Tebrik ediyorum. Hatta kesmiyor bizzat giderek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın o müthiş kararı alan, yetkililerini görmek istiyorum.
Ülkenin en büyük çevre sorununu buldular ve kati çözüm getirdiler! Meğer, milyon dolarlık tesislerin
filtrelerini çalıştırmayarak çevreyi katledenlerden daha tehlikeli birileri varmış. Kağıt toplayıcıları. Cezalar öyle böyle değil, sokakta çöp toplayıcıların topladığı kağıdı satması halinde 20 bin TL, bu kağıtları alan firmalar da 140 bin TL ödeyecek.
ZEYTİN VE BARIŞ
Arabayı evin önünü park etmek istediğimde, kağıt topladığı el arabasını aceleyle taşırken tanıştık kendisiyle. “Panik yapma beklerim, sen ekmek paranı kazanıyorsun” dedim. Arabadan çıkardığım gazeteler ve evden hızlıca alıp getirdiklerim onu pek mutlu etti.
Sonra dikkatimi çekti her gece trafik kesilince, adeta askeri nizamda yürüyürek yanından ayrılmayan köpekleriyle geliyordu. Çöplerle attığımız kağıtları ayrı torbalarda biriktirir olduk. Gazeteleri, dergileri bazen kıyafetler izledi. Köpeklere kuru mama.
Sonra komşulara haber verildi, ‘gazetelerinizi atmayın ayrı torbalara koyun’ diye. Bir gün yine denk geldiğimizde teşekkür etti. Köpekleri sordum, “Senden hiç ayrılmazlar mı?” Evde birlikte yaşıyorlarmış. Tanıştırdı beni. Siyah olan Zeytin’i yavruyken bulmuş sokaktan. Diğerinin adı Barış.
Tek gözü kör bir kurt köpeği. Bir gün peşlerine takılmış. “Neden korsan koymadın” dedim. “Zeytin’in yanında barış daha iyi gider öyle savaş mavaş olmasın” dedi. O da beni tanıştırdı, “Bakın gazeteci ablanız”
Apartman görevlimiz söylemiş.
Yaptığı işe inat yüzü, üstü başı fena görünmüyordu hatta ‘mutlaka bir hikayesi var’ diye düşündüm.
Kararı duyar duymaz aklıma o üçlü geldi. Biliyorum duygusala bağladım fakat böyle bir anı üzerine ne yapılabilir?
İşsiz, aç, zorda kalan insanın son çaresidir kağıt toplayıcılığı. Eski hükümlü mesala, iş bulamıyorsa her şeyi göze alır kağıt toplar. Ülkenin sayılı kağıt sanayicilerinden Ferit Kora’ya kulak verelim. Kararla, atıkların üretime geri kazanmasının duraksayacağını belirten işadamı, ekonomiye ve doğal kaynaklara büyük zarar verileceği görüşünde. Kora, tek alüminyum kutunun geri dönüşümünün dahi bir televizyonu üç saat boyunca çalıştıracak enerji tasarrufu yarattığını vurguluyor.
İnsanları şehirlerde dünyanın en kirli havasıyla boğ, plansız HES’lerle toprağın anasını ağlat, fosur fosur yerli kömür yakanları kendi haline bırak ama kağıt toplayıcıları engelle. En kolayı tabii, vur abalıya gitsin.
500 BİN KİŞİ GEÇİNİYOR
Şüphesiz atıkların modern yollarla toplanması gerekli. Ancak eskiden üç beş adet var olan ayrı çöp toplama üniteleri kentin ortasında bile kalmadı. Bugün Türkiye’de yılda 25 milyon ton evsel atık çıkıyor. Ülke genelinde çöp toplama sektöründe 500 bin toplayıcı olduğu tahmin ediliyor.