AK Parti seçim beyannamesini 4 Ekim’de açıkladı. Sosyal güvenlik, çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, vergi başta olmak üzere birçok konuda önemli müjdeler var.
2002 yılından bugüne kadar çalışma hayatına
ilişkin olarak SGK, Çalışma Bakanlığı mevzuatlarında yapılan düzenlemeler dikkate alındığında yeni dönemde de çalışanları ilgilendiren düzenlemelerin yapılacağını görüyoruz.
Çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi olan Kıdem tazminatı konusu da AK Parti seçim beyannamesinde düzenlenen konulardan biri. Kıdem tazminatı çalışanların uzun yılların mücadelesiyle kazanılan önemli haklardan birisi ve hiç kimsenin kıdem tazminatının kaldırılması yönünde bir talebi yok. Uygulamada işçinin hak kaybı ve işveren tarafının mali yük kaygısı kıdem tazminatının çözüme kavuşturulmasını zorlaştırıyor.
Elbette ki hepimizin ortak temennisi tüm sosyal tarafların kabul edebileceği bir düzenleme yapılması yönünde. İşte AK Parti seçim beyannamesiyle de bu sosyal diyalog ve uzlaşıyla çözüm talebi vurgulanıyor.
İşçi ve işveren arasında anlaşmazlık nedenlerinin başında yer alan kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunların çözümü amacıyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalışması yapılması öngörülüyor. Diğer bir deyişle kıdem tazminatında işçi ve işveren tarafının asgari müşterekte buluşması sağlanacak.
Kıdem tazminatında her iki tarafında uzlaşısıyla yapılacak düzenlemeler hem yargı süreçlerinde yaşanan sorunları önemli ölçüde azaltacak, hem de işçi ve işverenler arasında iş barışını bozan anlaşmazlıkları ortadan kaldıracak.
Kayıt dışılığın azaltılması için çalışma hayatındaki katılıkların azaltılarak, istihdamın gelişimine sağlıklı bir zemin oluşturulması ve işletmelerin rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor.
İstihdamın artırılması amacıyla işyerlerinin fazla çalışma sürelerini aşmaması için düzenleme yapılacak. Fazla çalışma sürelerinin aşılması halinde işverenlere idari para cezası verilecek. Yani, işyerlerinde emek ihtiyacının fazla mesai yoluyla sağlanması yerine yeni istihdam yapılması amaçlanıyor.
Özel sektör işletmelerinde eğitim birimleri kurulması teşvik edilecek.
Çalışma hayatında mesleki eğitim almış çalışanların istihdamının sağlanması için mesleki eğitimlere ağırlık verilecek bu bağlamda da özel sektör, meslek kuruluşları ile işçi ve işveren kuruluşlarının meslek eğitimi vermelerini özendirilecek.
Sektörden gelen talepler doğrultusunda iş ve eğitim dünyası için gerekli olan Ulusal Meslek Standartları hazırlanıp yürürlüğe konulacak, yürürlükteki standartlar en geç 5 yılda bir güncellenecek.
Avrupa Birliği ve ILO standartlarında oluşturulan iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının etkili bir şekilde uygulanması, hayati önemde gördüğümüz bu alanda tüm ilgili taraflarda zihniyet dönüşümünün sağlanması ve gerekli kapasitelerin geliştirilmesi konularına azami önem ve öncelik verilecek. İş Sağlığı ve Güvenliği Eylem Planı hayata geçirilecek. Burada özellikle bir hususu açıklamakta fayda var; AK Parti ülkemizde ilk defa müstakil bir İş sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkararak konuya verdiği önemi göstermiştir.
Kısmi zamanlı çalışma, staj, prim desteği gibi araçlarla ve bilgi toplum şartlarında gelişen yeni işlerle genç ve kadın istihdamını artıracak bir çalışma ortamı oluşturulacak.
Her düzeyde sosyal diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan ‘Çalışma Hayatında Sosyal Diyalogun Geliştirilmesi Projesi’ ile ‘Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Operasyonu Projesi’ uygulanacak.
Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili kırtasiyeciliği tamamen ortadan kaldıracak, ilgili tüm kurumlarla entegre olan yeni bir otomasyon sistemi kurulacak.
Burada özellikle son birkaç yıl içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yabancı çalışma izinlerinde önemli başarılar elde ettiğini ve yapılacak geliştirme ve iyileştirmelerle ülkemizde yapılacak yabancı yatırımlarında da ciddi artış olacağını belirtmeliyiz.
Yabancı çalışma izni alanların büyük bir bölümünün kalifiye personel olduğu göz önüne alındığında, hem çalışma izni ve hem de bunların aile bireylerinin ikamet izinlerinin kolaylaştırılarak bürokrasinin ortadan kaldırılması ekonomiye de olumlu etkide bulunacaktır.