Hollandalı, cıvıl cıvıl bir işkadınıyla konuşuyorum. Eskiden meslektaşmışız. Gazetecilikten sonra şirket koçluğuna yönelmiş. Gazete sayısı azaldığı için başka bir mesleği geçtiğini söylüyor. Demek sektörümüz açısından durum bu Avrupa ülkesinde de farklı değil. Sonra bana soruyor;
‘Sizin için de Ortadoğu’da gazetecilik yapmak zor olmalı?’
Öyle söyleyince birkaç dakikalığına dalmışım.
Şavaş muhabiri olarak hayal ettim birkaç saniye için kendimi. Bombalar patlıyor ateş hattının arasından geçiyorum. Yüzleri bereli teröristler, kalaşnikoflar, etrafta kaçışan insanlar. Kabus.
‘Gelirken yolda tankları gördünüz mü’ diye soruyorum, şaşırıyor.
“Hayır.”
Ey Allahım geçen zaman hiç mi bir şeyleri iyiye doğru sürüklemez.
Dünyanın, gelişmiş ülkelerin ritmi de değişmiyor. ‘Ortadoğu’yu ateşe boğ, çemberi alevlendir ve halkına aman o ülkelere gitmeyin savaş var algısını sürekli empoze et.’
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ve Hollanda IWEE’nin (Uluslararası İş ve Girişimci Kadınlar Derneği) Bridge to Bridge Projesi* için bir araya geldiklerinde yaratılan bu algının yükseldiğini görüyorum.
Aslında organizasyon önceleri erkek ve kadın girişimcileri birlikte Türkiye’ye getirmek amacıyla başlatılmış.
Erkekler kadınlar kadar cesur çıkmayınca yalnızca kadın girişimcilere yönelik faaliyet gösteren IWEE ile irtibata geçtiklerini anlattı yetkililer.
IWEE de 25 kadın patronla geleceklerini bildirdikleri halde o gün organizasyona katılan yabancı kadın sayısı 8’di.
Hollanda’daki işkadınlarını tek çatı altında toplayan da yine bir Türk kadını.
1970 yılında ailesiyle birlikte 2 yaşındayken Hollanda’ya giden Sebahat Yurduşen yüksek eğitiminin ardından kendi şirketini kuruyor.
Kamuya özel projeler hazırladıklarını belirten Yurduşen yanlarında 80’e yakın kişinin çalıştığını söylüyor.
SAYISI AZALDI
Katılımcı sayısının azalmasının başlarda kendini üzdüğünü dile getiren Türk asıllı Hollandalı işkadını, ‘sonra bu da bir girişimciliktir diyerek 8 kadınla da olsa geldik” diye özetliyor yaşadıklarını.
Yurdaşen, son yıllarda Hollanda iş ve siyaset dünyasının Türkiye’yi savaş ülkesi olarak gördüğüne dikkat çekiyor ve ekliyor;
“Soru işaretlerimiz artmakta. Doğduğum ülkemde her zaman bir çatışma vardı, doğuda kazan hep kaynardı ama artık Hollanda’da bir iç savaş olduğu yargısı var. Türkiye’de şu anda zelzele oluyor, bitmesini bekleyelim havası hakim.” İZİKAD Başkanı Huriye Serter ve Hollanda İzmir Fahri Konsolosu Oğuz Özkardeş’le bu süreçte yaşanan içe kapanmanın aksine lobilere, sivil toplum örgütlerine, daha çok iş düştüğünü konuşuyoruz.
Açık ki iç ve dış politikada makro hatalar, yetersiz politikalar üretildikçe herşeyin daha kötüye gitmemesi için, sivil toplumun yaratacağı bir değil binlerce BRIDGE TO BRIDGE projesine ihtiyaç var.
*Bridge to bridge: köprüden köprüye