Komşunun genç başbakanı Çipras, Batı Trakya ziyaretinde “Hayatını haksızlığa karşı mücadele ederek geçiren Şeyh Bedreddin buralardan. O hepimize örnek olmalı” diyerek duyduğu hayranlığı dile getirdi.
Yunanistan Başbakanı’nın Şeyh Bedreddin’e sahip çıkma nedeni, onun 15. yy’da Dimetoka yakınlarında Türk kadı babadan ve sonradan Müslüman olup Melek adını alan Yunanlı anneden dünyaya gelmesi.
Hazır Çipras söz etmişken, biz de analım istedim Bedreddin ve müridi Börklüce Mustafa’yı, bu toprakların kalıplara sığmayan yüreklerini.
EŞİTLİSİZLİĞE İSYAN
Bedreddin gençliğini Anadolu’da geçirir ve bir gün Hüseyin Ahlati ile tanışır. Onun hayatının dönüm noktası burası. Zira Ahlati, İslam’a tasavvuf penceresinden yaklaşan ilk bilgelerden.
Anadolu ve Balkanlar’da adaletin hakim olacağı, eşitsizliklerin ortadan kaldırılacağı bir sosyopolitik yaşam fikri Ahlati’den gelir.
Ahlati ölmeden önce Bedreddin’i halifesi ilan ederken adım adım Anadolu’yu dolaşmaya başlar Bedreddin.
Artık gittiği topraklarda tanınmaktadır. Menderes Vadisi boyunca ilerleyerek Aydın’a gelir. Nizar köyünde en önemli müridi Börklüce Mustafa ile tanışır. Tire üzerinden İzmir’e geçerler.
Bedreddin’i farklı yapan o gün için devrim niteliğindeki görüşleridir.
HERŞEY TANRI’DAN İBARET
Ona göre insan, Tanrı’nın bir suretidir. Varlık ilk, son ve tektir. Evren ve insan da dahil varolan her şey Tanrı’dan ibarettir. Tabiat ve Tanrı aynı şeydir. Tanrı sevgisi insan sevgisini zorunlu kılar.
Bedreddin bu minvalde düşünceleriyle bir önder haline gelmeye başlar. Doğrusu serde Karaburun yarımadası tutkusu olunca Börklüce Mustafa ayrı ilgimizi çeker.
Börklüce, 1415-1416 yıllarında Karaburun’da etrafına topladığı Türkmen köylüler, Rum denizciler ve Yahudi tüccarlar ile daha çok toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara karşı çıkmaktadır.
Bedreddin ve Börklüce’nin halka halka yayılan düşünceleri Saray’ı rahatsız eder. Üç ayrı yerde birden ayaklanma çıkar.
Börklüce Mustafa’nın isyanının merkezi Karaburun’dur. Kimi tarihçilere göre isyancıların sayısı 10 bini bulur. Sultan Mehmet oğlu Murat’ı bölgeye yollar. İsyan bastırılır, isyancılar Börklüce’nin gözü önünde kılıçtan geçirilir, Börklüce ise bir deve üzerinde çarmıha gerilir. Şeyh Bedreddin kendi fetvasıyla idam edilir, Serez Çarşısı’nda ibret olsun diye asılır.
Şu kesin ki; onlar boyun eğmeye alışmış bu toprakların asi ruhuydular. Ve bizler elbette bu değerlere sahip çıkmayı yalnızca Yunan Başbakan’ına bırakacak değiliz!