Üst üste arkadaşlarımdan yüksek elektrik faturası şikayetleri geldi. Kimine ‘günaydın’, kimine ‘geçmiş olsun’ dedim. Çoğumuza da, yazla birlikte artacak elektrik faturaları için sabırlar dilemek gerekiyor. Günaydın, çünkü 2016 yılbaşında yüzde 6.8 olarak yapılan zammın etkisi ancak fark ediliyor.
Üstelik yeniden düzenlenen faturalarda sadece enerji ve dağıtım bedelleri görünürken birçok detayı öğrenemiyorsun. Kayıp-kaçak, iletim, perakende satış hizmeti, sayaç okuma bedellerini artık bilemeden toplam faturayı ödüyorsun.
Hem de ne fatura!
Arkadaşım, faturasında tüketim bedelinin üç ay içinde 140 TL’den 215 TL’ye yükseldiğini söyledi. Mütevazı şartlarda yaşayan dört kişilik çekirdek aileler.
Çekmeceden kendi faturalarımı çıkarıyorum. Yılbaşındaki resmi artış 6.8 di bizim dört aylık fiili artış yüzde 40 civarı.
Kışın klima kullanmadım, yeni bir makina yok, çamaşır bulaşık aynı düzen.
KİM ÇÖZECEK?
İşyeri olanlar da durum daha facia. Diğer şikayet de küçük bir kafeterya işleten arkadaşımdan. 300-400 TL arasında gelen faturanın son aylarda 500-550 TL’ye ulaştığını söylerken sesini yükseltiyor.
“Bana niye bağırıyorsun, Enerji Bakanı mıyım’ diyorum, “Siz gazeteciler de yazmıyorsunuz, o siyasetçi ne dedi, gözalıcı vaatler, çiçek böcekle oyalanıyorsunuz, biz burada boğuluyoruz” diye isyan ediyor.
Ekledi tabii; söz meclisten dışarı!.. İş, elektirik faturasıyla bitmiyor.
Doğalgaz ve su faturaları da eklenince rakamlar kabarık. Kim olursa olsun ister vatandaş ister firma, elektrik faturalarına itirazdan sonuç almak neredeyse imkansız, can bezdiren süreç aşılamıyor. .
Beteri sıkıntılara kulak verecek, haksızlıkları giderecek bir bakış ve kurum yok.
Görünen şekliyle herşey yasal! Yasal yasal çarpılmaya devam edeceğiz. Asabi arkadaşa hak vermemek de elde değil; yeni dev köprüler, otoyollar, gökdelenlerle kaymak bir gündemin altında gittikçe zorlaşan yaşam mücadeleleri yatıyor.
Barışta ter dökmeyen savaşta kan döker
Türk Silahlı Kuvvetleri bu yıl ilk kez uluslararası çapta Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı’nı Seferihisar Doğanbey’de düzenledi. İzleyen meslektaşlarım konvansiyonel savaşın yanı sıra terörizmle mücadele, siber ve hibrit savaşının da yer aldığı tatbikatın hayli etkileyici olduğunu söylüyor. Benim açımdan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın sözleri de o kadar etkili ve eşsiz önemli.
“Harpte başarı sağlamak için askerlerin, subayların savaşta sahip olmaları gereken vasıf ve üstünlüklerin barışta onlara kazandırılması gerekir. Kendi aramızda sık sık kullandığımız gibi, barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker.” Ne kadar denk geldi bilemeyiz ama siyasilere verilebilecek en iyi mesaj bu… Mesele Akar’ın dediği gibi,‘savaşta zafer kazanmaktan ziyade savaşa meydan vermemekte’. Maalesef bu algı gittikçe kayboluyor, barışa köklü çözüm arayışları siyasilerimizin ajandalarının birinci maddesi olmaktan hızla çıkıyor. Çözümün yalnızca savaşta olmadığını, savaşın bir numaralı ismi ancak bu kadar doğru anlatabilirdi.