Ülkemizde Amerikan sosyal medya şirketleri öyle bir patladı ki, kontrolden çıkmış kamyon gibi kullanıcılarının kime ne zaman çarpacağı belli değil. Devlet düşmanı sahte hesap kullanıp yalan haber paylaşanlar ise çok var.
Amerikalılar Türk insanının kullanmış olduğu Facebook ve Twitter bu sosyal ağlar üzerinden her yazdığımızı dilediği zaman takip edebiliyor. Bu durumda Amerikalıların ülkemize ajan göndermesine bile gerek kalmıyor oturduğu yerden istediği kişiyi takip edebiliyorlar.
Eskiden sosyal medya bu kadar yaygın değilken insanlar komşu ve akraba ziyaretlerine giderdiler. Ne yazık ki ziyaretler mazide kaldı.Bunlara harcadığımız vakti bari bilime harcasak bilim insanı olurduk.
Geçelim köşe başlığındaki bu şirketlerin ülkemizde haksız kazanç elde etmelerine.
YouTube 2005 yılında Türkiye’de tanındığı ve yaygınlaştığı yıldır. 2007 yılı Facebook ve Twitteri’n Türkiye’de tanındığı ve yaygınlaştığı yıldır.
Facebook’un Türkiye’deki kullanıcı sayısı 2016 itibariyle 40 milyona yakın. Twitter’in ise Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise 2016 itibariyle 25 milyona yakın.
Bildiğiniz üzere Facebook, YouTube ve Twitter Türkiye’de çok yaygın bir sosyal paylaşım siteleridir.
İşin garip yanı Türkiye’de en fazla vergiyi işçi, memur, emekli ve esnaf veriyor her şeyimiz vergi olmuş Amerikan şirketleri olan Facebook, YouTube ve Twitter’ın ülkemizde ofisleri olmamasına rağmen online reklam gelirleri giderek artıyor.
Bu yabancı şirketler reklam bedelini Türk insanından çoğunlukla kredi kartıyla tahsil ediyorlar. Milyonlarca haksız para kazanç elde edip ülkemize vergi vermeden parayı yurt dışına çıkarıyorlar elde ettikleri bunca gelire rağmen vergi kaçakçılığı yapıyorlar.
Bu haksız durum vergi veren Türk vatandaşına ayıp değil mi?
Türkiye’den kazanan vergisini Türkiye’ye ödemeli.
Devlet acil olarak bu şirketlerin Türkiye’de elde ettiği gelirlerden ve bu şirketlere reklam verenlerdende vergi alması gerek.
Facebook, YouTube ve Twitter Ülkemize verği vermeyeceğim derseler bu sitelere erişim yasağı konulmalı.
Gelelim 2005 yılında kurulan YouTube!
Facebook ve Twitteri’in gibi Youtub’un ülkemizde ofisinin bulunmamasına rağmen online reklam geliri giderek artıyor. Reklam bedelini kredi kartıyla tahsil ediyorlar.
Youtube’un ardından dünyada en çok kullanılan video paylaşım servisi Dailymotion’ın ülkemizde büro açarak hem vergisini ödediği, hem de sitesinde yayınlanan videolarla ilgili hukuki sorumluluğu yerine getirdiğini hatırlatmak isterim.