Ne deve, ne eşek, ne manda sütü… hiçbiri değil.
Belirli bir hamamböceği türünün sütünün kısa sürede enerjiye çevrilen yüksek miktarda protein, şeker ve yağ ihtiva ettiği belirlendi.
Diploptera punctate adı verilen bu böcekler, diğer hamamböcekleri gibi yumurtalarını dışarı bırakmıyor, vücudunda özel bir kesede besliyor.
Araştırmaya göre bu yumurtalar protein, şeker ve yağ ihtiva eden kristaller şeklinde paketlenen süt kıvamında bir salgıyla besleniyorlar.
Uzmanlar hamamböceği sütünün dünyanın en besleyici ve en yoğun kalorili gıdası olduğunu iddia ediyorlar.
Bu sütün verdiği enerjinin hayvanlar âleminin proteinden en zengin sütü olan manda sütüne göre üç, inek sütünden ise dört misli fazla olduğunun altı çiziliyor.
Sütteki kristallerin kısa zamanda metabolize olması özellikle ağır efor yapan atletlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için ideal olabileceği düşünülüyor ama sütün insanlar için toksik olup olmadığı henüz bilinmiyor.
Hamamböceği sütü laboratuvarda üretilmeye çalışılıyor
Elbette insanlar hamamböceği sütü içmek istemeyeceklerdir ama bunun da çaresi var.
Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine uzmanları süt protein kristallerinin üretiminden mesul olan genleri belirleyerek bunu laboratuvar ortamında üretmek için çalışıyorlar.
Araştırma International Union of Crystallography ‘ da yayınlandı (1, 2).
Gelelim neticeye
Şimdi kimse çıkıp da “Hamamböceği sütü mü, ööö, asla içmem, çocuğuma da içirmem” demeye kalkmasın.
Kopi luwak isimli bir tür kedinin “dışkısından” elde edilen kahvenin kilosuna 350 Euro ödeyen ve bu kahveyi “afiyetle” içen insanoğlu hamamböceği sütüne de bayılacaktır (2).
Demişti dersiniz.
Kaynak:
1. http://journals.iucr.org/m/issues/2016/04/00/jt5013/index.html
2 . https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/07/26/the-case-for-cockroach-milk-its-the-most-caloric-protein-on-earth-scientists-say/
3. http://www.iha.com.tr/haber-dunyanin-en-pahali-kahvesi-bir-hayvan-diskisindan-404890/