Dünkü yazımda ulaşım master planını yazdım, aslında ondan daha öncelikli ve önemli bir konu daha var: ORDU KALKINMA PLAN
Kalkınma için planlama hiyerarşisi önemlidir. Şehrinizin tamamı ve tek tek ilçeleri için; kalkınma planınız, sektör master planlarınız, kent estetik planlarınız, imar planlarınız olacak, bu planların alt ölçekli planları olacak. Planlarda öne çıkan konularda fizibiliteleriniz olacak, fizibilitelerle desteklenmiş somut projeler ortaya koyacaksınız.
Şehrinizin merkez ve ilçelerinin koridorları veya bölgeleri olacak: konut bölgesi, imalat bölgesi, ticaret bölgesi, turizm bölgesi, vb…
Değişik projeksiyonlarınız olacak, mesela başta nüfus projeksiyonu, göç projeksiyonu, tarımsal gelişim ve çeşitlilik projeksiyonları, turizmde çeşitlilik, gelişme, yatak kapasitesi ve istihdam projeksiyonları, vb…
Diyelim kalkınma planlanını hazırladınız ve bu doğrultuda ulaşım master planını hazırladınız. Ulaşım master planınızda şehrinizin; ana ve alt ulaşım akslarını belirlediniz, 4 temel ulaşım modülünde (karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu) mevcut altyapıyı nasıl iyikleştireceğinizi, yeni hangi altyapılar ilave edeceğinizi ve bu altyapılar arasındaki entegrasyonu nasıl sağlayacağınızı belirlediniz, kentsel yaya aksları otoparklar servis yolları alt üst geçitler kavşaklar vb. belirlediniz.
Tüm bu işlemleri yaparken bilimsel normlarla ve yerel kurumlarla beraber hareket etmelisiniz ve yaşayanlarınızın mümkünse tamamının katılımını sağlamalı ve görüşlerini almalısınız.
Sonuç olarak, yaşanabilir bir kentsel alan ve yaşanabilir bir kırsal alan oluşturmalısınız
Dayatma yapmamalısınız, danışmalısınız. Çünkü bu çalışmalarıntamamını insanla birlikte, insan merkezli ve yaşayan tüm canlılar için yapıyorsunuz.
Eğer bir memlekette normal prosedürlerle yürümesi gereken bir iş, “ancak falancanın rızasıyla, önünden geçilerek, gönlü edilerek vb. halledilebilir” gibi bir kanaat ve genel teamül varsa yukarıda anlattıklarımı unutun gitsin, tabiki gelişmeyi kalkınmayi yaşanabilir bir çevre oluşturmayı da unutun gitsin.
Aslında yazımın başlığı “ÇAĞDAŞ ÇÖZÜM TOPLU TAŞIM” idi, ancak öncesinde vurgulamam gereken konuları yazınca başlı başına bir yazı ortaya çıktı, aslında öncesinde vurgulanması gereken konular hele de ORDU için hiç durmadan yazılırsa kitap olur inanın, benden uyarması, kalemim kadar gücüm var.
Konuyu bir uyarıyla bitiriyorum: kıymetli yöneticilerimiz; yaptığınız işler uzun vadeli, mesela 20 50 100 yıllık değilse eğer, tamamen vebaldesiniz demektir. Çünkü günübirlik adımlar kentsel dönüşümde olduğu gibi günün birinde çöp olur, sizlerinde övünerek anlattıklarınız aslında israftan başka anlam ifade etmeyebilir.
Diyorum ya gücüm şimdilik kalemim kadar…