Tuft Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve Circulation isimli dergide yayınlanan bir araştırmada diyabet riskinin tam yağlı süt ürünlerini tüketenlerde yağsız veya düşük yağlıları tüketenlere göre daha düşük olduğu belirlendi (1, 2).
Nurses’ Health Study and Health Professionals Follow-up Study kapsamındaki 3333 erişkine ait 15 senelik bilgiler ve kandaki bio-belirteçler incelendi.
Analizlerde kanlarında yağ seviyeleri en yüksek bulunanlarda 15 sene içinde diyabet gelişme riskinin en düşük olanlara oranla yüzde 46 daha az olduğu ve bunun kilo alınması veya verilmesiyle bir ilgisinin olmadığı belirlendi.
Time dergisine konuşan Prof. Mozaffarian “Düşük yağlı süt ürünleri yiyenlerin sağlıklarının tam yağlı yiyenlerden daha iyi olduğunu gösteren insanlar üzerinde yapılmış bir çalışma yoktu. Yağsız süt daha önceleri sanıldığı gibi mucizeler yaratmıyormuş” diyor.
Tam yağlı süt ürünleri obeziteyi de önlüyor
Women’s Health Study kapsamındaki 18438 kadının 11 sene takip edildiği, American Journal of Nutrition’ da yayınlanan araştırmada ise tam yağlı süt ürünleriyle beslenenlerde obezite riskinin daha düşük olduğu sonucuna varıldı (1, 3).
İsveç’ de yapılan bir araştırmada da tam yağlı süt, tereyağı ve kaymak yiyen orta yaştaki erkeklerde 12 senelik sürede obez olma riskinin az yağlı süt ürünleri yiyenlere nazaran daha düşük olduğu ortaya çıkmıştı.
İsveç Sağlık Bakanlığı “yanlış beslenme tavsiyelerinde bulunduğunu” itiraf ediyor ve vatandaşlarına “sağlıklı olmaları için doymuş yağlardan yeteri kadar almaları gerektiğini” söylüyor.
Yağ gıdalara lezzet veriyor
Beslenme uzmanları, tam yağlı süt ürünlerinin kalorisinin az yağlı olanlara göre daha fazla olduğundan diyabete karşı korunmak için az yağlı ürünlerini tavsiye ettiler.
Yağsız sütün tadı iyi olmadığı için de ona şeker veya karbonhidrat eklenerek daha lezzetli olması sağlandı ama bunlar tam aksine insanların diyabete yakalanmalarını kolaylaştırdı.
Neden tam yağlı süt?
BİR: Yağlı sütün sindirimi daha yavaştır ve daha doyurucudur.
İKİ: Yağlı süt kan şekerinin artmasını önler, oysa yağsız süt kan şekerini ve insülin salgısını artırabilir.
ÜÇ: Doymuş yağlar sağlıklı yaşamak için şarttır, hazır gıdalarda bulunan trans yağlar zararlıdır.
Kolesterolü yüksek olan daha uzun yaşıyor
İngiltere’ de kardiyolog A. Malhotra hastalarını “yağlı yemeye teşvik ettiğini çünkü az yağlı beslenmenin sanılanın tam aksine kalp-damar hastalıkları riskini ve ölümleri artırdığını” söylüyor ve ekliyor (3):
“60 yaşın üzerinde olanlarda kolesterolün yüksek olması ölüm riskini azaltıyor.”
Yağsız yemek tavsiyesi bir tıp rezaletidir
Modern tıbbın tüm dünyayı senelerdir aldattığı yalanları birer birer deşifre oluyor.
Bugün de sıra tam yağlı süt ürünlerinde.
İnsanlara obez olursun, diyabet olursun, kalp krizi ve felç riskin artar diye tam yağlı süt ürünlerini yasakladılar ve bunların az yağlı hatta yağsız “layt” olanlarını yedirdiler.
Amerikan Sağlık ve Tarım Bakanlıkları tarafından hazırlanan 2015 Beslenme Kılavuzunda kolesterol yasağı kaldırıldı ama hâlâ yağsız veya az yağlı yeme tavsiyesi devam ediyor.
Modern tıbbın bu yanlış dayatmaları yüzünden tüm dünyada obezite ve diyabet rekorları kırılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kısa süre önce diyabetin 34 senede 4 misli arttığını, bugün her 11 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu ve tüm dünyada şeker hastalarının sayısının 422 milyonu bulduğunu açıkladı.
Ülkemizde de durum dünyadan farklı değil hatta daha da beter: Diyabet uzmanlarımız sanki sorumluları içinde kendileri yokmuş gibi “diyabet ve obezite karnemizi ” gururla açıklıyorlar (4):
“Türkiye’deki artış, Avrupa’daki artış oranından ise 4 kat daha fazla. Bu durumda Türkiye Avrupa’nın en fazla artışının yaşandığı ülke. Ülkemizde diyabet 10 yıl içinde yüzde 100 arttı. 2013 Diyabet Atlası verilerine göre Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı yüzde 14.5”.
Gelelim neticeye
Sadece obezite ve diyabet değil tüm hastalıklardan korunmak için “adam gibi beslenmek” gerekiyor.
Sağlıklı hayvanlardan elde edilen et de, süt de, yağ da, yoğurt da, peynir de makul miktarlarda yenmesi şart olan yiyeceklerdir.
İnsanları yanlış beslenme tavsiyeleriyle hastalıkların pençesine atan modern tıp bu araştırmalardan utanıyor mu acaba ne dersiniz?
Kaynaklar:
1. http://www.medicaldaily.com/whole-milk-weight-management-diabetes-risk-381052
2. http://www.techtimes.com/articles/148442/20160408/should-you-switch-to-whole-milk-people-who-consume-full-fat-dairy-products-less-likely-to-be-obese.htm
3. http://www.dailymail.co.uk/health/article-3528417/STOP-drinking-skim-milk-fat-dairy-reduces-risk-diabetes-helps-LOSE-weight.html
4. http://www.milliyet.com.tr/turkiye-de-obezite-yuzde-44-artti–gundem-1969398/