Şehirlerin kalkınması özel sektör öncülüğünde olur. Özel sektörün aradığı en önemli şey yatırım iklimidir. Yatırımcıyı kucaklayan şehir, yatırımcıyı kucaklayan yönetimler, yatırımcıyı önemseyen yöneticiler ve yatırımcı için oluşturulmuş altyapılar…
*
Şehirlerimizin özel sektörü önemsediğini ancak yatırım parseli üreterek gösterebiliriz. “Yatırım istiyoruz, yatırımcıyı davet ediyoruz, randevu da veriyoruz, gerisini gidip kurumlarla halledin” diyorsanız bu tamamen aldatmaca olur.
*
Yatırımcı vatandaşla karşı karşıya gelmek, zıtlaşmak istemez, doğru da değil zaten, dolayısıyla ürettiğimiz yatırım parselleri Organize Bölgelerinde olmalı. Organize bölgeleri ise organize sanayi bölgeleri (OSB) ve organize üretim bölgeleri (OÜB) olarak iki kısımda değerlendirmekte fayda var.
Maalesef Ordu’nun yatırımcılarına gösterebileceği bir dönüm yatırım parseli yok. “Üzerinde çalıştığımız OSB’ler var, OSB genişleme bölgeleri var” diyorsanız bu bilginin doğru olması için OSB kurma çalışmalarının kaç yıldır devam ettiğini ve kaç yıl sonra tahsislerin başlayacağını da net bir şekilde söylemelisiniz.
*
Özet: Ordu’nun bugün OSB içerisinde yatırımcısına tahsis edeceği 1 dönüm sanayi parseli yok. Orduda OÜB zaten yok. Bu bilgiyi tespit amaçlı paylaşıyorum. Çünkü özel sektörü altyapılar hazırlamadan ilimize çekemeyiz, dolayısıyla da sağlıklı büyüyemeyiz.
*
Mevcut OSB’ler Altınordu da 600 dönüm ve Fatsa da 400 dönüm olmak üzere toplam bin dönüm ve dolular.
Şunu da belirtmeliyim ki, sıkıntının giderilmesi için ciddi çalışmalarda devam etmekte. Sözü getirmek istediğim noktada burası zaten.
Bildiğim kadarıyla Altınordu, Fatsa ve Ünye’de toplamda 3 bin dönümlük alanda OSB çalışmaları devam etmekte. Emeği geçenleri kutluyorum, çalışmaların hızlandırılmasını memleketim adına istirham ediyorum.
OSB oluşturmak önemli ancak yetmez, ses getirmekte gerekir. Ses getirmek için İhtisas OSB’lere öncelik verilmeli.
*
Zannımca Ordu’nun dört ihtisas OSB’ye ihtiyacı var: 1. Mobilya İhtisas OSB, 2. Tekstil İhtisas OSB, 3.
Çikolata İhtisas OSB ve 4. Gıda İhtisas OSB. Ayrıca İlimizin OÜB olarak benim görüşüm çiçek üretim bölgesine ve organize besi bölgesine ihtiyacı var.
*
Neden ORGANİZE İHTİSAS BÖLGELERİ?
Çünkü organize ihtisas bölgeleri; kümelenme, ihtisaslaşma, maliyet avantajları yakalama, lojistik avantaj elde etme, güç ve LOBİ oluşturma, kayda değme, dikkate alınma, Türkiye’de birkaç ilden birisi olma gibi çıkış yakalamak için fırsat oluşturmak demek.
*
Çevre dostu 4 ihtisas OSB’si olan ve hayvancılık, çiçek gibi organize üretim bölgeleri olan Ordu’yu birlikte inşa etme dileklerimle saygılar sunuyorum.