Merhum Sakıp SABANCI’nın yazı başlığıyla aynı isimli kitabını okuyorum, bir kısa özetini sizlerle de paylaşmak istedim.
Sabancıya göre başarının ölçüsü artık dünya ölçeğinde belirleniyor, para başarının mükâfatı. Peki başarı nedir?
İş adamına göre başarı işidir. Ressam için başarı tablosunun ünlü bir müze tarafından satın alınması, müzisyen için başarı eserinin ünlü orkestralarca çalınması, bilim insanı için başarı ise NOBEL Barış Ödülü kazanmaktır.
Tek galeye gol atmanın zamanı geçti, şimdi marifet dünya kupasına katılmak ve orada gol atmak.
Her işin bir piyasası var, kurallar piyasaya göre şekilleniyor, başarıyı piyasa koşulları belirleniyor. Başarının profesyonel kuralları var, bunları uygulamanın bir bedeli var.
Kimsenin haberi olmayan başarı başarı sayılmaz (buna tam katılmıyorum), burada pazarlamanın önemi ortaya çıkıyor. Pazarlama mal satışının ötesinde; tanıtmadır, anlatmadır, bilgilendirmedir, hissettirmedir.
BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN HER ŞEYİN BİR ŞEYİNİ BİR ŞEYİN HER ŞEYİNİ BİLECEKSİNİZ.
Başarı için yola çıkarken bir ön hazırlığa ihtiyaç var, bu hazırlığı yapmadan yola çıkanların başarıya ulaşmaları mümkün olmaz. Çünkü başarı havada uçan talih kuşu değil, böyle zannedenler yanılır.
Önce ne istediğinize karar vermelisiniz, ondan sonra istediğiniz sektörde alanda mevcut alternatifleri fizibiliteleriyle birlikte bir kağıda sıralayın, önceliklerinizi işaretleyin.
Dünya sürekli bir oluşum ve değişim içinde, analizlerinizi iyi yapıp pazardaki boşluğu yakalamanız lazım. Bir çok kişi ile aynı mali üreterek pazardan pay alamazsınız ayakta duramazsınız, farklılaşmanız veya yeni boşluklar yakalamanız gerekir.
Tüm denklem içinde oluşan yeni fırsatları yakalamalısınız, fırsatla başarıya ulaşma arayışında olanların en büyük yardımcısıdır.
Alanınızı hedeflerinizi belirledikten sonra olabildiğince odaklanarak devam etmeli zigzag yapmamalısınız, zigzaglar lüzumsuz zaman kaybettirir.
Yapmaya karar verdiğiniz ve hedefinizi belirlediğiniz işin inceliklerini, taktiklerini öğrenmelisiniz.
Geçmişe bağlanmayın ama ders çıkarmasını da bilin, bu alanda yaşanmışlıkları ve deneyimleri iyi analiz edin.
Ustalardan ve deneyimli insanlardan istifade edin, tek adam devri geçti, önceden bir kişi; düşünür, üretir, satar ve başarılı olurdu, günümüzde bu artık imkansız.
Başarı bir takım işidir, önce takımınızı kurun, aksi takdirde başarı yolunda birden kendinizi yalnız hissedebilir, ihtiyacınız olduğu zaman birlikte çalışabileceğiniz kişileri bulmakta zorlanabilirsiniz.
Her başarı hikayesi bir çekirdek kadronun eseridir, çekirdek kadroyu iyi oluşturun mümkünse değiştirmeyin. Başarıyı takımla baylaşmmayı ve takımı korumayı bilin. Takımı zenginleştirmek içinde sürekli insan yetiştirin.takımdan kurumsallaşmaya geçişe önem verin ve kurum kültürü oluşturun.
“Ölmüşlerinizi unutmayınız ki, siz öldüğünüzdede sizi unutmasınlar. Ölmüşler insanın soyudur, köküdür. Ölmüşleri hayır ile yâd edin. Dini inanışınıza göre ölmüşlerinizin ruhlarını memnun kılın” ALLAH RAHMET EYLESİN