Son yıllarda sık sık gündeme gelen kalıcı yaz saati uygulaması, bu yıl hayata geçiyor. Yürürlüğe giren karar uyarınca, bu seneden itibaren kış saatine geçilmeyecek. Düzenlemeyle, 2.5 milyar liralık tasarruf yapılması ve psikolojik uyum sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının her sene yıl boyu sürdürülmesine ilişkin karar, Resmi gazete’de yayımlandı. 7 Eylül’de alınan karar gereğince, 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması, her sene yıl boyu sürdürülecek ve kış saatine geçilmeyecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tespitlerine göre Türkiye, artık yıl boyunca yaz saati uygulamasında kalarak, sadece kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yılda yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlayacak. Bu oran özel sektörün kullandığı 08.30-17.30 yada 09.00-18.00 saatleri arası mesailer dikkate alındığında 2.5 milyar TL’ye ulaşabilecek.
Saat düzenlemesi kapsamındaki çalışma için, Türkiye’nin gün ışığından en fazla yararlanacağı mesai saatleri ortaya çıkarıldı. Bu mesai saatlerine göre, yaz saati uygulamasının kalıcı olması halinde ne kadarlık elektrik kullanımından tasarruf edileceği hesaplandı. Çalışmaya göre, Türkiye’nin en doğusu Iğdır ile en batısı İzmir Karaburun arasındaki saat farkı 1 saat 16 dakika.
Kış ve yaz saati uygulaması açısından mesai saatleri sırasıyla 08.30 ve 09.00 olarak değerlendirildiğinde, Sabah saatlerinde her iki zaman diliminde de karanlık zaman dilimi oluşmuyor. Mesai saati başlangıcı 08.00 olarak değerlendirildiğinde sadece ocak ayı içinde yaz saati uygulamasında 20 dakikalık bir karanlık (ışık yakılması gereken) zaman dilimi oluşuyor.
Uyum sorununa çözüm
Yapılan çalışmada, tüm yıl boyunca GMT+3 olarak yaz saati uygulaması uygulamasının gerek aydınlatma amaçlı elektrik tüketimi açısından tasarruf sağladığı, gerekse aydınlıkta kalma süreleri açısından daha olumlu olduğu tespit edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç Raporu’nda, gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Yaz saati uygulaması sabit kaldığında, bu saatler için Türkiye toplam elektrik tüketiminde yüzde 1.32 yani 2.3 TWh tasarruf sağlayabilecek. Bu tasarrufun tüketici maliyeti karşılığı ise 977 milyon TL olarak hesaplandı. Yaz saati uygulamasının tüm yıla yayılmasıyla 08.00-17.00 saatleri için tüm Türkiye genelinde mesai saatleri içinde karanlıkta kalma süresi toplam 266.155 dakika azalıyor.
Spor müsabakaları da etkilenecek
Saatlerin yaz ve kış dönemlerinde düzenlenmesi, Avrupa Birliği’ne uyum için sürdürülüyordu. Saat uygulamasındaki değişiklik, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’de 21.45 olan yayın saatini de değiştirecek. Maçlar artık Türkiye saatiyle 22.45’te başlayacak ve bitiş saati böylece 00.30’u bulacak. Avrupa’da yaz saati uygulaması 30 Ekim’de sona erecek. Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’deki başlama saati, bu sebeple 30 Ekim’den sonra etkilenecek.
Saat uygulaması kararı, Avrupa Ligi’ndeki temsilcilerimizi de vuracak. Avrupa Ligi’ndeki maçlar ise TSİ 21.00 ve 23.05’te başlayacak.
Avrupa ve Türkiye arasındaki ekonomik-finansal işlemler için yeni düzene uyulması gerekecek. Kışın saatleri otomatik olarak geri alan telefon ve bilgisayarlar da elle müdahaleye ihtiyaç duyacak.
Başbakan Yıldırım: Kafa karışıklığı olmayacak
Başbakan Binali Yıldırım, dün Vilayetler Evi’ndeki valiler toplantısında yaz saati uygulamasıyla ilgili konuştu. Yıldırım, “Kafa karışıklığı olmayacak. İleri geri aldın mı geç mi kaldın? Saatler değişti gelemedim. Sen değişeceksin saatler değişmeyecek. Zaman ekonomisi. Toplantılarınıza vaktinde gidin, benim gibi sözü uzatmayın” dedi.
Berat Albayrak: Olumsuzluk yaşanmayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Uygulama ile ciddi tasarruf sağlayacağız. Mesai ve eğitim saatlerinde karanlık süre azalacak, geçiş dönemindeki olumsuzluklar yaşanmayacak” dedi.
‘Biz de daha fazla çalışırız’
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Avrupa’yla saat farkı 2 olursa çalışma saatleri açısından Avrupa’yla olumsuzluk olabilir. Artık yabancılar günübirlik olarak da Türkiye’ye geliyor. Keşke bu konuda kamuoyundan görüş alınsaydı. Orada (Avrupa) saat 16.00 iken bizde 18.00 olacak. Bizde o zaman Avrupa’yla iş yapabilmek için daha fazla çalışırız” dedi.