İran üzerindeki ambargonun kalkmasıyla gözler bu ülkeye çevrildi.
İran uzun süredir ambargo altında inleyip duruyor ve normal ekonomik gelişmesini izleyemiyordu.
Yıllardır ambargo altında yaşayan İran, bilimsel araç gereç edinme konusunda da büyük sıkıntılar yaşayınca, pek çok cihazı da kendileri üretmeye başlamışlar.
Laboratuvarları bizimkilerin düzeyine ulaşamıyor, dahası ilkel bile kalıyor; ama orada çalışan insan kalitesinin bize kıyasla yüksek olduğu söylenmekte. (Orhan Bursalı, Cumhuriyet, 19 Ocak 2016)
İran, çok önemli bir yüksek teknoloji alanı olan nano teknoloji konusunda uluslararası dergilerde yayımlanan makale sayısına göre dünyada 7. sırada.
Türkiye ise 20. sırada.
2014 sayılarına göre İran’ın 5525 makalesi, Türkiye’nin ise 1594 makalesi var.
Bu nano makalelere yapılan atıflara göre sıralamada ise İran 5.043 atıfla 9. sırada.
Türkiye ise 1313 atıfla 23. sırada
Arada önemli bir fark olduğunu görmekteyiz.
Biyokimya, genetik ve moleküler biyoloji konusunda iki ülkenin karşılaştırması (2014):
Türkiye 34.421 makale ile dünyada 24’üncü sırada.
İran 27.026 ile 20. Sırada
Enerji konusunda, Türkiye 9522 makale ile 19. sırada. İran ise 11.724 makale ile 17. nci sıradadır.
Özetlersek; nano teknoloji, biyokimya, genetik, moleküler biyoloji ve enerji konularında İran’ın Türkiye’den önde olduğunu görmekteyiz.
İran’ın eğitim harcamalarının ulusal gelir içindeki payı yüzde 4.7, bizim ise 2.9 (2014). Bu eğitilmiş insan gücüne verdikleri önemi gösteriyor.
İran’ın toplam imalat sanayi ihracatı içerisindeki yüksek teknoloji payı bizim iki katımızdan fazla. Biz yıllardır yüzde 2’nin altındayız.(Kaynak; Bayram Ali Eşiyok, CBT, Sayı;1140)
Bu gösterge ülkelerin yüksek teknoloji gelişmişlik düzeyini gösteriyor. Bizim milli gelir içindeki Ar-Ge harcamamız ise İran’dan biraz daha yüksek. Bu da, İran’ın Ar-Ge harcamalarını daha verimli ve etkin kullandığını gösteriyor.
Çünkü, biz daha fazla arge harcaması yaptığımız halde, buradan ya yüksek teknoljili ürün yapamıyoruz, ya da bu sonucu ihracata yansıtamıyoruz.
Komşularımız içinde başta İran olmak üzere tüm ülkelerle daha yakın bilim, sanayi ve teknoloji işbirlikleri, iletişimleri kurmak zorundayız.
Hem bölgesel barış ve gelişmeye, hem de dünya huzuruna ve insanlık saadetine önemli katkılar verebiliriz.
Sevgi ve üretkenlikle kalın..