirin Ailesi. Böyle bir cihazı yurtdışından satın alma şansı düşük çünkü üretici ülke mutlaka ‘Ne iş yapacaksın, şu belgeleri al, başka ülkelere satmayacağına garanti ver’ gibi sorularla alıcıların işlerini zorlaştırılıyor. Aile, kurdukları Dirinler Akademisi ile ülke için müstesna bir makina üretti.
ENDÜSTRİ 4.0
Şu sıralar dünya sanayisi Endüstri 4.0 devrimine hazırlanıyor.
O ne diyenler için söyleyelim; bilgi-iletişim teknolojileri ile makinaların ve değer zincirindeki tüm unsurların birbirine bağlı çalıştığı bir üretim modeli. Yakında 4.0 üretim yapmayanların ayakta kalması mümkün olmayacak. Dirinler’in yeni üretimleri, makina sektöründe ileri teknolojinin önünü açması bakımından önemli. Evet sanayide sıkıntı büyük. Ancak istendiğinde bir KOBİ, dünyanın ulaştığı son teknolojiyle yarışabilecek bir makina üretebiliyor. Bu ülkenin vatandaşlarının azmettiklerinde aşamayacakları çıta yok. Tabii gerçek gündemlere eğilecek bir ortama yeniden dönebilirsek.