Enflasyon verilerinin TCMB faiz indirimlerini desteklememesi ve yaklaşan Moody’s açıklamaları öncesinde dolar kuru 3 liranın üzerine çıktı.
Hafta boyunca 3 civarında oldukça sakin bir seyir izleyen dolar/TL Moody’s kararının yaklaşmış olması küresel riskten kaçış ve enflasyon verileri ardından kademeli olarak yönünü yukarı çevirirken gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puanın üzerinde yükseldi.
Bankacılar enflasyon verilerinin TCMB’nin yılbaşından beri faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği 200 baz puanlık indirimi haklı çıkaracak gerekçeleri içermediğini söylediler.
TL bugün dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden olurken benzer para birimleri dolar karşısında bugün yüzde 0.1 ila yüzde 0.8 arasında değer kaybı yaşadı.
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, “Enflasyon verileri TCMB’nin son dönemdeki faiz kararlarını haklı çıkarmıyor. Ancak piyasadaki satış baskısının tek sebebi bu değil. Küresel piyasalar olumsuz enflasyon kötü bunun yanında da Moody’s gözden geçirme kararı öncesi sadece iki işlem günü kaldı. Tüm bunlar satış baskısının bir sebebi” dedi ve ekledi: “Her ne kadar ana senaryomuz bu olmasa da Cuma günü Moody’s tarafından verilebilecek bir not indirimi kararı ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor. TCMB’nin sadeleşme sürecini makul sürede bitirme isteğiyle üst bantta son bir 25 baz puan indirim daha göreceğimizi düşünüyorum. Tüm bunlar piyasada baskı unsuru yaratıyor.”
Tüketici fiyatları Temmuz’da gıda ve tütün fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde beklentilerin üzerinde yüzde 1.16 artış gösterirken yıllık enflasyon da yüzde 7.64’ten yüzde 8.79’a yükseldi.
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde süregelen düşüş eğilimi Temmuz ayı itibarıyla durdu. Haziran’da yüzde 8.56 olan “H” endeksi Temmuz’da bu seviyede kalırken, “I” endeksi ise 3 baz puan düşüşle yüzde 8.70’e yükseldi.
Reuters’ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TÜİK’in 1000’da açıklayacağı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Temmuz ayında medyan bazında 0.72 artış bekleniyordu.
Bankacılara göre darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan Moody’s’in 5 Ağustos’taki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD’de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.
Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P’nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle bir süredir sert satış baskısı altında kalan kur, geçen hafta itibarıyla tepki alımları, küresel bazda doların değer kaybı ve yeni pozisyonla yönünü aşağı çevirmişti. Bugün ise bu trend terse döndü.
Dolar/TL darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7’ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 4 civarında seyrediyor.
Bu sabah güne 3 seviyesinde başlayan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibarıyla 3.0153/3.0173 seviyesinde işlem görüyor.
Bu sabah saatlerinde 3.18 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1913/3.1923, 3.36 civarında olan euro/TL ise 3.3675/3.3686 seviyesinde bulunuyor.
Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.74 valörde son işlem yüzde 9.75 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.87 oldu.
İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.18 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.32 seviyesinden gerçekleşti.