Amerikan Kalp Derneği, kolesterol haplarının kalp-damar hastalıkları tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla etkileşim yapabileceğini ve çok tehlikeli yan etkilerin ortaya çıkabileceğini bildirildi.
Bu uyarı son derecede önemli çünkü statinler tüm dünyada en çok kullanılan ilaçlardan.
CDC’ nin 2014 verilerine göre USA’ da 40 yaşın üzerindekilerin yüzde 25’ i statin kullanıyor.
Bu ilacı alanların birçoğunun hipertansiyon, kan sulandırıcılar başta olmak üzere başka pek çok ilacı da kullandıkları dikkate alındığında bu uyarının ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.
Statinlerle etkileşim gösteren ilaçlar şunlar:
BİR: Diğer kolesterol ilaçları (Fibratlar ve özellikle de gemfibrozil)
İKİ: Tansiyon ilaçları (Kalsiyum kanal blokerleri: amlodipin, verapamil, diltizem)
ÜÇ: Kanı sulandıran ilaçlar (warfarin ve ticagrelor)
DÖRT: Ritim bozukluğunda kullanılan ilaçlar (amiadarone, dronedarone ve Digoxin)
BEŞ: Kalp yetersizliğinde kullanılan ilaçlar (ivabradine ve sacubitril/valsartan)
Bu etkileşimler içinde en sık görüleni statinlerin kan seviyesinin yükselmesi ve buna bağlı olarak da statin yan etkilerinin daha kolay ortaya çıkması.
Statinler kan sulandırıcı bir ilaç olan warfarinin kan seviyesini yükseltmesi ciddi iç organ kanamalarına yol açabiliyor.
Lovastatin (Mevacor), simvastatin (Zocor) ve pravastatin (Pravachal) cinsi statinlerin kas hasarı riski dolayısıyla gemfibrozil ile beraber kullanılmaması gerekiyor.
Gelelim neticeye
BİR: Neredeyse hiçbir yan etkileri yok propagandasıyla pazarlanan bu ilaçlar 30 seneye yakın bir zamandır piyasada olduğuna göre, bu etkileşimler yüzünden zarar görmüş ve hatta hayatını kaybetmiş olanlar için “Geçmiş olsun” ve “Toprağı bol olsun” demekten başka elden bir şey gelmiyor.
İKİ: Türk Kardiyoloji Derneği’ nin bu etkileşimlerden haberi var mı, doktor ve hastalar için bugüne kadar herhangi bir uyarıda bulundu mu merak ediyorum.
Kaynaklar:
http://www.webmd.com/heart-disease/news/20161017/statins-often-interact-with-other-heart-drugs#1