Türkiye’nin açık ara zeytin cenneti oldu Akhisar.
Örneği şöyle verelim. Ayvalık’ta bugün 4 bin ton zeytinyağ üretilirken, Akhisar 20 bin ton yağ ve 150 bin tona koşan zeytin rekoltesine sahip.
Eski adıyla Thyateria, 15 milyona yaklaşan zeytin ağacı varlığıyla artık zeytin başkenti olarak anılıyor. Türkiye’de yeşil zeytinin yüzde 70’ini, siyah zeytinin yüzde 35’ini Akhisar üretiyor.
Üreticilerin gücünü birleştirmeyi, marka sayısını artırmayı başaran Akhisar Ticaret Borsası sektörün regülasyonunda da rol oynuyor. Borsa Başkanı Alper Alhat, İzmir’in en etkin fuarlarından Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı (Olivtech) zamanı basın buluşmaları düzenler, bu yıl da geleneği bozmadı.
Geçmiş yıllarda ağırlıklı sorunları konuşurken bu yıl fiyatların yüksekliği konumuz oldu. Tabii bana yani tüketicilere göre yüksek olan fiyatlar, üretici açısından nihayet gelen günler olarak görülüyor. Zeytincilerde yüzler gülüyor.
Alhat’a “Sızma zeytinyağının 20-25 TL’lik litre fiyatı sizce denge noktası mı” diye soruyorum.
Üretici ile tüketicinin tatlı atışması başlıyor.
ÇÖZÜM KDV’DE
Akhisar’ın genç başkanı artan girdi rakamlarıyla üreticinin geçen yıla kadar baş edemediğini, zor zamanların ardından bugüne geldiklerini anlatıyor. Başkan, rafların ucuzlamasının tek yolunu, devletin aldığı yüzde 8 KDV’den vazgeçmesinde görüyor.
Fiyatların 15 TL’ye kadar düşebileceğini belirten Alhat rakamın üretici ve tüketiciyi dengede tutacağını aktarıyor. Borsa Başkanı, sektörle yakın ilgilenen Tarım Bakanlığı’nın böyle bir karar alacağından umutlu.
Evet uzun sürenin ardından zeytin ve zeytinyağı üreticisinin yüzü gülüyor ama biz tüketicilerin cebi yanarken.
Giritli bir annenin kızı olarak zeytinyağına bandırılmış bir hayat yaşadığımızı, Türkiye gibi zeytin cennetinde tüketicinin makul fiyatlarla ulaşması gerektiği ısrarımı sürdürüyorum.
Ne kadar şikayet ettiysem, Alper Alhat da bana takılıyor. “Türkiye’de yemeklerde, salatalarda yağın ölçüsü kaçıyor. Siz de öyle, az tüketirseniz, az harcarsınız”.
Epey keyifler yerine gelmiş ki, ‘az tüketin’ diyen üretici kıvamına ulaşmışlar. Sektör bugünleri hayli özlemiş.
Ancak kalıcı iyileşme bir taraf sevinirken, diğerinin ezilmemesine yani doğru regülasyonlara bağlı.
Anlaşılan top şimdi Tarım Bakanlığı’nda.
Lüks değil ihtiyaç
Tüm semavi dinlerin kutsadığı zeytin ve zeytinyağına temel tüketim maddesi gözüyle bakmak gerekli. Tekli doymamış yağ asidi Oleik Asit açısından zengin olan natürel veya natürel sızma zeytinyağları içerdikleri fitosteroller ve fenolik maddeler nedeniyle sağlık açısından vazgeçilmez. Bazı hastalıkların oluşmasına engel olduğu kanıtlanan, zararlı (LDL) kolesterolü ve Trigliseriti düşürüken yararlı kolesterolü (HDL) artıran zeytinyağının hem üretici hem tüketici açısından sübvanse edilmesi şart.