USA’da 2002-2012 arasındaki 10 senelik sürede kanser olmadığı halde diğer memesini de aldıran (contralateral prophylactic mastectomy=CPM) kadınların sayısında 3 misli artış olduğu belirlendi.
Annals of Surgery’ de yayınlanan araştırmada tek taraflı evre 1-3 meme kanseri teşhis edilen 496488 kadın incelendi.
8.25 senelik takip süresinde katılımcıların yüzde 59.6’ sına meme koruyucu cerrahi, yüzde 33.4’ üne tek taraflı mastektomi ve yüzde 7’ sine de CPM yapıldığı tespit edildi.
Estetik cerrahi oranı CPM yapılan kadınlarda yüzde 50, bir memesi alınan kadınlarda ise yüzde 16 idi.
2002’ de yüzde 3.9 olan CPM oranının 2012’ de yüzde 12.7’ ye çıktığı yani 3 misli kadar arttığı hesaplandı.
Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalarla CPM yapılanların hayatta kalma sürelerinin birbirinden farklı olmadığı yani kanser olmayan memenin alınmasının kadının hayatını uzatmadığı ortaya çıktı.
Kadınlar neden sağlam memelerini aldırıyorlar?
Bu olayda esas sebep bir memesinde kanser teşhis edilen kadında kanserin diğer memeye de geçebileceği endişesidir ama bu doğru değildir.
Kanserin bir memeden diğerine atlaması mümkün olmamakla beraber bir memesinde kanser teşhis edilen kadınların bir kısmında daha sonra diğer memede de kanser gelişebilir ve fakat bu çok nadir rastlanan bir durumdur.
Estetik cerrahideki ilerlemeler de kadınların CPM’ ye yönelmelerinde rol oynayabilir ama bu girişimin de maliyet dışında ameliyat ve anestezinin komplikasyonları, göğüste duyu kaybı, dokuların hiçbir zaman orijinal hallerine dönmemeleri gibi mahsurları vardır.
CPM kimin için uygundur?
CPM, meme kanseri için bilinen genetik mutasyonları (BRCA1/2) olan, ailelerinde meme veya yumurtalık kanserleri bulunan veya çocukken göğüslerine radyasyon uygulanmış olan kadınlar için düşünülebilir.
Yeni meme kanseri teşhis edilmiş olan kadınların sadece yüzde 1’ inde böyle bir durum mevcut olabilir.
Gelelim neticeye
BİR: Meme kanseri olan kadınların sağlıklı memelerini ameliyatla aldırmalarının özellikle, BRCA1 gen mutasyonuna sahip olduğu için meme ve yumurtalık kanseri riski çok yüksek olan Angelina Jolie’ nin memelerini aldırmasıyla arttığını düşünüyorum.
İKİ: Bu uygulamanın bizde USA’ daki kadar yaygın olduğunu sanmıyorum.
ÜÇ: Meme kanseri teşhis edilen kadınlarda diğer memenin de kanser gelişebilir endişesiyle alınmasının hastanın hayatını uzattığına dair yeterli bilgi yoktur ve bu işlemin riskleri de hesaba katıldığında doğru bir uygulama olmadığı ortadadır.
Kaynak:
http://journals.lww.com/annalsofsurgery/Abstract/publishahead/Growing__Use_of_Contralateral_Prophylactic.97018.aspx