Salatalara, yemeklere lezzet katıyor, antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposu. ‘Mucize’ yeşillerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası var ancak onun da fazlası zararlı.
100 gramı 36 kalori olan maydanozun yaprakları kolesterol ve yağ içermiyor. Maydanozun 100 gramı günlük alınması gerek folat gereksiniminin yüzde 38’ini karşılarken, kalsiyumun yüzde 14’ünü, demirin ise yüzde 77.5’ini sağlıyor. Günlük ihtiyacınız olan A, C ve K vitaminlerinin karşılanmasında da rolü büyük. ‘Mucize’ yeşillik maydanozun faydalarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence şöyle anlattı:
MAYDANOZ SUYU ÖDEMİ GİDERİYOR
– İdrar söktürücü etkisi bulunuyor. Bu nedenle maydanoz, böbrek taşı, safra kesesi ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla mücadeleye yardımcı. Sağlıklı bir vücut, sıvıyı muhafaza eder ancak ödem gibi sıvı birikmesi sonucunda vücut şişiyor. Ödem sorununuz varsa maydanoz suyu içebilirsiniz. Birkaç çay kaşığı bile rahatlamanızı sağlıyor. 1 bardak kaynar suya maydanoz saplarını ekleyin. Bu, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Maydanoz suyu detoks programlarında bulunuyor. Ancak zayıflamak uğruna bilinçsizce aşırı miktarda tüketilen maydanoz suyu sizi kilo konusunda yanıltabilir.
– Yaprakları ve sapı antiseptik olup gaz giderici etkisi var.
– Araştırmalara göre, diyabeti olanlarda kan şekeri düzeyini düşürmeye yardımcı olduğu kanıtlandı. Ancak araştırmalar sürüyor.
– Maydanozun beta karoten ve C vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özelliği bulunuyor. Böylelikle artrit kontrolünde önemi bir yere sahip.
– Diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Ağız kokusunun giderilmesinde de etkili.
– İleri yaştaki kişilerde retina sağlığını koruyor.
KARACİĞERİ TEMİZLİYOR, BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
– Maydanoz deyince bağışıklık sistemini akla geliyor. İçeriğindeki A, C, K vitaminleriyle folat, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, A vitamini lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir.
– Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor.
– Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için yardımcıdır.
– Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucu.
FAZLASI NEDEN ZARARLI?
Bu kadar yararlı olmasına rağmen maydanozu tüketmenin de bir sınırı olmalı. Diyetisyen Gözde Gence, maydanozun fazla tüketilmesi durumunda bazı sağlık problemlerinin görülebildiğini söylüyor. İşte aşırı derecede maydanoz tüketmekten kaynaklanan o sorunlar:
– Hamilelik ve emzirme döneminde maydanozun aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Fazla tüketim, hamilelik döneminde kasılmaları artıracağı gibi riskli olabiliyor.
– Maydanoz oksalat bakımından zengindir bir bitkidir. Bu nedenle böbreklerinde kalsiyum oksalat taşı bulunan kişiler, fazla maydanoz tüketmemeli.
GÜNEŞE HASSASİYETİ ARTTIRABİLİR
– Maydanozun fazla tüketimini yine ciltte döküntüye neden olabiliyor. Ayrıca cildin güneşe ekstra hassas hale gelmesine yol açabiliyor.
– Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için de fazla maydanoz tüketimi sakıncalıdır. İçeriğindeki K vitaminiyle ilaç etkileşimi söz konusudur.
– Hipertansiyonu olanlar içinde maydanoz tehlikeli olabilir.
Kaynak: http://www.ntv.com.tr/saglik/maydanoz-tuketiminde-asiriya-kacmayin,YlLGKq6pzEePaUs5M1asFw?_ref=infinite